Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.12.2017.
22:10
V. Mačar - Vesti A

Radost i ljubav posvećeni Bogorodici

Povodom Vavedenja Presvete Bogorodice, slave istoimenog Kola srpskih sestara koje deluje pri parohiji "Sveti Ilija" u Nijagara Folsu, protekle nedelje u iznajmljenoj crkvi Ukrajinske pravoslavne crkve Svetu arhijerejsku liturgiju služio je njegovo preosveštenstvo vladika Mitrofan, episkop eparhije kanadske SPC.

V. Mačar
Tradicionalno sečenje slavskog kolača obavio vladika Mitrofan

Sasluživali su protojerej-stavrofor Lazar Vukojev, sveštenik u ovoj parohiji, protojerej-stavrofor Prvoslav Purić, sveštenik u crkvi Svih srpskih svetitelja u Misisagi i đakon Aleksandar Mitrović. Za pevnicom su pojali protinica Milica, njen sin Bogoslav i ćerka Olivera, đakon Goran Popović i Bojana Lasica, dok su apostole čitala braća Luka i Boris Vuković.

Posle Svete arhijerejske liturgije gosti su prešli u banket salu gde su, nakon tradicionalnog lomljenja slavskog kolača, posluženi slavskim ručkom. Kuma slave za ovu godinu bila je Zora Stanišić, a ove časne dužnosti za narednu godinu prihvatila se Daliborka Kovač.

V. Mačar
Kuma slave za ovu godinu Zora Stanišić (desno) i za narednu Daliborka Kovač

- Preosvešteni vladiko, časni oci, dragi kumovi i gosti, hvala vam svima što se sabraste danas u ovom svetom hramu da u molitvi, ljubavi, veri i nadi proslavimo Vavedenje Presvete Bogorodice, slavu našeg Kola srpskih sestara i jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Ovaj praznik slavimo kao uspomenu na dan kada je Bogorodica, u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane, prvi put uvedena u hram Božji. Slavimo ovaj dan sa radošću. Slavimo svaki naš dan u hramu Božjem sa radošću i ljubavlju, rečju i delom. U ovom tuđem, a opet našem svetu, iskušenja su mnoga, mučna i mračna. Hvala vam na svetlosti. Hvala vam što ste danas ovde s nama da ozarite naš slavski sabor, parohiju Svetog proroka Ilije i dušu pravoslavnu - istakla je u pozdravnom govoru dr Snežana Ratković, predsednica Kola srpskih sestara.

Goste je prigodnom besedom pozdravio i Drago Kovač, predsednik Odbora CŠO "Sveti Ilija", a pozdravljajući vladiku Mitrofana, otac Lazar Vukoje je apostrofirao i da je Vavedenje Presvete Bogorodice posebno značajan dan u životu episkopa Eparhije kanadske SPC.

V. Mačar
Pozdravna reč Draga Kovača, predsednika Odbora CŠO Sveti Ilija

- Današnji dan, pored toga što je slava i radost naših sestara Kola, koje ulažu mnogo ljubavi i truda u očuvanju naše parohije, ujedno je i Vaša slava i radost, jer ste na današnji dan 1970. godine primili monaški postrig i novo ime, što je Vaš životni put usmerilo na duhovni podvig, jer tog dana "Duh svjatij na tja i sila višnjago osjenit tja", odnosno toga dana je Duh Sveti sišao na Vas i sila Višnjega Vas je osenila i Vi ste od tog trenutka čitavog sebe i sav život Vaš predali Gospodu Bogu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Radujemo se, Vaše preosveštenstvo, da ste danas među nama da zajednički obeležimo i Vaše i naše slavlje, a sve u slavu i čast Presvete Bogorodice, zaštitnice naše i molitvenice pred Gospodom Isusom Hristom - rekao je otac Lazar Vukojev na slavskoj svečanosti u Nijagara Folsu.

Beseda vladike

Vladika Mitrofan je u svojoj besedi istakao značaj shvatanja duhovnog bogatstva, a ne materijalnog, jer "ništa ne možemo odneti na onaj svet". U tom smislu prepričao je poučnu Tolstojevu priču o gramzivcu kome je car obećao onoliko zemlje koliko može trčanjem za jedan dan da obiđe. Željan da što više dobije obećanog imetka, nesrećnik je trčao i trčao da bi u sami sumrak od iznemoglosti pao - mrtav! Vladika Mitrofan biranim rečima govorio je o parohiji "Sveti Ilija", kao pravoj oazi srpstva i pravoslavlja.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online