Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.11.2017.
20:10
G. Gligorević - Vesti A

Glas dijaspore u "Vestima" (21): Država odbija pruženu ruku

Sofija Škorić je decenijama u Kanadi. Penzionisana je kao bibliotekar emeritus poznate Robarts biblioteke Torontskog univerziteta. Jedan je od osnivača, bivša predsednica i dugogodišnji generalni sekretar Srpske nacionalne akademije (SNA), najznačajnije kulturne institucije Srba u Kanadi i uz crkvu istinskog čuvara srpskog identiteta u kanadskoj dijaspori.

Vesti
Nemamo podršku vlasti: Sofija Škorić

Kreirala je brojne značajne kulturne i nacionalne projekte i učestvovala u njima. Inicirala je potpisivanje sporazuma o saradnji Matice srpske i SNA. Osmislila je i organizovala izložbu "Kanađani, hvala vam", o angažovanju kanadskog medicinskog osoblja u Srbiji tokom Prvog svetskog rata. Zajedno sa Rajkom Radojevićem priredila je antologiju "Srbija 1914-1918-Neustrašivi saveznik" na engleskom jeziku.

Za "Vesti" Sofija Škorić kaže da je odnos države Srbije prema iseljenicima na najnižem nivou ikada.

- Ako dijaspora u ekspozeu premijerke nije ni pomenuta, šta onda može da se očekuje? Najviše mi smeta to što nema indikacije od onih koji su na vlasti i koji su merodavni da pokažu dobru volju da se odnosi između matice i rasejanja poprave.

Ona ističe da za jače veze dijaspore sa maticom treba preduzeti korake koji neće biti kratkog daha.

- Treba raditi na povezivanju i popravljanju odnosa pre svega zbog konkretne i stalne pomoći matici, ali i da se uspori asimilacija Srba u rasejanju. Koliko znam, patriotski Srbi u zemljama regiona kao i širom sveta voljni su da se potrude, ali nema pružene ruke sa druge strane - kaže naša sagovornica.

Ona smatra da i dijaspora uvek može i treba da bude bolje organizovana.

- Međutim, ako krenemo od Skupštine dijaspore, koju ne treba kritikovati, jer su pokušali nešto da učine, ne može tu biti većih rezultata ako nemaju podršku vlasti, a nemaju je. Osim toga, po Zakonu o dijaspori Skupština dijaspore ima samo savetodavnu ulogu - naglasila je Sofija Škorić.

Udruženi, bez svađa

- Ono što želim da naglasim je da kritikom i svađama ne možemo ništa postići, ali udruženim snagama i lobiranjem bi mogli i trebali da pokušamo nešto da uradimo da se stanje popravi na dobrobit srpske nacije - ističe Sofija Škorić.

Sutra - Glas dijaspore u "Vestima" (20): Beograd ne vidi našu dobru volju

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online