Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.10.2018.
18:10
O. Đoković - Vesti A

Neću podići belu zastavu!

Nedavno, za vreme pariske proslave Vidovdana, dijasporka Gordana Popović iz Romanvila, odgovarajući na anketno pitanje o našoj (ne)pomoći Kosmetu, između ostalog rekla je: "Postoji samo grupa Francuza iz Udruženja Solidarnost Kosovo, lider im je Arno Gujon koji daje sve za Srbiju i mi nikako da se ugledamo na njega. Po mom sudu i proceni taj mladi čovek bi za života trebalo da postane svetac."

O. Đoković
Odbor Saveza Srba sa Arnoom Gujonom

I šta se desilo nedavno? Pozivu Odbora Saveza Srba Francuske odazvao se taj mladi čovek Arno, pridruživši im se u bibilioteci pri hramu Sv. Save dok su odrađivali prvi ovosezonski sastanak, da bi u nastavku sa velikom pažnjom razgledao oslikane freske na zidovima bogomolje. I, bi mnogo simbolike: posrbljeni Francuz Arno osmotrio je oslikano nebesko svetačko društvo, a među njima bi ga, zasigurno, želeli da vide svi naši Srbi u enklavama na Kosmetu.

Korisne ideje

Prvi deo sastanka, kojem je predsedavao Đuro Ćetković, proticao je radno, sa detaljnim razradama o pripremama ceremonije proslave stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, pa o ponovo (ponedeljkom) uspostavljenim srpskim večerima u Kulturnom centru Srbije, o bratimljenjima francuskih i srpskih gradova, o sportu, folkloru, korisnim idejama i očekivanim realizacijama.

Uz čelnika Ćetkovića, kroz zadate lekcije izjašnjavali su se Romeo Milošević, Dragana Pajović, Goran Stanković, Goran Jablanović, Ivana Đorđević, Aleksandar Mijatović, Marko Milojević, Georgina Luković, Milena Cakić i Aleksandar Pantelić.

Gujon je rekao da prvi put prisustvuje sastanku dijasporskih aktivista:
- Vidim uspešne mlade Srbe i Francuze. Sve mi ovo deluje veoma ozbiljno, a sublimirao bih kroz: francuska tačnost i srpska duša. Osećam, svi vaši članovi su ukorenjeni u svoje srpsko poreklo, istovremeno sa pogledom na francuski život kroz koji prolaze svakodnevno. Zadržali ste i srpsku kulturu prihvatajući najbolje iz francuskog mentaliteta. Nadam se da ćete trajati dugo i razvijati se uz snagu mlade energije.

Naravno da su svi prisutni želeli da saznaju nešto više o nemilim događajima kada su pred Arnoom, nakon 14 godina neometanih dolazaka na Kosmet, grubo "zalupljena vrata", kada je bio lišen slobode i ispitivan, kada je saznao da se nalazi "na listi onih kojima je zabranjen ulazak na Kosovo" i kada je neobavljena posla morao da se vrati u Srbiju i Beograd u kojem živi poslednjih šest godina.

- Pogodilo me je to, kao i 6.000 članova Udruženja Solidarnost Kosovo, među kojim ima i Srba, mada više Francuza. Oni u ovoj situaciji ne mogu reagovati, a ja sam podneo tužbe. Ne, nisam obeshrabren. To jeste težak udarac, ali energiju crpim od ljudi kojima pomažemo 14 godina i koji su prošli i prolaze kroz mnogo teža stanja, pa kad oni neće da popuste, onda ni mi ne možemo njih da napustimo.

O. Đoković
Nema odustajanja: Arno Gujon

Učio od Andrića

Arno je osvedočeni borac za pomoć Srbima na Kosmetu, pa se za tamošnje žitelje izdigao do veličine Boga. Zato se Arno ne miri sa sadašnjim statusom.

- Prošlo je više od 15 dana od te njihove zabrane, kao i moje borbe na svim kanalima i čekam da se zabrana ukine. O toj temi, zaista, ne mogu više da govorim, ne bih hteo niti smeo da pokvarim put do očekivanog pozitivnog rešenja.

Naravno da Gujonu i njegovima ne pada ni na pamet da podignu belu zastavu.

- Mnogo je planova. Trebalo je da ovih dana otvorimo nove škole i sportske klubove. Nećemo mi stati. Za renoviranja škola obezbedili smo 100.000 evra, obaveza je uvesti centralno grejanje, popraviti krovove, sve to treba obaviti pre zime. U Pariz sam stigao povodom sastanka na temu značaja srpskog jezika.

Arno je briljantno naučio srpski jezik, imponuje bogatstvo njegovog rečnika.

- Srpski jezik spada u kategoriju najtežih jezika, sa deklinacijama, sedam padeža, konjungacijama. Srećom, savladah ga. Čini mi se da sam najviše naučio čitajući Ivu Andrića, Mešu Selimovića, velike pisce. Bitno je i ovo: da biste dobro naučili strani jezik, ipak morate savršeno znati maternji .

U ovoj večeri, za druženje i zahvalnost pred humanitarca Arnoa iznesen je litar domaće šljivovice, ali i pivo, sokovi, gricnulo se i srkutalo, sve po naški, pri čemu se potvrdilo da je Arno "skroz naš", a i da ima predispozicije da u neko buduće vreme krene stopama svetaca. Zašto da ne, slično Majci Terezi?

Istrajnost i efikasnost

Arno je Francuz i Srbin, naš je i njihov je, a ovako izdvaja najjače vrline ta dva naroda:
- Prvi kvalitet Srba je istrajnost, a Francuza efikasnost

Otac dve kćerke

Supruga je Ivana Gajić, kćerkice Milena (3) i Irena (1). Arno kaže:
- Moja deca biće dvojezična, bez problema razumeju i govore francuski i srpski. To je velika sreća. Oni se učeći jezik nikad neće mučiti kao što sam ja.

Putokaz za pomoć

Arno je i ovaj put naglasio:
- Srbi, kao što čine Francuzi, mogu da pomažu unesrećeni narod na Kosmetu. Postoje kontakti i uplate putem sajta i padžpala (solidarite kosovo) ili čekovima (Solidarite Kosovo, BP 1777, 3822 Vizille, France), uvek sa naznakom Solidarite Kosovo, a velika je pogodnost (eto, stiže i kraj godine, slede prijave za porez) što se od visine donatorstva od poreza otpisuje 66 odsto, na primer, na doniranih 100 evra, od visine poreza odbija se 66 evra, što znači da donatoru iz novčanika izlazi samo 34 evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online