Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.11.2017.
00:11
N. Popović - Vesti A

Odgovor Arhimandrita Germana na optužbe za razvrat: Zar je greh voleti Srbe?

Arhimandrit German Bogojević, donedavni iguman manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Himelstiru našao se, na neki način, u centru skandala koji već desetak dana potresa Eparhiju frankfurtsku i sve nemačke.

R. Lukić
Nastavlja se verbalni rat u Eparhiji u Frankfurtu

U jučerašnjem broju "Vesti", novo rukovodstvo Eparhije, na čijem je čelu administrator vladika Andrej Ćilerdžić, prozvalo ga je da je u manastiru kojim je rukovodio dozvolio razvrat, odnosno "telesne kontakte između muškaraca i žena u nekim sobama ovog zdanja, što je nespojivo sa manastirskim životom".

Vernici misle svojom glavom

Bivši iguman German optužen je i da stoji iza pisma koje je upućeno na adresu Sinoda i patrijarha srpskog Irineja u Beograd, u kojem se Vladika Ćilerdžić optužuje za samovolju. Potpisnici poručuju i da su "manastir svojim rukama gradili, te ga nikome ne daju".
- Novo rukovodstvo Eparhije, čini se, precenjuje moj uticaj ovde. Zar zaista misle da mogu da nagovorim čak 300 ovdašnjih vernika da se potpišu ispod peticije koje je poslana u Beograd - kaže otac German.

Naveden je i kao čovek koji je "nahuškao vernike" da na lekarskoj slavi, 19. novembra ove godine, fizički napadnu vladiku Ćilerdžića, kojeg je zbog toga zaštitila nemačka policija.
Izvor "Vesti" iz Eparhije austrijsko-švajcarske u Beču kazao je i da je "otac German poznat po tome što je napadao novinare nožem, i zato otišao iz Hrvatske". Isti izvor tvrdi i da se "otac German ponašao nacionalistički u Nemačkoj, što nije dobro za crkvu, kao ni za međucrkvene odnose". Takođe, da je "s oltara govorio da katolici nisu ljudi".

Osveta vladici Sergiju?

Otac German priča kako mu se vladika Ćilerdžić, čim je stupio na dužnost administratora Eparhije frankfurtske i sve Nemačke, obratio rečima:"Da li si svestan da moj dolazak u ovu Eparhiju, istovremeno za tebe znači odlazak?"
- Dakle, moja je sudbina bila zapečaćena pre događaja koji su se odigrali proteklih dana. Mogu samo da nagađam šta vladika Andrej od početka ima protiv mene. Možda je to neka vrsta osvete bivšem vladici eparhije Frankfurtske i sve Nemačke, Sergiju, na čiji sam poziv pre dve godine preuzeo dužnost igumana u Himelstiru - kaže otac German.
On ističe da se o njemu može svašta pričati, ali da optužbe treba dokazati.
- Budalaštine o mojoj izjavi o katolicima ne želim ni da komentarišem. I ja bih knjigu mogao napisati o Andreju Ćilerdžiću, o njegovom životu i usponu do mesta vladike, ali se tračevima ne bavim - ističe za "Vesti" bivši iguman manastira u Himelstiru, German Bogojević.

Običan hotel

Arhimandrit German Bogojević za "Vesti" kaže da su ove optužbe besmislene i da ne zna od koje pre da se brani.

- Ne smatram da je ijedna od njih razlog za otkaz koji sam i zvanično, u pisanom obliku, dobio prošle sedmice, pa sam sada slučaj nemačkog Biroa rada ( Arbeitsamt
) od kojeg ću ubuduće primati pomoć za nezaposlene - kaže nam otac German.

O razvratu za koji je optužen on ima sasvim jednostavno objašnjenje. Naime, jedno krilo manastirskog zdanja u Himelstiru još pre nekoliko godina pretvoreno je u sasvim običan hotel
("Gasthaus Klosterturm", prim. aut), a tim delom rukovodi civil koji je sa Eparhijom potpisao petogodišnji ugovor o najmu.

- Ja sam takvo stanje zatekao. Taj čovek je Eparhiji plaćao najam za deo objekta koji nema nikakve veze s manastirom kojim sam rukovodio. A pošto je to hotel, kako sam ja, sve i da sam hteo, mogao da utičem kome će se sobe izdavati - pita se otac German.

Služba ostaje na srpskom

Kako su "Vesti" već objavile, vladika Ćilerdžić je po dolasku na čelo Eparhije frankfurtske i sve Nemačke promenio namenu manastira u Himelstiru koji je postao ženski. Za monahinje koje se sada tamo nalaze, a koje ne govore srpski jezik, "Vestima" je u Beču saopšteno da su obrazovane osobe. Igumanija, navodno, ima dobra poznanstva i o njoj je napisana čak i knjiga. Rečeno nam je da je "činjenica da su došle monahinje koje govore bolje nemački, što je koristila nacionalistička struja, ali i da nikome nije bio cilj da služba bude na nemačkom".

Svađa bez noža

Da je srpski nacionalista i da Srbe voli najviše na svetu, otac German ne poriče i time se ponosi. Ali ukazuje da to ne znači da ne poštuje sve druge vere i narode.

Otac German je za "Vesti" potvrdio da je u Hrvatskoj zaista imao problema i da je tamo zbog svađe sa hrvatskim novinarom osuđen na šest meseci zatvora, odnosno godinu uslovno.

- Nikakvog fizičkog kontakta nije bilo, a kamoli da sam potezao nož na njega. Taj me je čovek "opsedao" u manastiru Krka, gde sam tada bio na službi, i tražio objašnjenje za fotografiju na kojoj sam sa šajkačom. Bio je drzak i bezobrazan, i priznajem, pale su teške reči. A hrvatski sudovi su takvi kakvi su, ne moram valjda nikome to da objašnjavam. Presudili su, naravno, da sam ja kriv - ispričao nam je otac German.

Običan hotel

O hotelu Klosterturm u Himelstiru na internetu se lako mogu pronaći svi podaci, a sada ga vodi familija Sandić. Sobe se mogu rezervisati na gotovo svim poznatim portalima za te namene, a u zavisnosti od broja kreveta u sobi, noćenje s doručkom košta od 45 do 95 evra.

On kaže da posle te osude namerno nije hteo da ode iz Hrvatske, nego je još dve godine proveo u manastiru kod Osijeka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online