Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.01.2018.
18:18
B. Miličić - Vesti A

U ateljeu od osnovne škole

U galeriji Museums Kvartir u Tiršenrojtu nedavno je otvorena samostalna izložba slika Tome Brankovića iz Vajdena. kojom umetnik obeležava 55 godina bavljenja slikarstvom, ali i 70. rođendan.

B. Miličić
Predstavio 40 radova: Toma Branković uz ikonu Sv. Đorđa

Iako u ovoj sredini važi za umetnika koji najčešće slika ikone, ovaj put je pored ikona Branković izložio i druge radove, koji predstavljaju svojevrsnu retrospektivu njegovog stvaralaštva. Izložbu je obeležio ciklus "Impresije sa Svete gore", nastao posle posete Atosu i predstavlja petu fazu umetnikovog stvaralačkog angažmana.

- Na ovoj izložbi publici sam predstavio 40 svojih radova od šezdesetih godina do danas i oni obeležavaju pet perioda u mom slikarskom opusu. Značajan deo izložbe zauzimaju ikone, među kojim je prestona ikona Sv. Đorđa dimenzija 1,5x1 metar. Tu je veći broj ikona rađenih na drvetu, kamenu i porcelanu, koje je izradila poznata firma Rozental - kaže Toma Branković.

B. Miličić
Gradonačelnik Štal (prvo zdesna) uz Tomu i goste

Na otvaranju izložbe bilo je skoro stotinu posetilaca, a posebno lepim rečima umetniku se obratio gradonačelnik Tiršenrojta Franc Štal.

On je između ostalog rekao da je mu je čast što u ovoj sredini živi i svoje slike izlaže Toma Branković, poznat u okruženju, ali i mnogo šire.

Zanimljivo je da je Toma sa 14 godina imao prvu izložbu sa grupom tada poznatih obrenovačkih slikara. Oni su koristili zajednički atelje u koji je rado dolazio Toma, tada učenik osnovne škole koga je slikarstvo posebno interesovalo. Kad su otkrili njegovu ljubav prema kistu i štafelaju, slikari su i njegove radove uvrstili u svoju zajedničku izložbu.

B. Miličić
Posetioci na otvaranju izložbe

Od prve izložbe sa obrenovačkim slikarima početkom 60-ih godina prošlog veka Toma je nastavio da slika sve do danas. Budući da je imao od koga da nauči tenhniku, jer su neki od tadašnjih slikara napravili uspešnu karijeru u SAD, Holandiji i Francuskoj, Toma je sve to spojio u ono što danas radi i predstavlja publici.

Samostalna izložba Tome Brankovića otvorena je do 14. januara.

Izlagali i gosti

Kao Tomini gosti na izložbi su sa 10 radova učestvovali i Štefani i Hans-Georg Šulce. Štefani Šulce je kao članica umetničkog udruženja gde je aktivan i Branković, pohvalila njegovu kreativnost i stvaralačku energiju koji traju 55 godina. Muzičku podlogu izložbi slika dali su Andreas Sagšteter (klavir) i Štefani Hajnrih (violina).


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online