Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.02.2018.
03:00
M. Stanković - Vesti A

Virtuoz na klaviru

Na Evropskom takmičenju mladih pijanista Europaischer Klavier Wettbewerb za 2018. koje se održava u Bremenu, u dvorani za radiodifuzne prenose nastupila je i naša mlada pijanistkinja Žaklina Stanković. Ona se publici predstavila delima Betovena, Lista, Šopena i Trajbmana.

M. Stanković
Gazi stazom uspeha: Žaklina Stanković

Njen nastup je ispraćen aplauzima, a u publici je bilo i nekoliko zemljaka koji su našu pijanistkinju želeli i lično da pozdrave. Bili su tu supružnici Danijela i Slobodan Marković i njihov prijatelj, prezimenjak, Borislav Marković.

Mlada umetnica je tada objasnila:

- Bez obzira kakav će biti plasman ovaj nastup je za mene od velike važnosti, jer tokom studija nisam imala vremena da se pripremam za takmičenja. Dok sam bila mlađa postigla sam zapažene uspehe.

Na gradskom takmičenju u Diseldorfu sam osvajala prva mesta, a na pokrajinskim u Severnoj Rajni i Vestfaliji tri puta sam osvojila drugo mesto. U prethodnih nekoliko godina sam se pojavila samo na prestižnom takmičenju u Rumuniji "Dinu Lipati" i to je zaista bilo veliko iskustvo.

Muzički koreni

Ova mlada pijanistkinja potiče iz porodice koja je muzički nadarena. Mama Svetlana je svirala klavir i vežbala solo pevanje, mada je sada posvećena drugim poslovima, deda Miroljub Stanković je bio violinista, a deda Živan Kostić je svirao harmoniku.

Njen brat Bojan (26) svira violinu i završio je bečelor za muziku i medije, a najveća mu je želja da svira u orkestru. Otac Boško ne svira nijedan instrument, ali ume da uživa u muzici, i u svemu podržava svoju decu.

Žaklinina porodica je poreklom iz Beograda, a ona je rođena u Diseldorfu 1996. gde je završila redovno školovanje i položila maturu, a uporedo s redovnim školovanjem je završila i muzičko obrazovanje. Osnovno klavirsko obrazovanje je stekla u muzičkoj školi "Klara Šuman", a zatim se kroz projekat "Šuman junior" na visokoj školi "Robert Šuman" pripremala za studije klavira koje je upisala u Esenu. Ove godine ona svoje četvorogodišnje studije privodi kraju, ali planira da nastavi školovanje na master studijama u Lajpcigu.

- Moj profesor Matias Sakel je svoje obrazovanje stekao u Lajpcigu i dobro sam upoznata da mi se tamo otvaraju veće mogućnosti - rekla je Žaklina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online