Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.10.2017.
00:22
N. Popović - Vesti A

U krizi jedan od najstarijih srpskih klubova u Nemačkoj: Oro pred gašenjem?!

Više od četiri sata trajala je prošlog vikenda izborna Skupština kluba Oro u Frankfurtu, tačnije Oberurselu, gde se nalaze prostorije ovog udruženja. Učesnici su se razišli bez konkretnog dogovora osim da će se u skorije vreme sazvati nova Skupština o čemu će članovi biti naknadno obavešteni.

N. Popović
Bez konkretnog dogovora: Učesnici skupštine

Doduše, doneta je odluka - koja je upitna s obzirom na broj prisutnih članova (svega 16 od ukupno 49 članova) - da "stari" Upravni odbor, na čelu sa dugogodišnjom predsednicom kluba Svetlanom Ilić, ostaje "na vlasti" i da ga samo treba dopuniti novim članovima. Pošto ni taj posao zbog manjka zainteresovanih za funkcije u klubu nije mogao da bude obavljen i to je ostavljeno za "neka bolja vremena".

Incident na početku

Skupština, kojoj su prisustvovali i Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu, Miodrag Stojković, predsednik Centralnog saveta Srba Hesena i dugogodošnji klupski aktivista Dragan Pribić, počela je - incidentom.

Predsednica Svetlana Ilić prepustila je vođenje skupa Tini Kvintero Morena, predstavnici Centralnog saveta Srba Nemačke u Hesenu, iako ona nije član kluba. Ilićeva je objasnila da u Statutu kluba postoji klauzula da je poželjno da radno predsedništvo na skupštinama kluba čine neutralne osobe koje nisu članovi.

N. Popović
Generalni konzul Branko Radovanović

Apel konzula

- Oro nije samo klub. On je institucija poznata i van granica Nemačke, a u čast 40 godina postojanja i grad Frankfurt vam je pre nekoliko godina organizovao prigodnu proslavu u Gradskoj kući. Zato apelujem na sve članove i ove danas prisutne, ali i one koji su otišli, da nađu način da klub preživi jer je institucija zvana Oro veća od bilo kog pojedinca - istakao je između ostalog Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu.

Takvo objašnjenje nije se svima svidelo, pa je pitanje rukovođenja skupom stavljeno na glasanje i većina je odlučila da Tina Kvintero Morena ostaje na čelu radnog predsedništva. Članovi Bojan Regeljica i Rada Cvetković, koji su zbog prisustva Kvintero Morena i njene uloge na skupu izražavali i najviše javnog negodovanja, demonstrativno su napustili sastanak.

Dva tabora

Ni nastavak nije doneo popuštanje napetosti jer je bilo očigledno da je skup podeljen u dva tabora - one koji podržavaju Svetlanu Ilić koja je na čelu društva više decenija i na one koji joj u prvom redu zameraju samovolju u odlučivanju i žele da joj što pre vide leđa. Taj sukob posebno se zaoštrio posle preseljenja u nove prostorije u Oberuselu 2016. godine, a dostigao je kulminaciju pre nekoliko meseci kada se iz članstva ispisao kompletan B folklorni ansambl društva. Prvi ansambl se već ranije raspao da tako da je ovaj nekada veliki klub praktično ostao bez mladih i bez budućnosti. U klub su potom prestali da dolaze i njihovi roditelji, a dug za neplaćene kirije u prethodnih pet meseci narastao je na više od 11.000 evra.

Na Skupštini je "isplivalo" da se mladi u ovom klubu nisu ništa pitali i da je sve odluke donosila samo predsednica Ilić.

"Bezobrazna pitanja" mladih

Predsednica Svetlana Ilić uglavnom nije odgovarala na prozivke rekavši da će se na njih osvrnuti kada se stigne na tačku "razno". Na kraju je i od toga odustala jer, kako je rekla, "nema više vremena za to, pa ću to učitniti na sledećem sastanku". Prokomentarisala je međutim da su 50 pitanja koja je dobila od mladih članova "bezobrazluk", ali da će narednih dana na sva ipak odgovoriti pismenim putem.

N. Popović
Radno predsedništvo: Stojković, Ilić, Kvintero Morena, Primić i Komadinić

Bez pomirenja

Mlade je posebno zabolelo što prilikom uređenja novih i lepih prostorija u Oberuselu nisu ni zašta pitani, pa tako nije udovoljeno ni njihovoj želji da u velikom prostoru dobiju jednu prostoriju za sebe i svoja druženja.

Pokušaji gostiju, Miodraga Stojkovića i generalnog konzula Radovanovića da pomire suprotstavljene strane i da mladi ipak donesu odluku o povratku u klub, nisu dali rezultate jer su svi ostali "ukopani" u svojim stavovima. Mada su Svetlana Ilić i Tina Kvintero Morena na svaki način pokušavale da "prođu" sve tačke dnevnog reda i na kraju izaberu novu upravu, do toga ipak nije došlo.

Na kraju je ostao gorak utisak svih učesnika da je jedan od najstarijih srpskih klubova u Nemačkoj u velikoj krizi i da je, ako se nešto hitno ne preduzme i promeni, faktički pred gašenjem!

Zamerke i blagajnici

Izveštaj o finansijskom stanju podnela je blagajnica Vesna Komadinić, koja se najviše zadržala oko troškova preselenja i uređenja novih prostorija. To je prema njenim rečima ne samo ispraznilo kasu (mada je većina materijala dobijena besplatno) već je klub dovelo u dugove. I njoj su zamerili da je sa predsednicom Ilić vodila taj posao bez dogovora i saradnje sa drugim članovima kluba.

N. Popović
Andrijana Lisica

Čekamo odgovore

Nekoliko mladića i devojaka, kojima je klub ostao u srcu, pojavili su se na skupštini, ali, kako je to naglasio Nikola Novaković, "samo kao gosti" jer su se i zvanično ispisali iz članstva.

- Otvoreno kažem: mladi iz ansambla će se vratiti u klub ako se Svetlana Ilić povuče sa funkcije predsednika. Previše je puta do sada izigrala naše poverenje i zahteve - kazao je Novaković.

Andrijana Lisica, bivši umetnički rukovodilac ansambla, istakla je da joj je "strašno teško kada vidi članove Ora koji sada igraju u drugim klubovima, ali da nikakav dogovor sa Svetlanom Ilić nije bio moguć".

Mnogi su se na ovom skupu pitali da li je sve moralo da završi napuštanjem kluba upravo onih koji su trebali da nastave njegovu tradiciju i zašto ranije nisu ukazali na probleme.- Pre nego smo

doneli tu za nas tešku i emotivnu odluku, predsednici Ilić smo poslali pismo sa 50 pitanja na koje smo mi mladi tražili odgovore, ali do danas ih nismo dobili - kazao je Novaković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online