Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.06.2018.
20:11
O. Đoković - Vesti A

Za decu Kosova od srca 5.000

Folkloraši SKD Izvor, koji deluje pri pariskoj parohiji Sv. Save, devetu godinu zaredom organizuju akciju Srcem za srce Srbije. Trenutno imaju prikupljenih 5.000 evra, a taj novac će tokom leta biti raspodeljen onima kojima je najpotrebniji.

O. Đoković
Igra i pesma za Kosovo: ansambl Izvora

- A to su naša deca na Kosovu i Metohiji. Namenjena im je novčana pomoć, uručićemo je uz smernice i blagoslov monaha iz manastira Dečani - navodi Dalibor Ignjatović, predsednik SKD Izvor, koji dodaje da akcija i dalje traje.

Oduvek su članovi Izvora bili temeljiti i od reči, a to, između ostalog, znači i da, kad najave humanitarnu akciju, sve mora da bude bez ijedne greške.

Humanost pojača slogu

- Zakazali smo i na zadovoljstvo svih uspešno odradili naš tradicionalni, deveti po redu, skup prikupljanja pomoći za decu Kosova i Metohije. Mi jesmo složno udruženje, ali i na samu pomisao reči humanost naša složnost se višestruko pomnoži. Na to sam mnogo ponosan - objašnjava Dalibor, veoma agilni čelnik Izvora.

Majstor do majstora

Na ovom skupu, obojenom srcem, muzikom i pesmom, posebno su se istakli akademski obrazovani gitarista Srđan Grujičić i "kolega harmonikaš Rajko Gligorijević", tako ga je predstavio, potom izuzetno nadarena učenica Muzičke škole, saksofonistkinja Maja Petrović (15). Najveće i najprijatnije iznenađenje bio je premijerni nastup novoformiranog orkestra SKD Izvor, sve majstor do majstora: Bogdan Stepanović, Ninoslav Ninković, Nikola Lukić, Nikola Mitrović, Nenad Aksentijević i Miloš Glišić i pevačka grupa u sastavu Marina Petronijević, Jelena Genčić, Sofija Stojančević, Dubravka Stijović, Žaklina Matić i Sunčica Stefanović.

Nekada je pomoć prikupljana samo na javnom koncertu, a ove godine pozvani su članovi i vernici da se, tokom jednodnevnog okupljanja u svečanoj sali pri Crkvi Sv. Save, druže, prezalogaje, zapevaju i zaigraju i u kasicu ubace novac za decu kojoj,
nažalost, sudbina nije namenila bezbrižno i srećno detinjstvo.

Sa strane stolovi, na stolovima majstorstva domaćica, bolje reći Izvorovih mama i baka, a to znači da je svaka od njih, sa mislima na kosovsku decu, dala svoj lični slani i slatki gastronomski prilog. Tu su i lutkice u narodnim nošnjama, pa dečji crteži, rakijica, vino, čaj, voće, sve se prodavalo i sve se moglo kupiti po uputstvu "srcem za Kosovo".
U sredini svetle sale je brisani prostor, teren za etno-nadigravanja. I, jurnuli svi pomalo. Sviralo se, pevalo, igralo, a onda bi svako prilazio velikoj simboličnoj crvenoj srce-kutiji, u tu kasicu ubacivao novčanice ili kovanice, nakupilo se, eto - 5. 000 evra.

U mislima uz zemljake

- Zahvaljujemo svima i na odzivu, "širokoj ruci" i dobrom srcu. Hvala Hramu Sv. Save, starešini hrama proti Nikoli Škrbiću, sveštenicima i ljudima iz hrama koji godinama, od osnivanja, podržavaju SKD Izvor. Prihvatili su nas kao svoju decu, a mi u njima vidimo druge roditelje - nabraja mladi predsednik Dalibor.

Akcija traje

Kako se akcija Srcem za srce Srbije 렠nastavlja, iz SKD Izvora obaveštavaju da svi zainteresovani mogu svojim prilogom da pojačaju poklon našim najmlađim Kosovarima i to lično, čekom ili putem linka:
https://njnjnj.leetći.com/c/srcem-za-srce-srbije-2018

Na to dodaje:
- Hvala svim donatorima! Hvala divnim roditeljima naših članova, uvek spremnim da pomognu i sve što čine - čine udruženim snagama, pa po pravilu svojim prisustvom i učinkom uveličaju svaku akciju, bez njih su naše realizacije nezamislive.
Naravno, zahvalio je predsednik i svakom članu SKD Izvor, sa uživanjem je odgledao uvežbani program dečjeg, omladinskog i prvog ansambla koji su dobili mnogo aplauza, a posle objašnjavali kako su nekako podsvesno svu tu toplinu zemljaka prosledili do mlađanih sunarodnika na Kosmetu. Čula se i zajednička poruka:
- Ne stajemo, mi smo humanitarci. Uvek u mislima imamo naše zemljake, mi ljubav prema matici izražavamo i pomaganjem mladosti Kosova i Metohije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online