Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.01.2018.
06:50
N. Popović - Vesti A

Frankfurt: Srbi ukrasili Carsku salu

Lepo je bilo u ponedeljak biti pravoslavac u Frankfurtu. Drugi put je Peter Feldman, gradonačelnik metropole na Majni, ugostio predstavnike pravoslavnih crkava i njihove vernike, među njima, naravno i Srbe.

N. Popović
Međusobno poštovanje: Peter Feldman sa predstqanciima srpske zajednice

Ruku na srce i bez lažne skromnosti - ovog prijema, koji teži da postane tradicija, ne bi ni bilo bez Srba! Bolje rečeno Srpkinje Milkice Romić, advokata po zanimanju, i poslanice stranke SPD u parlamentu grada Frankfurta. I prošlogodišnji, a i ovogodišnji prijem, povodom pravoslavnog Božića, upriličen u Carskoj sali Gradske kuće na trgu Remer, organizovani su upravo na njenu inicijativu.


- Drago mi je da smo i ove godine uspeli da organizujemo ovaj prijem, za koji se nadam da će biti uvršten u kalendar događanja u Gradskoj kući. Ove godine su nas umalo zaboravili. Reagovala sam u poslednji čas, nekoliko dana pre kalendarske Nove godine. Iako u cajtnotu, uspeli smo sve da odradimo na vreme - priča nam Milkica, dok se u Kajzer sali okupljaju pravoslavci raznih naroda koji žive u i rade u Frankfurtu na Majni.

Portret na poklon

Srpsku crkvu predstavljali su protojerej Simon Turkić i jereji Aleksandar Marković i Milovan Marjanović. Oni su gradonačelniku doneli i prigodan poklon - njegov portret u grafitnoj olovci koju je uradio umetnik Radovan Madžar, inače član CO Frankfurt.
- Hteli smo da mu u ime SPC odamo priznanje ne samo zbog ovog prijema već i što konkretno podržava sve aktivnosti naše Crkvene opštine koju je, od kada je na čelu Frankfurta, tri puta posetio - istakao je za "Vesti" sveštenik Turkić koji je potom predao poklon oduševljenom gradonačelniku.

Na prijem su se pored Srpske i Ruske crkve odazvali pravoslavci iz Eritreje i sveštenici bratske Grčke pravoslavne crkve, mada su oni Božić već obeležili po gregorijanskom kalendaru.
Na prijemu je pre i posle obraćanja gradonačelnika Feldmana - koji je podsetio da su solidarnost i otvorenost prema drugim kulturama, verama i narodima potrebniji nego ikad - pojao prigodne božićne pesme hor Ruske pravoslave crkve.

Došli i mladi

Na prijemu su uglavom bili pravoslavci starije životne dobi koji žive u Frankfurtu, bio je radni dan, pa su mnogi zbog toga bili sprečeni da dođu. Mladošću su se ovom prilikom jedino mogli podičiti Srbi. Nekoliko mladića i devojčica lepo su ukrasili prijem.

- Preko drugova, sinova našeg sveštenika Turkića, saznali smo za ovaj prijem i odlučili da dođemo. Lepo je da se i na ovaj način slavi naša vera - kaze za "Vesti" David Ilić (15) koji pohađa Šiler šule u Frankfurtu.

- Peter Feldman je pre svega političar i sigurno je da računa i na glasove Srba i drugih pravoslavaca sa pravom glasa. Ali, s druge stane treba mu odati priznanje što je oberučke prihvatio inicijativu. Ipak je on prvi čelnik u bogatoj istoriji ovog grada koji je na ovaj način ukazao poštovanje pravoslavnim sugrađanima kojih nemali broj već godinama živi u Frankfurtu, pogotovo ako se zna da se, recimo, SPC u Nemačkoj praktično tretira kao udruženje građana - ističe Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu sa kojim se Peter Feldman zadržao i posle prijema u prijateljskom razgovoru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online