Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.12.2017.
18:11
G. Gligorević - Vesti A

Arhitektura Beograda na fotografijama

Proteklog vikenda u galeriji Srpske nacionalne akademije u Torontu otvorena je zanimljiva izložba pod nazivom "Arhitektura Beograda na starim fotografijama". Izložbu je osmislio i priredio Beograđanin Milan Šćekić, arhitekta sa višedecenijskim prebivalištem u Torontu.

G.Gligorević
Otvaranje izložbe u galeriji Srpske nacionalne akademije

Reč je o nekoliko desetina kopija fotografija nastalih u poslednjoj četvrtini 19. veka i prvoj trećini 20. veka iz lične Šćekićeve kolekcije.

Profesionalni i lični afiniteti Milana Šćekića, koji je pre dolaska u Kanadu radio kao rukovodilac odseka za arhitekturu i urbanizam Muzeja grada Beograda, vidljivi su i na ovoj izložbi koja je u prepunoj galeriji SNA izazvala veliki interes.

Naime, osim kopija fotografija starog Beograda, na zidovima galerije našle su se i slike i grafike sedam umetnika iz Beograda i Toronta: Mite Komatine, Slavoljuba Radivojevića, Ozrenka Mrkića, Vesne Perunović, Vladana Ignjatovića, Jana Stanojevića i Dušana Petričića koji, svako na svoj način i u različitim tehnikama, svedoče šta je za njih grad i kako ga oni vide.

Ova izložba jeste nedvosmislena dokumentacija o razvoju grada, u ovom slučaju Beograda. Ona je, međutim, i svedočenje o prožimanju dve vrste umetničkog stvaranja i načina izražavanja: arhitekture i fotografije.

- Svojim jasnim, nedvosmislenim jezikom, savršenije od bilo koje vizuelne umetnosti do tada, fotografija je beležila kako je nastajala, normirala se i trajala arhitektura grada - objasnio je Milan Šćekić.

G.Gligorević
Veliko interesovanje: Detalji sa izložbe

Izložbu je otvorio Vladimir Stjepanović, direktor galerije SNA, a goste je pozdravila i Bisa Šćekić koja je pomogla realizaciju izložbe.

- Lepo je videti da ste došli u ovolikom broju bez obzira na loše vreme, sneg i hladnoću. Umetnost je još jednom pobedila - rekla je ona.

Najstarije sačuvane fotografije Beograda snimio je Anastas Jovanović, prvi srpski fotograf, lični fotograf kneza Mihaila Obrenovića i njegov dvoroupravitelj, oko 1865. godine.

Jovanović je bio među prvim fotografima koji su izašli na ulice, snimali i ostavili svedočanstvo o gradu toga vremena.

- Na svojim fotografijama, pored ostalog, ovekovečio je odlazak turske vojske iz Beograda 1867. godine, što je, zajedno sa izlaskom turskih garnizona iz ostalih tvrđava, značilo konačno oslobođenje Srbije od turske vlasti - napomenuo je Milan Šćekić.

Na izložbi "Arhitektura Beograda na starim fotografijama" posetioci su mogli da vide i kopije fotografija Ivana V. Gromana, ruskog fotografa koji je u Srbiju došao u vreme srpsko-turskog rata 1876-1878. godine zajedno sa ruskim dobrovoljcima.

- Značajnu zbirku fotografija Beograda 19. veka koja se čuva u Muzeju grada Beograda ostavio je i poznati fotograf Milan Jovanović koji je snimao beogradske kvartove, ulice i zgrade oko 1895. godine - objasnio je Šćekić.

Ovi ciklusi fotografija koji se naslanjaju na novije, one iz prve trećine 20. veka, svedoče o transformaciji Beograda od poluorijentalne varoši do naselja koje sve više dobija izgled evropskih gradova.

G.Gligorević
Nekadašnji izgled centra Beograda

Kontinuitet i transformacija

Autor izložbe je istakao da njen cilj nije dozivanje nostalgija i pokazivanje Beograda iz nekog davnog vremena koje više ne postoji. Ne postoje, takođe, ni mnoge tadašnje kuće i građevine. Mnogi delovi grada ovekovečeni na starim fotografijama sada potpuno drugačije izgledaju. Jednostavno, na ovim fotografijama vidi se kontinuitet grada, njegovo stalno menjanje i transformacija. Zapravo vidi se grad kao slika dijaloga različitih vremena, niza istorijskih preseka i prostora višeslojnih poruka.

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online