Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.12.2017.
02:00
R. Lukić - Vesti A

Sveti Nikola zasladio slavlje

U prepunom hramu Svetog Save u Hanoveru deca su proslavila svoj praznik, Detinjce, a sa poklonima posetio ih je i Sveti Nikola. Liturgiju su služili sveštenik Milan Pejić i đakon Slavko Bosančić, a svetkovinu je ulepšao i crkveni hor "Sveti Simeon Mirotočivi" kojim je dirigovala Jelena Agbaba-Milosavljević.

R. Lukić
Radoznalost: Sveti Nikola zanimljiviji od poklona

- Ako izlazite i provodite se kao oni koji nemaju decu, onda za svoju decu nećete imati vremena, a to nije dobro jer vas deca trebaju. I Hristos je u crkvi deci davao prednost - naglasio je sveštenik u besedi.

Najveseliji deo proslave Detinjaca počeo je posle liturgije u Gornjoj sali, vezivanjem. Roditelji i gosti mališane su vezivali, a oni su morali da se oslobađaju poklonima, najčešće slatkišima koje su doneli. Niko od mališana nije bio pošteđen. Hapšeni su i oni najmanji. Deda Pančo svoje unuke Sofiju i Kristinu nije mogao da sačuva, jer je sedeo za centralnim stolom, u sredini sale, Jeleni Jandrić koja je s ćerkicom Larom pokušala da se "izvuče", put je presekao Aleksandar Pejić.

U nedelju Materice

Detinjci, Materice i Oci su praznici koji se u Srbiji vekovima obeležavaju, a prema verovanju, učvršćuju porodicu. Materice su iduće nedelje. Liturgija počinje u 10 časova, a na redu za vezivanje su majke. Oci su u nedelju 31. decembra.

Fudbaler Ranko Zekić sa ćerkom Emilijom iz prvog obruča nekako se izvukao, ali ga je već na hodniku "predriblao" stariji klupski drug Dražen Trivić. Sveštenik Pejić redom je vezivao i čestitao. Doček najavljenog Svetog Nikole organizovan je u Donjoj sali, gde su ga mališani sa učiteljicom Jelenom dočekali pevanjem.

Gosti oduševljeni

- Nikoljdan je moja krsna slava pa sam u hram došla sa suprugom Rajnerom i dr Marijanom Sretenović, koleginicom iz Kragujevca. Prekrasno je kako deca pesmom dočekuju Svetog Nikolu i kako se veselo obeležavaju Detinjci - kaže poznata doktorka Mirjana Andrejević- Kri.

Malo se duže čekalo, jer Svetac navodno stiže iz nekih dalekih snežnih zemalja, a kada se začulo zvonce i kada se Sveti Nikola na vratima pojavio s punim džakom, u sali je nastao tajac.

Vremena za duge pozdravne govore nije bilo jer su se mališani posle kratkog ispitivačkog dvoumljenja brzo sjatili oko starog putnika i njegovog slatkog tovara. Međutim mudri starac nije se dao "zbrzati". Sa svima je "u poverenju" razmenio po nekoliko reči. S onim starijima nije bilo problema jer ga već poznaju, ali oni najmanji sumnjičavo su ga zagledali i čudili se kako taj deka sve zna.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online