Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.10.2018.
20:12
Milojko Milanović A

Šumadinac poznat i u Francuskoj

Šumadinac Dragoslav Kule Perišić iz Aranđelovca nije nepoznat među ljubiteljima moto-trka u Francuskoj. Učestvovao je na nekoliko važnih takmičenja, između ostalih, i na Šampionatu Francuske. U Pariz je došao osamdesetih godina kao profesionalni moto vozač, gde je osnovao svoju transportnu firmu.

M. Milanović
Takmičare bodrili prijatelji

Sa tri kamiona isporučivao je robu raznim firmama jer je od nečega moralo da se živi. Želja za vožnjom na moto trkama bila je jača od svega, pa je Kule, kako ga zovu, krajem devedesetih godina zatvorio firmu i vratio se u otadžbinu, ali veze sa Francuskom, gde često dolazi, nikad nije prekidao.

Tako je ovih dana na poziv organizatora moto-trka, na stazi Circuit Carole u Vilpentu kraj Pariza sa još 17 takmičara vozio za "Trofej Roberta Dorona 2018". Sa njim u ekipi bio je i Dalibor Miletić iz Lazarevca, a vožnja je trajala četiri sata gde su kao tajfunom nošeni promicali piloti na dvotočkašima.

Na kraju takmičenja, gde su osvojili peto mesto, kada su se na razglasu čula njihova imena i Srbija začuo se gromoglasni aplauz, prisutnih među kojima bilo i stotinu Srba iz Pariza i okoline.
- Došao sam da gledam, uživam u moto-trkama jer vozim, ali ne učestvujem na takmičenju - kaže Dane Milutinović iz Pariza.

Njegov poznanik Dejan voli motore i učestvuje u bajkerskim vožnjama.
Živorad Žika Pavlović iz Vitrija došao je sa sinom Ilijom da gledaju trke:
- Dragu, kako Dragoslava zovu u Parizu, poznajem dugo i cenim kao profesionalnog vozača, moj sin voli motore i kupiću mu.

Nenad Milanović došao je čak iz 60. departmana jer je čuo da će biti moto-trke na kojoj učestvuju Srbi:
- Od malih nogu sam voleo motore i želja mi se ispunila kad sam za punoletstvo dobio na dar hondu. Od tada sve do danas vozim iako imam 50 godina. Kuletov štab u Parizu su sačinjavali: Vladimir Perišić, Nenad Perišić, Marko Jovanović, mehaničari Kavasakija, Vitomir Petrović, točilac goriva bio je u tandemu sa legendom brzog punjenja Borislavom Jovanovićem Pankerom, a Nikola Pantelić bio je zadužen za plastiku. Tu su još bili i Strahinja Andrej Saša Pendić, Marko Borin i Dejan Kajmaković, Daliborov menadžer iz Bijeljine.

- Vrlo sam srećan što su Kule i Dalibor osvojili peto mesto - kaže Dejan.
- Falile su dve misice - u šali kaže Kule - jer gde su motori, tu treba da budu i misice.

Dragoslavu Kuletu Perišicu ovo nije prvi veliki uspeh u Francuskoj, ali i u svetu. Osvojio je 11 titula Srbije, Jugoslavije, Balkana i Istočne Evrope. Bio je deveti u generalnom plasmanu za Šampionat sveta 2009, a peti u Španiji na Trci za šampionat sveta. Učestvovao je u vožnji na prestižnom takmičenju 24 sata Le Mana.

Dragoslavu Perišiću Kuletu ostao je doživotni žal što su njegove kolege na moto-stazama izgubili živote. Na njegovim rukama su izdahnula dvojica njegovih dobrih prijatelja i takmaca. Zbog svoje ljubavi prema moto-sportu, ali i poštovanja prema onima koje pamti, Kule je u porodičnoj kući otvorio Muzej moto-sporta i obeležio 35 godina od održavanja moto-trka u selu Banja za 7. jul !

- Došli su mi mnogi prijatelji iz Hrvatske, Slovenije, Bosne. Uglavnom, stigli su svi koje sam pozvao. A ljubav prema motorima i dalje traje kao i želja da još ponekad vozim u Parizu kao sada, u Beogradu na stazi Navak i da Dalibora Miletića ubacim u jedan francuski tim gde bi dobio uslove da se pojavi u svetskom moto vrhu.

M. Milanović
Hrvatska starleta Ava Karabatić na Kuletovom motoru

Imao 56 preloma u karijeri

- Prvu trku sam imao 1976. u Mladenovcu. U karijeri sam imao 56 preloma u 20 različitih kalendarskih godina. Više puta su se doktori borili da mi povrate život. Inače, otac mi je vozio moto-trke od 1962. do 1982, kad se razboleo od raka i umro 1983.
Davne 1974. godine Živorad Žika Perišić, njegov otac, osvojio prvo mesto u održanoj moto-trci u Srebrenici:
- Te davne 1974. godine moj otac je uspeo da pobedi do tada nepobedivog Marina Kosića iz Rijeke i Branka Bevandu iz Opatije i još dvadesetak takmičara iz njegove klase. Tada sam imao samo jedanaest godina i radovao očevoj pobedi - kaže Kule.

M. Milanović
Kule i Dalibor

Daliborovi uspesi i želje

- Karijeru sam počeo 2012. godine u klasi do 600 kubika. Počeo sam da vozim Šampionat Srbije te godine kao debitant i sezonu sam završio kao treći u generalnom plasmanu klasa 600 stock. Sa ocem sam kao mali gledao moto-trke i sanjao da budem vozač. Međutim, otac mi je 2001. godine stradao na motoru, tako da mi nije bilo dozvoljeno da vozim sve do 2011, dok nisam postao punoletan. I očeva želja je bila da budem vozač. Pre toga sam vozio samo skutere a 2012. odmah sam ušao u klasu 600. Imam 25 godina. Planovi za sledeću sezonu postoje, ali sve zavisi od budžeta. Voleo bih da se pojavim u svetskom šampionatu, a naravno da vozim i sezonu Alpe Adrija kupa.




 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online