Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.03.2018.
19:39
B. Miličić - Vesti A

Veče veselja i rodoljublja

U subotu je u Minhenu održano Krajiško veče koje su organizovali Igor Divjak, Milenko Kudra i Darko Karanović, a u bogatom muzičkom programu uživalo je više od hiljadu posetilaca. Među posetiocima se izdvajala grupa od tridesetak mladih, članova udruženja Heroj iz Forarlberga u Austriji. Bilo je i onih koji su stigli iz Švajcarske, ali i Republike Srpske. Došle su i grupe naših ljudi iz Nirnberga, Augzburga, Lindaua i drugih gradova.

B. Miličić
Autobusom iz Austrije: Članovi udruženja "Heroj"

Prema svemu što se događalo tokom osmočasovnog neprekidnog muzičkog programa, publika je uživala i aktivno učestvovala dok su se izvođači smenjivali na sceni.

Publiku su prvo dobro zagrejali momci iz Balkan benda, a onda i pevači Vladanka Đurđević i Mišo Banjac. Kada su na scenu izašli članovi orkestra Dragačevske trube iz Guče, među posetiocima je proključalo od dobrog raspoloženja pa su u velikom horu pevali "Marš na Drinu", "Pukni zoro" i druge rodoljubive pesme.

B. Miličić
Pevali sa izvođačima: Mlađi posetioci pred binom

Poseban blok činila je izvorna krajiška muzika i pesma. Goci i Lazo, a pogotovo Baja Mali Knindža pravi su promoteri krajiške pesme, kojom se čuvaju uspomene na rodni kraj i sa dosta emocija govori o ognjištima i zavičaju. Tada su neki od "direktno pogođenih" pesmom, pevače darivali ne žaleći novac i pokušavajući da na taj način ublaže s jedne strane tugu, a s druge iskažu radost.

Među posetiocima po pesmi, veselju i aktivnom učešću tokom cele večeri izdvajala se grupa iz austrijskog Forarlberga a njihov vođa Miloš Živković nije krio zadovoljstvo.

B. Miličić
Cvijetin božić (desno) sa drugarima

"Generali"

Cvijetin Božić iz Minhena je bio u društvu u kome su Duško, Ignjac i Miloš na glavi imali generalske šapke Vojske Republike Srpske.
- Bilo nam je fenomenalno i osećao sam se lepo kao daleke 1993. godine kada su poslednji put bili zajedno krajiški pevači i svirači. Prošlo je od tada 25 godina i jedva čekam novu priliku za nešto ovakvo - kaže Božić.

- Moj tata je iz Banjaluke, a mama iz okoline Knina. Došlo nas je 32 autobusom, vozili smo se tri sata do Minhena da bi večeras bili ovde. Zadovoljni smo atmosferom, a mi smo kao grupa majicama, zastavama i pesmom digli atmosferu na viši nivo - kaže Miloš Živković koji je osnovao udruženje Heroj.

Luka Stjelja iz Lindaua je vrlo zadovoljan.

- Meni je ovde super, mi volimo i čuvamo svoje, a druge poštujemo. Ko večeras nije bio ovde sigurno će se kajati jer je mnogo toga dobrog propustio - ubeđen je Luka Stjelja.

B. Miličić
Danijel Lazić (levo) sa društvom iz Nirnberga

Iz Nirnberga je u Minhen došla grupa sa Danijelom Lazićem.

- Sa mnom su Aleksandar iz Slovenije, David iz Prijedora, Marko iz Srbije. Uživamo uz krajišku muziku, a volimo naše ljude i koristimo svaku priliku da se družimo na ovakvim manifestacijama.

B. Miličić
Momci iz Augzburga: Peđa, Kristijan i Darko

Iz Augzburga su na Krajiško veče stigli Peđa Lizdek, Darko Vrainić i Kristijan Šarlah.

- Ovde nam je zaista lepo, ima mnogo mladih, veselo je i ovo je prava žurka. U Augzburgu ovako nešto nema, jer sve je nekako propalo, a ovde je mnogo više našeg naroda - kažu ovi momci.

Humanitarni štand

U holu ispred dvorane bio je postavljen štand ogranka za Minhen Humanitarne organizacije Srbi za Srbe koju vodi Darko Vučenović iz Landshuta. S njim su bili Siniša, Miloš i Neven iz Minhena. Oni su od prodaje majica sa znakom ove organizacije prikupili 1.000 evra, a posetioci su dodatno u kasu ubacili 162,50 evra i 60 franaka. Taj novac će biti prosleđen u Nirnberg gde se nalazi predstavništvo HO Srbi za Srbe, a oni će to poslati u centralu u Beograd gde će biti odlučeno kome će se pomoći tim prilogom iz Minhena.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online