Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.02.2019.
19:15
O. Đoković - Vesti A

Smotra srpskih folklora u Francuskoj: Oro zatreslo Bobinji

Naša pariska mladost je u Bobinjiju, u noći takmičarske Smotre folklora, potvrdila svoju vezanost za maticu i dokazala da je etno obojena. Kulturno-umetničko društvo Oro je imalo najbolji nastup, ali su pratioci za nijansu bili slabiji.

O. Đoković i V. Jovanović
Nagrada za koreografiju: KUD Oro

Sliku mesnog teatra sa popunjenih 420 mesta pojačalo je više od stotinu posmatrača koji su stajali, a svi zajedno tokom celog programa nisu dopuštali da aplauz utihne. Svi su bili oduševljeni učesnicima, a dok je žiri većao i publika se razigrano uhvatila u kolo.

Prema glasanju žirija, pobednik (a bio je i prošle godine) KUD Oro sakupio je 95 bodova, drugi je "Abrašević" sa 92 boda, treće mesto dele Izvor i Biseri sa po 90 bodova, a "Sv. Nikola" na začelju sa 84 boda, ali i uz ogromne komplimente za veliki napredak.

- Puno mi je srce. Prvenstveni cilj ove Smotre je druženje i poboljšanje kvaliteta nastupa folklornih ansambala u društvima, a neko mora da bude i prvi. Posebno naglašavam da su i ove godine prvoplasiranog i trećeplasiranog delile samo nijanse. Za pohvalu su sva udruženja, a najviše domaćin KUD "Abrašević" u ulozi organizatora. Na profesionalnom radu hvala voditeljki Jeleni Jokić, kao i Gordani Tolić, koordinatoru Saveza folklora za saradnju sa pariskom regijom. Neizmerno zahvaljujem i svim učesnicima, kojih je bilo je 230.

Pobednicima čestitam na uspehu, a puno uspeha želim svima koji budu učestvovali na Evropskoj smotri dijaspore u Beogradu - u dahu je nanizao Bojan Stefanović, predsednik Saveza srpskog folklora Francuske.

Sa domaćinskom ljubaznošću obratio se i zvaničnicima iz Opštine Bobinji, konzulki Ivani Stanković, nenadmašnom dijasporskom aktivisti Mići Aleksiću, predsednicima svih KUD-ova, svešteniku Željku i njegovoj popadiji.

Ipak, neočekivano, glavna uloga pripala je Stefanu de Paolo, gradonačelniku Bobinjija, koga su svi srdačno pozdravili. Sa naučenih nekoliko srpskih reči otvorio je Smotru, pa spontano podelio bujicu komplimenata za srpski folklor i nošnje, ali i Srbima nastanjenim u njegovoj opštini, pa i celoj Srbiji.

Igralo se srcem i dušom, a u slavlju su pobednici pomnožili srce i dušu. Udruženom organizatoru (Savez srpskog foklora Francuske i KUD "Abrašević") pripale su jednodušne najviše ocene, sreća zbog uspelog druženja bila je evidentna, a u finišu se razglasio poziv:

- Pamtite, opet i uvek bićemo zajedno!

Skoro savršeno
- Evo, biću profesor i oceniću uspešnost cele Smotre. Moja ocena je 9,5/10. Jer nikad ne može biti savršeno - izjavio je Bojan Stefanović.

O. Đoković i V. Jovanović
SKD Izvor Pariz

Zafalilo pehara

Desilo se i nešto nepredviđeno.
- Nismo predvideli da će nam za podelu trećeg mesta trebati dva pehara pa je iz publike odjeknulo: "U-u-u..." Ali smo odmah saopštili da će propust biti ispravljen, naručen je još jedan pehar - pošteno i samokritično se oglasio predsednik Stefanović.

Majka i ćerka: Valentina i Aleksandra članice Mladosti

Nikog iz SSF

Nažalost, prvi put se desilo da našem značajnom okupljanju ne prisustvuju predstavnici Saveza Srba Francuske, što nije prošlo neprimećeno.
- Poslao sam poziv predsedniku Đuri Ćetkoviću, ne znam zašto nije došao - kaže Bojan Stefanović.

 

Ocenjivali i nošnju

Žiri su činili dr Selena Rakočević, dr Mirjana Zakić i Vilma Niskanović. Ocenili su da je Oro ostavio najbolji utisak, da je imao najbolje pevače i najbolju koreografiju, a "Abraševiću" je pripalo priznanje za najbolju nošnju.

Biće nas više

U revijalnom delu učestvovali su KUD Mladost i samo tri mlađana člana KUD Šumadija iz 140 kilometara udaljenog Sansa koji su najavili:
- Sledeći put biće nas više.

O. Đoković i V. Jovanović
Trio mališana iz Sansa


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online