Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.02.2018.
05:00
R. Lukić - Vesti A

Nemački san dosanjao u Srbiji

Milomira Stepanovića i Zorana Dikića sreli smo u Hanoveru ispred crkve Svetog Save, gde je Zoran došao da zapali sveće i zemljaku Milomiru pokaže srpski hram. Obojica su rođeni u Cerju kod Niša i drugari su od detinjstva.

Vesti
Milomir Stepanović i Zoran Dikić ispred kapele Svetoga Nikole

I životni putevi su im na neki način slični, a opet različiti. Rođeni su u istom selu, išli su u istu školu i kao mladi momci obojica su potražili uhlebljenje u obećanoj zemlji - Nemačkoj. A razliku među njima pravi upravo Nemačka. Zoran je u Nemačkoj dočekao penziju, a Milomir je u ovoj u Nemačkoj počeo da radi, ali je penziju ipak zaradio u Srbiji.

Struja luksuz?!

- Nigde u svetu nema kao u Srbiji da se na struju zaračunavaju akcize kao na cigarete i piće, kao da je struja luksuz. Prvo obračunaju cenu utrošene struje, zatim dodaju sedam odsto akcize i onda na taj iznos platiš 20 odsto poreza - čudi se Milomir

Milomir će ispričati svoju životnu priču, a Zoran će samo potvrđivati i na kraju reći da je sada penzioner i da, kao i većina naših penzionera, živi i tamo i vamo. "Tamo" jer vole Srbiju i zavičaj, a "vamo" jer jer su u Nemačkoj deca i unučad.

- Od 1973. do 1981. radio sam u Trosingenu i Tutlingenu. U Trosingenu sam bio zaposlen u Honeru, firmi koja pravi muzičke instrumente i IBM kompjutere. Pravili smo harmonike, orgulje i druge instrumente. Radio sam godinu i po u pogonu za proizvodnju kompjutera, a onda sam prešao u firmu Siron u Tutlingenu. Radio sam na numeričkim mašinama koje, kad ih jednom naštimaš, zamenjuju 72 pojedinačna alata. Ubaciš metalnu ploču, isprogramiraš i na kraju dobiješ gotov proizvod, glavu ili, recimo, blok motora - priseća se Milomir tih davnih dana u Nemačkoj u kojoj je počeo da radi posle završenog zanata u Nišu.

Lepa vremena

On dodaje da je prvo radio na montaži mašina za obradu metala, a onda su ga kao mladog i dokazanog stručnjaka premestili u servisnu službu.

- Servisirali smo mašine po celoj Nemačkoj, ali i po Evropi. Bila su to lepa vremena. Mlad, pun para, a pri tom i slobodan u kretanju, nismo zavisili od radnog mesta. Tu nije bilo onog: "Kucaj kartu i idi za mašinu." Sanjao sam da zaradim pare, napravim kuću, oženim se i zasnujem porodicu, ali sve se okrenulo drugačije. Majka je u udesu s traktorom ostala bez noge i onda sam morao da se vratim, da se otac ne rve sam sa imanjem - priča Milomir.

Crkve zamenile klubove

- Srbi su, kako vidim, u Hanoveru podigli lep hram. Evo, došlo je i dosta sveta, a ova gospođa nas nudi kolačima. To je lepo, treba se družiti i održavati veru. Treba imati neko mesto gde se ljudi okupljaju i održavaju tradiciju. U moje vreme bilo je drugačije. Onda je bilo više klubova, a danas je više crkava - kaže Milomir.

Iz tona njegovog glasa vidi se da je zadovoljan i smiren čovek.

- Da, zadovljan sam jer sam sve to što sam planirao u Nemačkoj ostvario u Nišu. Po povratku iz Nemačke zaposlio sam se u Mehanici, a posle godinu dana osnovao sam privatnu firmu i tako u Nišu, održavajući medicinske aparate, dočekao i penzju - kaže Milomir.

Milomir danas živi u Nišu, ali nije napustio imanje u 15 kilometara udaljenom Cerju na obroncima Svrljiške planine. Krajolik je lep, a zemlja plodna. Kaže da gaji voće i povrće i da će se narednih godina okušati i u stočarstvu. U njegovim kombincijama prednost imaju koze i ovce jer su "isplative i nisu prohtevne".

Porodica za ponos

Po povratku iz Nemačke, Milomir je oženio Borku, poreklom iz Bosanskog Grahova. S njom je u Nišu napravio kuću i dobio dvoje dece. Tridesetogodišnji Nemanja danas je lekar, a dve godine mlađa Nevena zaposlena je kao službenica.

- Nemačka, barem kako je ja vidim, nije više ono što je bila u moje vreme. Onda je bilo više i posla i para. Narod je bio opušteniji, veseliji i slobodniji. Danas svuda neke kamere i disciplina, a zarade su manje. Počelo je totalno "ceđenje" radnika. Ipak, u Nemačkoj je sve uređenije nego u Srbiji. Imaju izgrađen sistem i definisane vrednosti. U Srbiji sve zavisi od momenta i volje pojedinca koji odlučuje. Život u Srbiji je lep onima koji su materijalno obezbeđeni ili imaju redovan i solidan izvor prihoda. Standard je mnogo niži, plata ni iz daleka ne može da pokrije potrošačku korpu. Kad kupuješ, mnogo toga moraš da izvadiš iz korpe u kojoj onda ostane samo ono najpotrebnije. Težak je to život kad čovek mora svega da se odriče - zaključuje Milomir.

Crkvena sala: Zoran i Milomir čekaju kafu

Održavali kontakt

Iako su išli različitim putevima, Zoran i Milomir nikada nisu prekidali kontakt. Zoran je svoj radni vek proveo u Vestinghausu, u Hanoveru, a zbog dece i unučića, on i supruga Božika ostali su vezani za glavni grad Donje Saksonije. Leto provode u Cerju, gde Zoran najradije peče rakiju, a Božika uzgaja cveće i obrađuje baštu. A budući da su oboje željni Srbije, dosta vremena provedu i u kolima kojima idu od mesta do mesta, svuda kuda ih želja ponese.

- Svejedno je kuda voziš. Kud god da pođeš, Srbija je bajka - završava priču Zoran, posle čega je otišao u kapelu crkve Svetog Nikole da zapali sveće.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online