Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.02.2018.
02:00
O. Đoković - Vesti A

Slikama oživeo duh Jugoslavije

Vrhunski je majstor onaj koji svojim fotoaparatom može posmatraču da natera suze na oči. Jedan takav prikaz, a ko zna koliko ih je bilo, zatekli smo u galeriji Fait&Cause, u Četvrtom pariskom arondismanu, na izložbi "Bila jednom jedna Jugoslavija". Neko je nije voleo, većina jeste. Više je nema i nekima je bolje bez nje, ali većina je nostalgična.

A kako je to Strašni predstavio? Postupno, a bez obzira na to što su sve fotografije crno-bele, na onim prvim oseća se ružičasta boja sreće.

Nagrada i od Širaka

Iza Milomira Kovačevića
Strašnog je više od dve decenije pariske svakodnevnice u kojim je zbog svojeg umeća sa fotoaparatom sakupio i dosta nagrada, među kojima je i Chevalier del Ordre du Merite koju mu je 2007, godine dodelio predsednik Žak Širak.

- Nekad je sve valjalo, to nekad je bio najlepši deo mog života. Radio sam, putovao, uživao. Država mi je dala da učim, bio je mir, imao sam prijatelje u svim republikama i svi smo bili dostojanstveni - seća se Kovačević.

Sada, kaže, nije ostalo ništa od ondašnjeg života.
- Imam i u Parizu veliku domovinu, ali je virtuelna. Putujem, imam kod koga, imam s kim. Juga nije samo "Tito-partija", već dragi ljudi, vaspitavani u duhu zajedništva. Takve sam zadržao - kaže Kovačević.

Duže od dve decenije Kovačević iz svojih bisaga izvlači ondašnje starinske filmove, razvija slike i na svoj način produžava ondašnji život.

- Napuštajući ratno Sarajevo i bežeći od tragedije poneo sam ono što sam mogao. Neke filmove sam imao kod kuće u Sarajevu, neke u redakciji "Oslobođenja", nešto je izgorelo. Nešto sam prikupio za sećanja za buduće generacije, neka vide, neka pamte i neka negde pohrane i iz njih izvuku pouku- nikada rat!

Šetajući između fotografija i pomno ih zagledajući ne može a da se ne uskovitla nostalgija.

- Ne znam kako da je protumačim. Šta je-tu je, to je realnost. Ono što je zavisilo od mene, to sam sačuvao. Ne živim u oblacima, već u realnosti. Imam utisak da većina onih koji dođu u galeriju žele susret nas, da kažem, normalnih, bez opterećenja.

Strašni u sve svoje fotografije unosi srce i emocije, pa tako i svaka njegova fotografija ima duboku priču.

- To su momenti iz našeg života, od srećnog, preko rata do ponovnog sabiranja. Izložba je realna i poštena, ništa nije izmišljeno. Slike su poređane hronološki, od osamdesetih godina prošlog veka do poslednjih dana zajedničkog života u Jugoslaviji. Svugde su razbijani izlozi radnji, rušeni čak i monumentalni spomenici koji su bili odraz našeg ponosa. Titove slike su bile meta pištoljdžija ili kamenobacača... Kakvi smo mi ljudi, kako je u nama moglo da se nakupi toliko zla da udaramo svoj na svoga - pita se Kovačević.

Reč posetilaca

Nikola Turki, grafičar: - Vrlo dobre fotografije. Ne poznajem dovoljno ovu temu, ali se i ovako letimično može mnogo naučiti. Vidi se istina, vidi nerazumna uništavajuća sila.

Zoran Marković iz sela Brasina kod Banje Koviljače:
- Mnogo tužno i ružno podsećanje. Sve me je to prenelo i u srž srpskog bića. Imamo krst, imamo opomenu Samo sloga Srbe spasava, a ne poštujemo ni to, ni sami sebe i još tražimo da nas svet poštuje.
Sofija Misirača:
- Rođena sam u Beogradu. Majka mi je Francuskinja, a u Parizu sam od 1991. godine. Sa Francuzom Žan-Lukom gledam ove fotografije. Teško mi je i da progovorim. Neka sam ovo videla i treba da se vidi, ali mi je knedla uz grlu.

Darko Lukić:
- Slike podsećaju na zemlju koja je nekad postojala. Emocije su mi isprepletane. Rat i lepi dani. I ja sam imao pionirsku kapicu"

Marija Jovanović iz Niša:
- Izložba me je mnogo dirnula jer su fotografije ovekovečile surovost rata i našu glupost. Napustila sam Jugoslaviju 1989. Rat nisam doživela, ali sam ponešto znala o njemu, a ovo sad me šokiralo.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online