Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.01.2018.
07:50
B. Božin - Vesti A

Pravoslavlje srpskog stila

Slava hrama Sveti Sava u Berlinu je uvek izuzetna prilika da se na jednom mestu okupe sveštenici pravoslavnih crkava, kako je bilo i ove subote na praznik u prisustvu brojnih gostiju i naroda.

B. Božin
Uvek zajedno na Svetog Savu: Sveštenici pravoslavnih crkava

Svečanu liturgiju su, pored domaćih sveštenika, držali i episkop Antiohijske patrijaršije dr Hana Haikal, arhimandrit Grčke crkve Emanuel Sfijatkos, proterej Andrej Sikojev i đakon Martin iz Ruske, prvi put Dragoš Manu iz Rumunske i sveštenici Ljubomir Leontinov i Julijan Angelov iz Bugarske pravoslavne crkve.

Svima njima je otac Veljko Gačić iskazao ogromnu zahvalnost za dugogodišnju saradnju i zajedništvo kojim se dokazuje snaga pravoslavlja.

Otac Dragan Sekulić je posle liturgije govorio o značaju svetomonaha Save.

- Neki ne razumeju šta je to svetosavlje, misle da je to nešto izdvojeno iz hrišćanske crkve, a to je pravoslavlje srpskog stila. Ima nešto što je specifično svakom narodu, tako i mi Srbi imamo svoje svetosavlje. Drugi pravoslavni narodi nemaju krsnu slavu, što ne znači da su manje pravoslavci, neki imaju imendan, zaštitnika svetitelja, dok mi to nemamo, a svaki narod slavi Boga na svom jeziku, iako je nekad bilo pogrešno mišljenje da samo na grčkom, jevrejskom i latinskom treba da se slavi Bog. Sveti Sava je učinio da na našem narodnom jeziku propovedamo i prenosimo veru, postavio je naše sveštenike, vladike, episkope, prosvećivao narod - rekao je otac Dragan.

On je naglasio da će iduća godina biti posebno značajna jer se tada navršava 800 godina kako je Sveti Sava izdejstvovao samostalnost Srpske pravoslavne crkve.

Svetosavske manifestacije nastavljene su u nedelju školskim svečanostima u obe crkve na Vedingu i Tempelhofu, a završnica Svetosavske nedelje je 3. februara kada će biti organizovana velika narodna proslava uz bogat kulturno-zabavni program.

Zahvalnost horu i kumovima

Domaćin hrama, otac Veljko, iskazao je veliku zahvalnost onima koji nesebičnim radom u hramu doprinose da Svetosavska svečanost uvek bude kako dolikuje zajednici u Berlinu, koja je jedna od najznačajnijih zajednica SPC u Nemačkoj i evropskoj dijaspori.
- Želeo bih prvo da zahvalim, pored sveštenika, crkvenom horu i rukovodiocu Ljiljani Šurdilović i svim članovima za stalno posećivanje i učestvovanje u svetim bogosluženjima.
Posebno je zahvalio ovogodišnjim kumovima slave: Gordani i Mirku Bokunu, Nenadu Iliću, najmlađoj kumi Dušici Gačić, Čedi Gojkoviću, Snežani i Dragani Knežević, Mileni i Iliji Maliniću, Mladenu Manojloviću, Slađani Obradović, Đuri Plavšiću, Goranu Rajiću, Aleksandri i Vukosavi Spajić, Aci Stepanovskom i porodicama Stupar, Banjac i Pavlović.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online