Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.09.2018.
21:15
Svetozar Dančuo -Vesti A

Tesla, folklor i sarme

Srpska kultura, običaji, narodna tradicija, folklor, muzika, ali hrana i pića predstavljeni su srpskoj, ali i američkoj zajednici u Čikagu na festivalima pod nazivom Ukus Srbije.

Foto: S.Dančuo

Prvog vikenda u septembru manifestacija je održana kod hrama Svetog Vasilija Ostroškog u naselju Lejk Forest, a u subotu, 8. septembra kod hrama Hristovog vaskrsenja u Čikagu. Festivale je organizovala uprava ovih srpskih hramova uz pomoć volontera koji su pripremali tradicionalna srpska jela kao što su sarma, pečenja, ćevapi, pljeskavice, koleče, pite, palačinke i pića uvezena iz Srbije.

- Ovdašnjoj lokalnoj američkoj zajednici kroz festival Ukus Srbije predstavljamo naše tradicionalno gostoprimstvo. Više od pet hiljada posetilaca, koliko ih je ove godine, oduševljeni su našom hranom, kolačima i pićima, a usput pogledaju nastup folkloraša i Igre iz Srbije, predmete izrađene na tradicionalni način, stare zanate, upoznaju srpsku istoriju i rad humanitarnih organizacija - objašnjava Sofija Obradović Skalziti, koja već 12 godina rukovodi organizacionim odborom gestivala u Lejk Forestu.

Foto: S.Dančuo
Predsednik Crkvenog odbora Majkl Kosanović

Od pečenja do krempita

U Lejk Forestu u dva dana ispečeno je 40 jaganjaca i 18 prasića, 9.000 ćevapa, 1.000 sarmi, 900 ražnjića, 800 roštiljskih kobasica, 400 pljeskavica, 400 komada bureka, što sa mesom što sa sirom i spanaćom, 420 klipova kukuruza, više od 500 pita od sira, jabuka i višanja, približno toliko krempita i više od 30 vrsta domaćih kolača. Naravno sve to je zaliveno domaćom rakijom, vinima i pivom uvezenim iz Srbije. Festival je posetilo oko 5.000 gostiju. Na ovim brojkama pozavidela bi svaka slična manifestacija i u Srbiji.
Starešina hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Čikagu Đuro Krošnjar predstavio je projekat proširenja bogomolje i svečane sale ove najmlađe srpske crkve u Čikagu koja je obeležila 20 godina postojanja.
- Među najposećenijim smo festivalima u okrugu Lejk i lepo su ga prihvatili i Amerikanci, a privuče i pripadnike srpske zajednice svih generacija sa šireg područja Čikaga. Pripadnici drugih nacija i vere imaju priliku da se upoznaju sa pravoslavnom tradicijom - ističe Krošnjar.
Ove godine festival je održan po 15. put, a uspeh najviše duguje volonterima, kojih je bilo skoro 200. Angažovane su cele porodice, poput one predsednika crkvenog odbora Majkla Kosanovića, a neretko i sve tri generacije.

Foto: S.Dančuo
Tradicionalna dobrodošlica

Uspešna premijera

Za razliku od ovoga, festival kod starog hrama Hristovog vaskrsenja u Čikagu održan je prvi put. Starešina hrama Mile Subotić zadovoljan je posetom i najavljuje da će se i narednih godina sigurno naći u kalendaru srpskih manifestacija u Čikagu.
- Interesovanje za srpski etno-festival pokazali su ne samo pripadnici naše zajednice već i naše komšije Amerikanci sa Logan skvera ovde u Čikagu. Upoznajemo ih sa našom verom, ali i sa našim običajima i kulturom, sa znamenitim Srbima, zato smo pripremili i izložbu o Tesli. Uz to nudimo im našu hranu i pića, a mogu da pogledaju naše igre i folklor - objašnjava nam otac Mile Subotić.
Izložbu o Tesli pripremila je dr Milena Bajić, aktivni član Tesline naučne fondacije. Pored toga što je prikazan kratak pregled života i dela velikana, kako ističe, posebnu pažnju je posvetila veliki uspehu Nikole Tesle koji je upravo vezan za Čikago i osvetljenje Svetske izložbe 1893. godine čime su njegova dostignuća na velika vrata prestavljena celom svetu.
 

Boćanje i knedle u Vindzoru

Festival posvećen najpopularnijem srpskom voću održan je 8. septembra u kanadskom gradu Vindzoru. Pored šljivovice posetioci su mogli da probaju štrudle, knedle i slatko od šljiva, suve i sirove šljive. Naravno, nije izostalo ni pečenje sa ražnja i srpski roštilj. Uz to održan su turnir u fudbalu i takmičenja u boćanju. Celodnevni program popunili su nastupi folklornog ansambla Opanak i srpska muzika u izvođenju Jordana Petrovića i Miloš Benda.

Foto: S.Dančuo
Vredne ruke

Neumorni dobrovoljci

Gotovo da ne postoji grad u Americi i Kanadi, a u kojem živi brojnija srpska zajednica a da se ne održava srpski festival. Srbi, ali i njihovi gosti Amerikanci - pripadnici drugih etničkih zajednica, druže se na srpskim imanjima i kod naših pravoslavnih hramova. U nekim mestima kao na primer u Čikagu ili Torontu preko celog leta, ali početkom jeseni i krajem proleća izmenjuju se srpski festivali. Najčešće su to Srbfest, Ukus Srbije, Srpski dan, ali i kestenijada, kotlićijada, kupusijada, kobasicijada, roštiljijada, hramovne slave, slave udruženja... Iako su im povodi i nazivi različiti, svi imaju sličan program - u ponudi su srpska jela i pića, praćeni nastupima folklornih grupa, orkestara, pevača i zabavljača. U pripremi učestvuje nekoliko stotina dobrovoljaca koji na ovaj način pomažu rad srpske zajednice. Festivali su uvek i više od zabave - tako se, recimo, održavaju izložbe o Tesli, Pupinu, Milankoviću, Karađorđevićima, Vuku Karadžiću, Jovanu Dučiću, Petru Kočiću, Savi Mrkalju i drugim srpskim velikanima, a srpska zajednica se priseti i značajnih događaja iz srpske istorije kao što su Prvi i Drugi srpski ustanak...



 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online