Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.11.2018.
19:15
O. Đoković - Vesti A

Heroji nisu zaboravljeni

Nikad se nije desilo da se na groblju u gradiću Sen Ženi Laval, nedaleko od Liona, ne obeleži godišnjica potpisivanja primirja u Velikom ratu, a za ovaj stogodišnji jubilej organizatori su bili Savez srpske dijaspore južne Francuske, parohija Sv. Kirilo i Metohije i opština tog grada.

O. Đoković
Hvala Soluncima: Dirljivo obraćanje konzula Nine Veličković

- Uvek se potrudimo da u protokolu nigde ne omanemo. To je za nas značajan dan - u ime Saveza Srba prijavljuje Dragan Kotarac.

A kako bi proslava uspela trebalo se mnogo potruditi, ovako su je kreirali naši rodoljubi:

- Prvo su na groblju postavljene ploče u čast 62 srpska ratnika sahranjena 1915. godine, sve u znak zahvalnosti tadašnjoj Francuskoj, koja je bila jedna od naših najvećih saveznika na Solunskom frontu - nastavlja Kotarac.

Dirljive govore održali su Roman Krimijer gradonačelnik Sen Ženi Lavala, Milovan Jovanović, predsednik Dijaspore Srba ovog područja, Nina Veličković šef konzulata Srbije u Parizu, Spasoje Krivokapić i Dragan Kotarac, članovi Saveza dijaspore Srba. Članovi francuske delegacije bili su iznenađeni kad je dečji hor Srpske dopunske škole u Lionu počeo pesmu "Tamo daleko", prihvaćenu kao našu nezvaničnu himnu, a svi prisutni Srbi pridružili su se emotivno, punim plućima i gromkim glasom.

- Osećali smo se ponosni što pripadamo srpskom narodu koji iznad svega voli slobodu ne pitajući za cenu - sažeo je Jovanović.

Neumorni aktivista Krivokapić je dodao:

- Bar u ovom trenutku osetilo se da naši heroji nisu zaboravljeni, da cenimo njihove položene živote za našu slobodu, da ih se sećamo i da smo im danas zahvalni.
Na ovom mestu pijeteta molitveni čin obavili su sveštenik Goran i arhimandrit Justin (Jeremić), a parastos pun rodoljubivog osećaja bio je posvećen svim žrtvama Velikog rata.

Pomoći nema bez interesa

- Na posećenoj tribini koju smo organizovali u crkvi ponovo je bilo reči o stradanju srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, o velikoj savezničkoj pobedi i konačnom miru, a izlaganja su se protezala sve do današnjih dana u kojim duvaju neki novi vetrovi i kojim se nije lako prilagoditi - prenosi Kotarac.

Dijasporski čelnik Jovanović je dodao:

- Zato smo i rekli: Poštujmo sve, ali prvo nas. Budimo složni, budimo ljudi, verujmo više u nas nego u nečiju pomoć, pomoći nema bez interesa, nažalost, u vremenu u kojem živimo neće je ni biti. Mi jedino možemo da odredimo najbolji put za sve nas.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online