Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.01.2019.
18:16
O. Đoković - Vesti A

Za šest godina nijedna zamerka

Okupilo se društvo Kod Vesne, u montrojskom restoranu koji se nekad zvao Kod dve sestre, a mnogo ranije Bila jednom jedna Jugoslavija. Već decenijama zemljaci slave u tom ambijentu, obeležavaju javna i lična veselja. Lep je to prostor, posebno za izricanje zahvalnosti nekome zbog nečega.

O. Đoković
Među prijateljima: Večera u čast Nini Veličković

- Ovaj put smo se okupili povodom odlaska šefa konzulata Nine Veličković. Skoro šest godina bila je s nama i ne nađosmo joj nijednu zamerku. Uvek uz nas, pratila nas je na skupovima od crkve preko drugarskih okupljanja, raznih etno i humanitarnih koncerata, redovna je bila u Kulturnom centru Srbije i kako onda da joj ne kažemo: "Hvala" - tako se najavila Stana Bilbija, predsednica Svesrpske zajednice Franuske, poznata po sklonosti prema grupnim putovanjima, a to znači i razgranjavanju i učvršćivanju kontakta sa zemljacima bilo gde da se nalaze.

Konzulka Nina je, tako su je upoznali naši ljudi, veoma skromna, nenametljiva, blaga i uzorna majka dve odrasle ćerke. Srpske žitelje nastanjene u Francuskoj odmah je prihvatila, a i oni nju, pa je u nastavku sve išlo glatko, a ukoliko negde nešto zapne i postane nejasno i teško, Nina potanko objasni i problem je rešen.

O. Đoković
Osmesi na rastanku: Nina i Stana

Tridesetak zemljaka okupilo se Kod Vesne. Za koji dan, krajem januara, Nina napušta naš Pariz. Okupljena grupa zakazala je oproštaj, dogovorila jelovnik i piće, dovela muziku u kojoj majstoriše trio akademski obrazovanog gitariste Srđana Grujičića, svi raspoloženi, milina prava.
Za Ninu je ovakav skup bio prvoklasno iznenađenje. Naravno da se čulo i nekoliko beseda zahvalnica, a u svakoj oda upućenoj "konzulki koja zna svoj posao i pozna ljude", bilo je i malo sete, kao "žao nam što se rastajemo", ali i nadanja da će se nizati susreti u matici ili tokom poseta Gradu svetlosti.

Želeli su naši Parižani i da konkretizuju zahvalnost Nini, pa joj udruženo na darak kupili parfem, lepu maramu i orhideje. Malo je nedostajalo da se Nina glasno rasplače.
I, opet udri u pesmu. Prednjačile su Skadarlija i starogradske pesme, "Niška banja" se čula do Pariza i dalje, svi su cupkali i prstima pucketali. Pustiš glas, digneš ruke uvis i sve ti lepo. Trajalo je, do tri sata posle ponoći. Tako slika rastanka dobi sve dimenzije: kako je Nina bila dobra konzulka, tako je dobar bio i rastanak i sve upisano u uspomene i dugo sećanje.

Ništa joj nije bilo teško

- Nina je veoma stručna u svom poslu. Ako je trebalo pomoći ljudima, trudila se da ih razume i na raspolaganju im bila danju i noću. Prihvatila je naš ovdašnji svet onakav kakav je i nikad joj nije bilo teško, a sve je odrađivala po zakonu i propisima. Pamtićemo je po međusobnoj uzornoj saradnji. Bila nam je odana i privržena, a u svemu tome leži i obrazloženje zašto je među nama ostala mnogo duže od predviđenog mandata. Ona je to i zaslužila - analiza je Miće Aleksića, našeg najvećeg dijasporskog aktiviste u Francuskoj i aktuelnog predstavnika dijaspore u Evropskom parlamentu u Briselu.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online