Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.11.2017.
05:00
M. Stanković - Vesti A

Kapela, dijamant duhovnog života

Vernici osnabričke parohije proslavili su nedavno slavu kapele Svetog arhangela Mihaila u Lingenu i ujedno veliki jubilej, šest decenija ove najstarije srpske bogomolje na tlu Nemačke. Vernici brižljivo čuvaju svoju svetinju i okupljaju se molitveno u velikom broju. Uvaženi gost, gradonačelnik Lingena, Diter Krone, prisustvovao je liturgiji i slavskom ručku. Pozdravljajući svečare on je istakao veliki ugled koji srpski građani uživaju u ovoj sredini.

Liturgiju je služio vladika Andrej, episkop austrijsko-švajcarski i administrator Eparhije frankfurtske i sve Nemačke, sa protojerejom Duškom Spasojevićem (iz Diseldorfa) i ruskim sveštenikom Evgenijem Iljušinom (iz Osnabrika). Osnabrički protojerej-stavrofor Marinko Rajak je nažalost izostao zbog nesrećnog slučaja u porodici.

Kumovi slave

Slavska znamenja su kao kumovi pripremili Elena i Antonio Bužarovski sa ćerkom Marijom i sinom Damjanom, a kumstvo za narednu godinu su predali porodici Umićević, Dejanu i Slađani i njihovoj deci Aleksandri i Draganu.

Vladika Andrej je naglasio značaj Lingena kao istorijskog mesta za srpski duhovni život, jer je upravo tu sagrađena prva srpska bogomolja u Nemačkoj, a graditelje je nazvao "osnivačka generacija".

- Danas nema lepšeg mesta u Nemačkoj nego što je Lingen, gde smo među senima onih koji su ovde ostavili trag. Ne bismo smeli da ih zaboravimo.Oni su dijamanti našeg naroda - rekao je vladika.

Toj generaciji pripada i njegov otac protojerej-stavrofor Dobrivoje Ćilerdžić koji je u ovoj parohiji službovao od 1957. do 1962. godine.

Vladika Andrej se u propovedi i kasnijem obraćanju vernom narodu osvrnuo na detinjstvo koje je proveo u Osnabriku, gde je i rođen i nije krio radost što je među starim znancima. Komunikacija s narodom bila je prisna, a svima je prijalo prisustvo protinice Marijane (92), vladičine majke, koja je uprkos godinama veoma vitalna.

Novica Andrejić, dugogodišnji predsednik Crkvene opštine Osnabrik je podsetio na bogat istorijat kapele u Lingenu.

Velimir najstariji parohijanin

Na liturgiji i slavlju je bio i najstariji parohijanin iz Lingena, Velimir Stančić (85), koji je ujedno jedan od najstarijih parohijana u osnabričkoj parohiji, a sa njim je bio i Ćirović Dobrosav (68), veliki donator u obnovi kapele 2004.

Kulturno-umetnički program su izveli učenici polaznici nastave veronauke i Srpske dopunske škole koji su ujedno i članovi folklorne sekcije Božur iz Osnabrika. Teodora Dabić je najavila nastup najmlađih melodijom "Tamo daleko" na klavijaturi.

Zdravicu je govorio Milorad Miščević, a zatim su izvedena dva scenska prikaza. Nastup folklora je sve razvedrio. Đaci su episkopu Andreju poklonili zbirku svojih crteža na temu anđeli. Program su pripremile i vodile Biljana Dabić, Violeta Lukovac i Milica Stanković. Oduševljena publika je za dečju kasu spontano sakupila 345 evra.

Istorijat

Kapela Svetog arhangela Mihaila postoji od 1957. i osnovali su je emigranti koji su posle Drugog svetskog rata ostali na ovim prostorima i za svoje verske potrebe najpre koristili bogomolje drugih crkava. Pravoslavni vernici Lingena: Srbi, Rusi, Ukrajinci i Grci su udruženim snagama iznajmili i preuredili mali građevinski objekat. Dograđen je toranj i zvonik, postavljen ikonostas, renovirana unutrašnjost, dozidana prostorija sa sanitarnim čvorom, takoreći, sagrađena je kapela . Najveći udeo u svim poslovima imali su Srbi, a uvek su imali i svog duhovnika. Krajem prošlog veka objekat je kupljen sredstvima dobrovoljnih priloga i u vlasništvu je Srpske pravoslavne crkve. Kapela je renovirana 2004, 2007. i 2008. Veliki doprinos očuvanju i održavanju svetinje dale su porodice iz Lingena: Milisavljević, Zubko, Simin, a naročito porodica Stančić koja i danas brine o kapeli. Veliki je doprinos i ruske braće koji se okupljaju oko bogomolje.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online