Ponedeljak 20. 5. 2019.
Washington
120
 • Chicago
  200
 • New York
  250
 • Belmont
  140
 • Atlanta
  280
 • Boston
  200
 • Firt
  240
 • Denver
  270
 • Detroit
  240
 • Dover
  260
 • Hartford
  200
 • Orlean
  240
 • Helena
  270
 • Ren
  150
 • Honolulu
  230
 • Las Vegas
  170
 • Portland
  280
 • Salem
  200
 • Santa Fe
  120
 • Tampa
  290
 • Topeka
  160
0
Sreda 27.02.2019.
19:10
O. Đoković - Vesti A

Glasanje, pa gibanica i pesma

Slađana Stamenović je novi predsednik Svesrpske zajednice Francuske (SZF), a leđa joj čuva potpredsednik Slobodan Slavković. Takvu vest obelodanjuje Zajednica koja je u poslednjih godina putovala od sloge do nesloge, ali i od nesloge do sloge.

O. Đoković
Svi zadovoljni: Stari i novi čelnici SZF

Sve to, bilo direktno kao raniji dugogodišnji predsednik SZF ili gledajući penzionerski sa boravkom u Parizu i Čačku, a u ulozi počasnog predsednika, prošao je veteran Ivan Janković. Naravno da ga je sloga članstva SZF veselila, a i svađe i nesloge duboko bolele i vređale. Zato je, evo, ponovo sve došlo na svoje, SZF je opet uspravna i složna.

Ishod glasanja je ovakav: bivši sekretar Slađana Stamenović sa 31. glasom "zaradila" je predsedničku funkciju, sa 29 glasova Slobodan Slavković je promovisan u potpredsednika, Suzana Reljić je imala četiri glasa, dva glasa su bila nevažeća. Ovaj skup je Draganu Jeličić imenovao za sekretara SZF, a Predraga Jankovića za blagajnika.

SZF je osnovan pre 27 godina, ima svoj Statut, demokratski bira predsednika i njegove "desne ruke", članstvo im prilazi, pogotovo zbog turističko-prijateljskih putovanja širom sveta, pa su stigli do Čikaga, Moskve, Portugala, Holandije, Belgije.., uskoro će u Jerusalim i Australiju. Ipak, nažalost, u ovoj sredini provejavale su i doze zavisti, bunta, tvrdoglavosti, nepopustivosti, nepoverenja, što je sa dobrom voljom bilo lako rešivo, ali bez takve reakcije došlo je do razbijanja SZF na tri grupe, svaka je usitnjeno radila po svome, može se reći i dobro radila, ali nije to - to.

U Pariz je iz svog Čačka došao Ivan Janković i s punim pravom zahtevao sastanak ozvaničen kao Godišnja izborna skupština. Ivan je reagovao vođen podsvesnom željom da njegov SZF opstane, traje, da jača i omasovljuje se.

Ovaj dugoočekivani sastanak je održan u školskoj učinionici u pariskom predgrađu Montroj. U svesku su se upisala 56 prisutna člana SZF. Sastanak je vodio, istovemeno i najstariji član, Ivan Janković, do njega Stana Bilbija i Dragana Pajović, sve prema pravilima i dnevnom redu. I, teklo je, istina, na trenutke povuci-potegni. Stana Bilbija, kao dosadašnja predsednica, kojoj je odavno istekao obnovljeni mandat, podnela je izveštaj o proteklim zbivanjima koji, u korenu imaju druženje, srpski jezik, običaje, tradiciju, nova prijateljstva, humanitarnu pomoć i turističko-istorijsko-religiozno-poučna putovanja ili ukratko - videti, negovati, širiti i uživati.

Cele večeri su trajale ispovesti srpskih aktivista, došlo se do glasanja za novog predsednika i njegovih pomoćnika, a, iako je u sabiranju glasova bilo gusto, začinjeno je pozitivnom energijom, slogom, te u finišu gibanicom, grickalicama, kolačima, sokovima i samo malo alkohola, na šta se zapevalo i zaigralo i vidljivo se u zajedništvu ojačala SZF najavljujući rast u širinu (omasovljavajući članstvo) i visinu (ispunjavajući zacrtane zadatke).

Slavlje nastavljeno na ulici

Malo je nedostajalo da moćni alarm prekine tok Skupštine i relaks nastavka. Naime, škola domaćin u Montroju je izdala dozvolu za boravak u učionici do ponoći, a kako se u ponoć pali alarm, stanje kazaljki na satu primetilo se u poslednjem trenutku.
- Trčeći smo napustili učionicu. Veselje je počelo u učionici, skakali smo kao deca, pevali, odjekivalo je: "Ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala", "Levo, desno, nigde moga stana, oj, ulice i ti si pijana", "Što piješ kad ne umeš", "Je l' ti žao što se rastajemo", da bismo naše slavlje zbog ponovnog uspostavljanja srpske sloge nastavili na ulici, sve do dva sata posle ponoći.

Želja da se privuku mladi

- Očekujem promene i uvešću novine. Hoću da ulepšam ime SZF, a glavni cilj mi je da pridobijemo mlade, pa i decu. Htela bih da na ovdašnje srpske priredbe uvedemo i svoje tačke. Nadam se da će me podržati svi, koji jesu i koji nisu glasali za mene. Naš rad mora da bude uspešan. Sastajaćemo se prema potrebi, primaćemo sve predloge, ideje, kritike. Kako je za potpredsednika izabran Slobodan Slavković, a on je amaterski glumac, igrao je u dosta pozorišnih predstava o Kosovu, povezaćemo se i sa tom vrstom kulture. Ići ćemo na folklorne smotre, istrčaćemo i na njihove pozornice. Neka naše mlado članstvo ide kod njih, mi ćemo primati njihove članove. Ja sam za uzajamni rad - u dahu je nabrajala predsednica Slađana Stamenović (50), poreklom iz Sedlara, od 1983. godine žitelj Pariza, profesijom frizerka uz nadgradnju diplome CAP-BP, a ističe da voli druženje, da pravi vedar ambijent, da je pozitivna, korektna, brza, dinamična.

Dr Mraović pročitao Deklaraciju

Ovaj skup Srba pojačao je dr Sima Mraović, nekadašnji predsednik SZF, pročitavši Deklaraciju o jedinstvenosti i teritorijalnoj celovitosti Republike Srbije, koju je sročio u saradnji sa Ivanom Jankovićem. Obojica naoružani svojim elanom upućuju poziv Srbima u otadžbini i rasutim po celom svetu na svesrpsku sabornost, međusobno povezivanje i sve u cilju odbrane srpskih nacionalnih interesa.

TRENUTNO NAJČITANIJE

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Ivan Marković (28)
GUBITNIK
Mato Franković (37)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Osim na poslovnom planu i u ljubavi je zavladalo zatišje gde se svako ponajviše bavi sobom. Previše ste pasivni i ne obraćate pažnju na potrebe voljene osobe.
SAVET: preuzmite inicijativu.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Osim na poslovnom planu i u ljubavi je zavladalo zatišje gde se svako ponajviše bavi sobom. Previše ste pasivni i ne obraćate pažnju na potrebe voljene osobe.
SAVET: preuzmite inicijativu.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Morate da pokažete maksimalnu spremnost i odlučnost. Ulenjili ste se, a kada ne možete sve da stignete postajete nervozni i nezadovoljni. Ne ostavljajte sve za poslednji čas.
SAVET: ne očekujte povlastice.
 • 2019 © - vesti online