Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.02.2018.
16:55
G. Gligorević - Vesti A

Usklik ljubavi za Srbiju

Svečano i dostojanstveno, uz prikaz onoga najvrednijeg iz srpske kulture i tradicije, u teatru "Izabel Bader" u Torontu održana je Svetosavska akademija i proslavljen Dan državnosti Srbije.

Program pod nazivom "Blagodarna Srbijo, puna si ljubavi" izveden je u punoj sali pozorišta pred gostima među kojima su bili predstavnici diplomatskog kora i bivši ministar inostranih poslova poslove Kanade Džon Berd.

Vladika kanadski dr Mitrofan na pozdravio je prisutne rečima da je velika privilegija biti ovde u čast svetoga oca Save.

- Naš rod ima velike ljude, naučnike, umetnike i sportiste, ali nijedan od njih ne može da zauzme mesto Svetog Save koji je svima uzor - rekao je vladika Mitrofan.

Uživali u muzici

Publika je uživala u melodijama poznatih operskih umetnika iz Srbije, mecosoprana Jadranke Jovanović i baritona Olivera Njega koji su nastupili uz klavirsku i pratnju na harmonici prof. Nikole Rackova.

Eparhijski hor "Kir Stefan Srbin" pod dirigentskom palicom Jasmine Vučurović izveo je nekoliko pesama, a Dragana Stošić i Jasmina Vučurović otpevale su dve kompozicije. Dlanove prisutnih dobro su zagrejali mladi folkloraši iz Toronta i Misisage. Publici su se u najboljem izdanju predstavili SKUD "Oplenac", folklorna grupa "Sveti Sava - Oplenac" pri hramu Sabora svih srpskih svetitelja u Misisagi, kao i Akademija srpske narodne igre Miroslava - Bate Marčetića.

Protiv podela

Program u teatru "Izabel Bader" u Torontu vodile su Ana Zotović na engleskom i Miljana Ristić na srpskom. Svi učesnici u programu na kraju su zajedno otpevali svetosavsku himnu. Beležimo još i reči starešine Sabornog hrama u Misisagi Jovana Marjanca, upućene izvođačima, gostima i publici:
- Nadam se da smo uspeli da vam predstavimo sve kulturno bogatstvo i tradiciju srpskog naroda koji nije velik po broju. Baš zato treba da prevaziđemo sve razlike, da se držimo zajedno. Malo nas je ovde da bismo se delili po bilo kom osnovu!

Na svečanosti su uručene i svetosavske stipendije (dve od po 5.000 dolara i jedna od 7.500 dolara) studentima Jeleni Tanić, koja je na master studijama sa krajnjim ciljem da postane lekar, Stefanu Pjaniću, budućem kompjuterskom stručnjaku, i Katarini Zec koja studira sociologiju.

- Želimo dobitnicima stipendije da prvo završe s uspehom svoje školovanje, a onda i da budu od pomoći čoveku i čovečanstvu, a na radost i ponos srpske zajednice - kazao je otac Milovan Sredojević, starešina crkve Sveti Sava na Riveru pri dodeli stipendija.

Srpska pravoslavna crkva Svih Srba svetitelja u Misisagi, kao jedan od organizatora ove proslave, uz generalni konzulat Srbije u Torontu, objavila je prvi put ove godine konkurs za dodelu svetosavskih stipendija. Starešina crkve, sveštenik Jovan Marjanac, naglasio je da je namera da se od ove godine svetosavske stipendije redovno dodeljuju najboljim studentima koji su uz dobre ocene aktivni i u srpskoj zajednici kao i u svom kanadskom okruženju. On je, takođe, upoznao prisutne da je na privatnoj donatorskoj večeri kod Rebeke Mekdonalds, najbogatije i najpoznatije Srpkinje u Kanadi, sakupljeno 75.000 dolara za buduće stipendije.

Deca su budućnost

Gospođa Mekdonalds je istakla da je ova proslava prilika da još jednom razmislimo "o nama i našoj budućnosti ovde, a to su naša deca".
- Za mene je ovaj novac koji smo sakupili, tih 75.000 dolara, samo početak. Zahvaljujem svima, a posebno mojim kanadskim prijateljima koji su velikodušno donirali za ove stipendije. Moj cilj je da u narednih pet godina sakupimo milion dolara za našu decu i za njihovu budućnost, jer mi, zaista, imamo sjajnu omladinu - rekla je Rebeka Mekdonalds.
Prisutne su pozdravili i ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu i generalni konzul Srbije u Torontu Vasilije Petković koji su ukratko podsetili na takozvanu Srpsku revoluciju (period između 1805-1835), Sretenjski ustav i Svetog Savu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online