Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.05.2019.
18:13
O. Đoković - Vesti A

Moravac među palmama

Pariski KUD Mladost je udruženje koje uvek širi ruke, a i kad prima goste ili ide na nova upoznavanja, najvažnije je da se složno druže, vesele i zadugo pamte, pa Letica Živković, osnivač i počasni predsednik, ovako prijavljuje:

O. Đoković
Vedrana Ćirić, Letica Živković i Aleksandra Jeremić

- Šest dana smo boravili u dalekom Majamiju, na Floridi. U raju smo bili i bogovski se proveli!

- Verujte na reč - govore članovi Mladosti - sve je bilo lepše i od bajke. Nebo Floride uvek plavo, sunce toplo (svi pocrveneli), plaže izazovne, konkurencija im nebrojeni bazeni, hotel do hotela ili Majami je grad-hotel, ogromni bulevari, turista na pretek, ulice klučaju od živosti, restorani "skrojeni" za celonoćne provode, defilei besnih automobila, mnogo golotinje...

Lična arhiva
Mladost u šetnji

- Bili smo gosti kluba Balkan koji deluju pri crkvi Sv. Simeona u Majami. U tom delu Floride mnogo je naših udruženja opredeljenih za folklor, što u prevodu znači negovanje matice i druženje - nastavlja Letica.

Poziv im je uputila Đorđete Railić, Sašina supruga, nekadašnjeg muzičara beogradskog "Abraševića", koji je 28 godina dolazio u Pariz i prijateljevao sa KUD-om Mladost, a danas živi u Americi.

Crkva u Majamiju organizovala je Šesti festival srpskog folklora. Koreograf Đorđeta vodi Klub Balkan, pa kao domaćini ugošćuju decu iz rumunske crkve Sv. krsta (Holivud Florida), Đurđevak (Kler Voter), Tromeđu (Sv. Đorđe Šervil), grupu pevača (Sv. Sava, Nort Fort), "Milunku Savić" (Nort Fort), Perle (San Peterburg Florida) i Mladost (Pariz). Svi učesnici predstavljali su ponosnu srpsku mladež koja u tim ranim godinama, zahvaljujući roditeljima i njihovim roditeljima, čak i tako daleko Srbiju oseća kao svoj dom.

- Nadam se da u negovanju srpstva neće posustati. Svi koje smo upoznali izrazili su želju za bliskošću s maticom koja je, zaista, na drugoj strani sveta - zadivljena je Letica.

Lična arhiva
Dečica Balkana iz Majamija

Svako od učesnika pevao je na srpskom, cupkao koračiće iz 'Moravca", svakome je kao salivena pristajala narodna nošnja. Mališani Balkana najviše su oduševili, ali je hit ovog dana bila je Mladost.

Folkloraši iz Pariza odigrali su kolo iz "Ere s onog svijeta" i igre iz okoline Beograda, a pljeskali im kao da su najtraženije zvezde današnjeg vremena.

- Gledali su u nas kao da smo pali s Marsa, snimala nas cela sala, oko 250 prisutnih. A šta bi tek bilo da su nas videli u komletnom sastavu, doputovalo nas je samo 15 - nastavlja Letica, koja i dalje sumira prelepe utiske iz Majamiija.

Provod u restoranu Rakija

Od jutra do mraka bili su u pogonu. Obišli su najzanimljivije kutke Majamija, razrogačenih očiju i u neverici bili tokom šetnje oko bogataških vila, avantura u rezervatu u lovu na krokodile (sa četiri su imali bliski susret) bila je uzbudljiva, svima se dopala turistička ulica pod noćnim svetlima, a ime najlepšeg događaja je - Rakija.

- Uputio nas Saša u restoran Rakija. Da ne veruješ, tu je sve srpsko, gazda je Miroslav, osoblje je iz Srbije, oko nas je najviše obigravao konobar Dragan. Tokom boravka u Majamiju srodili smo se sa tim nostalgičnim mestom, a i potvrdilo se da se ni sa čim ne može zameniti magnet koji privlači svoj na svoga - zaključila je Letica.

Lična arhiva
Restoran Rakija

Proba na plaži

- Svaki momenat ovog putovanja ostaće mi u dubokom sećanju. Sjajno smo se zabavili, proveli i družili i šteta što sve lepo kratko traje. Smeštaj u hostelu bio je 200 metara od mora, pa posle dugih šetnji - pravac na kupanje. Imali smo i probu na plaži, bosi u sitnom belom pesku. Pamtiću to doveka - opisuje Željko Ivović, potpredsednik Mladosti.

Gostoljubivi prota Milan

Komplimente oduševljenja na sebe je privukao prota Milan Krstić, starešina crkve Sv. Simeon.

- Za sve okupljene je pripremio kupus sa svinjskim mesom, a njegova ćerka Teodora nam je pesmom razgalila dušu, počinjući himnom "Bože pravde" - seća se Aleksandra Mrđenović, sekretar Mladosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online