Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.05.2019.
19:04
O. Đoković - Vesti A

Važno je da se slavi!

Kad su u pitanju proslave i druženja kod članova KUD Kozara sve je - prava divota! Mogu se okupljanja obaviti u susret Novoj godini, a može i bilo kojim drugim povodom.

O. Đoković
Sastanak uprave Kozare

- Nama je lepo za Svetog Nikolu, zajedno nazdravljamo srećnom početku Nove godine, naši su i Božić, i Sv. Sava, Sretenje, Osmi mart, Vaskrs, Prvi maj, Đurđevdan. Obično nas bude pedesetak, a imamo sreću da nas je Opština Montroj prihvatila kao svoje, pa kad god zaželimo dobijemo gradsku salu na besplatno korišćenje, tako da su prostorije u Parku Montroj postale naša druga kuća - objašnjava veteranka Živka Mančić.

Dakle, slavlja se kaleme na Udruženje Kozara. Pre nekoliko dana ponovo su bili zajedno, pobrojanih je 63, a ne znaju šta su slavili, jedino je bilo vidljivo da su svi uskočili u vrhunsko raspoloženje, pevali, igrali, stomaku priređivali zadovoljstva i ne bi nijedne zamerke, razišli se u dva sata po ponoći. Današnji aktivni članovi KUD Kozara nisu u cvetu mladosti. Nanizale se godine, a među njima je i dalje najaktivnija vremešna Živka Mančić, koja ovako razrađuje:

- Mi trajemo 40 godina. Najstarije smo srpsko udruženje u Francuskoj, verovatno i u Evropi, a i svetu. Mi i dalje nosimo ime Franko-Jugoslav Kozara, mnogi nam savetuju da ime promenimo, a niko nas nije ubedio u razloge. Mi stariji rođeni smo u Jugoslaviji i ne znam zašto bismo se toga stideli. Naprotiv, bili smo složniji nego danas, brojniji, svi su nas prihvatali, cenili, a sada komšija komšiji oči i jamu kopa.

Živka Mančić je od starta bila, a i danas je, blagajnica Kozare. Sa suprugom Radetom, koji je prati u stopu, prošla je kroz sve pozitivne i negativne faze udruženja sa sedištem u pariskom predgrađu Montroj koje, zbog šarolikosti stanovništva, zovu "svet u malom".

O. Đoković
Katarina i bliznakinje Sara i Teodora Sinadinović

- Mi dišemo sa Kozarom. Svi se toliko dobro poznajemo i slažemo da smo kao jedna porodica. Kažu "Kozara organizuje drugarsko veče", a bilo bi pravilnije "Porodično veče" - oslikava Živka.
Udruženje Kozara je nekad imalo odličan folklor, više ga nema, sve im članove razgrabili drugi KUD-ovi. Ali zato u Kozari, za ugled svima, radi srpska dopunska škola gde "komanduje" nastavnik Nenad Milosavljević, to je onaj uča koji često donese gitaru, pa u razredu svi lepo zapevaju.

- Mi na svim skupovima najviše pričamo o našoj školi, sve je odlično, hvala Nenadu! - ponosno sažima aktivista Ilija Miki Vujović, nadaleko poznat i kao humanitarac bez premca.

A Miki nabraja:

- Svi znaju da Udruženje Franko-Jugoslav Kozara nikad nije razočaralo i da uvek osvetlamo obraz. Zato i pozivamo zemljake da nam se pridruže. Svi su dobro došli, kod nas su i sve brojniji Francuzi. Lako se komunicira uz muziku, pesmu i igru i obično, kao i ovaj poslednji put, po diktatu pevača Džerija. A kako je tek dobro kad se stomak nauživa, sve to spreme naše domaćice.

O. Đoković
I gosti prate srpski ritam

Porodična tradicija

Dugi niz godina predsednik Udruženja Kozara je Bojan Sinadinović, nasledio oca, a ubraja se u mlađu generaciju. Snežana je Bojanova ljupka supruga, i ona je aktivna, a porodičnu sreću čine tri lepotice: Katarina (10) i bliznakinje Sara i Teodora (8).

Od pečenja do kolača

Dominik Milenković je savetnik u Opštini Montroj, naše je gore list, iz okoline Niša. Nekad je njegov otac bio učitelj u srpskoj dopunskoj školi, preminuo je, pa ga sin u mnogo čemu zamenjuje, često i u rodnom kraju, tamo vodi ili obilazi majku.

Na ovo poslednje okupljanje Kozare, Dominik, kao član uprave Kozare, iz Opštine Montroj je doveo desetak kolega, među njima dvojicu poreklom Arapa, Francuze i svi su se mnogo lepo uklopili sa Srbima koji su ih častili pečenim prasetom (kupili ga na farmi i pekli kod profesionalca), pitama, suvomesnatim proizvodima, kiselim kupusom, pogačicama, bilo je torti i kolača, svakojakog pića.

- Kod nas nema da nema, kod nas ima svega - ponosno zaključuje u svemu nezamenljivi Miki.

"Šetnja" maticom

Među vernim članovima Kozare su i Francuz, vremešni doktor Matine (92) i njegova supruga Vera. Ipak, svima su najdraži mali đaci, dovedu ih roditelji i njihovi roditelji, pa dok deca uče, stariji kroz priču šetaju maticom.

Neumorna Stana 

Načula se i velika novost. Prema najavi, u Kozaru će se kao aktivista uključiti vredna i energična Stana Bilbija, dugogodišnja i dojučerašnja predsednica Svesrpske zajednice Francuske, na šta Stana kaže:

- Kako uključiti?! Pa, ja sam oduvek dušom i srcem sa Kozarčanima.

Stanina čelnica-naslednica je Slađana Stamenović koja se ne odriče "zaostavštine", pa sa jednakim elanom nastavlja saradnju sa Kozarom i često ponavlja:

- Uvek su mi desna ruka. Ne znam šta bih bez njih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online