Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.01.2018.
08:11
R. Lukić - Vesti A

"Ne molimo strankinju za blagoslov"

Inicijativni odbor vernika, potpisnika peticije kojom izražavaju nezadovoljstvo odlukama episkopa Andreja, na sednici održanoj u Himelstiru u nedelju, odbio je ponudu episkopa da Savindan mogu da slave ako pismeno zatraže blagoslov igumanije.

R. Lukić
Nezadovoljstvo ne prestaje: Manastir u Himelstir

- Nameravali smo da proslavu Savindana organizujemo kao i do sada, čak smo mislili da kum bude jedno dete, a on nama da moramo pismeno da tražimo blagoslov igumanije. Zamislite da jednu strankinju molimo da slavimo Svetog Savu u našoj srpskoj bogomolji. Sveti Sava je osnivač i prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve i sada posle osam vekova da postane stranac u crkvi koju je osnovao - ogorčen je Tihomir Panić koji pretpostavlja da će Savindan biti obeležen, ali ne na način kako to Srbi u Himelstiru godinama rade.

Na sednici je odlučeno da se Sinodu i patrijarhu Irineju ponovo napiše pismo s molbom da smeni episkopa Andreja i da za administratora Eparhije frankfurtske i cele Nemačke Sinod izabere novog vladiku. U istom pismu crkveni forumi u Beogradu zamoljeni su da vladika povede i monahinje, kojima se zamera da ne znaju srpski jezik. I u ovom dopisu Inicijativni odbor moli nadležne da na posao vrate igumana Germana, dva sveštenika i dva službenika. Predstavnici potpisnika peticije imaju informaciju da će se njihovi zahtevi i peticija koju je potpisala grupa sveštenika Eparhije frankfurtske i cele Nemačke naći na dnevnom redu današnjeg zasedanja Sinoda SPC.

Na sednici je kritikovana i episkopova izjava koju je preko svog portparola dao "Vestima" po kojoj upoređuje manastir Žiču i manastir u Himelstiru.

- Manastir Žiča je stari manastir koji se nalazi u Srbiji i koji je oduvek bio ženski manastir, dok je manastir Presvete Bogorodice u Himelstiru u stranoj zemlji, u kojoj se treba boriti za očuvanje srpskog jezika, koji dovedene monahinje ne znaju - rekao je Dušan Ivanović vlasnik restorana Hacijenda, gde je sastanak i održan.

Za sveću "Bitte"

- Došao čovek u manastir da kupi sveću i tri sveće traži na srpskom. Ništa normalnije nego da Srbin u srpskom manastiru traži sveće na srpskom. Monahinja nije razumela pa vernika pita: "Bitte" ( molim). Čovek se našao u čudu, pokazao tri prsta i na srpskom odgovorio: "Tri sveće". Da li je tu potreban komentar - pita se Tihomir Panić koji je ovaj slučaj ispričao.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online