Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.01.2018.
20:11
Z. Vicelarević - Vesti A

"Vesti" proverile glasine o krizi folklornog kluba u Frankfurtu

Posle glasina koje su počele da kruže metropolom na Majni i okolinom, da se Kulturno-humanitarno društvo Kolo iz Frankfurta nalazi "u krizi, pred raskolom, nema više svoje prostorije, pa čak da se i raspalo", "Vesti" su proverile šta je od svega toga istina. Na adresi gde se KHD Kolo nalazilo gotovo od osnivanja i prošle godine svečano proslavilo 25 godina postojanja, uzalud smo tražili srpski klub. Na naš poziv da nam pruži odgovore na nekoliko pitanja i otkrije da li se radi o nestanku Kola, Saša Čelić, predsednik Kola, rado se odazvao.

Z. Vicelarervić
Brojniji nego ranije: KUD Kolo na probi

Ne bacamo pare za kiriju

- Mislim da ćete se prilično iznenaditi ako vam kažem da Kolo radi odlično, čak bolje nego pre. Od dolaska na čelo Kola, za mene najboljeg srpskog kluba na svetu, razmišljao sam da nešto moramo da promenimo. Primetio sam da udruženja koji nemaju klupske prostorije i ne plaćaju kirije za njih, prosperiraju, dok oni koji plaćaju prostorije imaju, da tako kažem - problem. Ceo taj sistem i rad članova tih klubova se svodi na jedno: kako zaraditi za kiriju? Tako je bilo i kod nas - priča za "Vesti" Čelić.

Z. Vicelarervić
Bolje je ovako: Andrijana Mančić i Staša Raštegorac

Zabavnije nego pre

Andrijana Mančić iz Frankfurta je već 11 godina u Kolu, od svoje šeste godine i zna kako je ranije bilo:
- Ranije, u starim prostorijama bilo je lepo. Mogli smo, mi deca da se tamo družimo. Ali sada imamo više prostorija na raspolaganju, dolazi nam više ljudi, više je mesta za probe. Nekako mi se sada više sviđa jer nas ima više, a imamo određeni termin koji koristimo, pa su i ljudi tačniji i redovniji nego ranije.


Staša Rastegorac iz Bruhkebela kod Hanaua je dve godine u Kolu i za nju je stvar jasna:
- Mislim da je sada bolje. Svi smo nekako motivisaniji i posvećeniji, ima nas više nego pre. Zabavnije je nego ranije jer nas sada ima više i imamo daleko više mesta za sve.

On navodi da se na jednom sastanku pojavila ideja da vode decu u Fantazija land, jedan od poznatih zabavnih parkova u Nemačkoj ili na neko drugo zanimljivo mesto umesto da se pare "bacaju" za kiriju.

Put u Karlsrue

Ugovor za nekadašnje prostorije KHD Kolo je istekao u septembru i novac koji je ostao, skupljaju kako bi organizovali putovanja. Tako će 4. februara ići u Karlsrue gde će nastupati u tamošnjoj pravoslavnoj crkvenoj opštini, a u planu su im još neki izleti u narednom periodu.

Z. Vicelarervić
Saša Čelić

- Tako smo se saglasili da otkažemo naše dosadašnje prostorije, skinemo ogroman teret sa svih nas i da zakupimo termine u Saalbau petkom i nedeljom. To mnogo manje košta, a nemamo više briga oko struje, vode, ni oko čišćenja prostorija posle proba. Uđemo u Saalbau, u naselju Bergen-Enkhajm, održimo probe folklornih grupa ili sastanak, završimo i odemo. A da ne pričam o obavezama oko nabavki pića za klupski kafić ili o dežurstvima. Kao frankfurtski klub imamo određene subvencije od grada i to smo iskoristili, pa nam iznajmljivanje sada košta tri do četiri puta manje - kaže Čelić.

Probe su kvalitetnije

Na pitanje šta je sa klupskim životom u koji se mnogi zaklinju on odgovara da je klupski život i dalje vrlo prisutan, možda i više nego ranije jer su primetili da se druženje dok su imali prostorije svodilo na jedan dan u nedelji, obično subotom.

- Sada se više ne sastajemo u tesnim prostorijama, nego se dogovorimo da se družimo na raznim mestima, kao na primer bioskop, sportski tereni i slično. Dakle, sve je i dalje prisutno samo ne više na jednom mestu. Probe folklornog ansambla su mnogo kvalitetnije. Umesto da se igrači guraju i gaze po nogama, sada vežbaju na pravoj bini. Sve to za manje para nego kada smo imali svoje prostorije. Aktivnosti kluba se nisu smanjile - ističe Čelić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online