Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.11.2017.
00:56
N. Jokić - Vesti A

"Vesti" u Strazburu: "Crna lista" i ostale bajke

Povodom najnovije afere o masovnoj poreskoj utaji nazvane Rajski papiri, evropski ministri finansija i Evropska komisija pribegli su staroj dobroj priči o "crnoj listi" koja će biti objavljena do kraja godine - kako su obećali.

EPA/Stephanie Lecocq
Stvorio poreski raj, pa u Brisel: Žan Klod Junker kriv za Luksemburg

Tri godine posle Luksliksa, posle Svisliksa, Panamaliksa i Bahamliksa, najnovija afera nazvana Rajski papiri još jednom je pokazala da najveće industrijske grupe i banke, kao i slavne ličnosti raznih vrsta, ne samo da ne plaćaju poreze, već da ne plaćajući poreze - uopšte ne krše zakon. Sistem pravnih podešavanja od koga žive prebogati advokati, tako je udešen da zapravo utaja poreza ne predstavlja prekršaj zakona, već predstavlja sistem.

Drugim rečima, kad najveće francuske banke ili recimo Mekdonalds u Francuskoj, prijavljuju da su stekle dobit u malom Luksemburgu - to jeste laž, ali formalno ne predstavlja kršenje zakona. Zapadni mediji prenose da bi 12 država moglo da se nađe na toj famoznoj listi. Razna ostrva kao Kajmanska, Bermudska itd. mogla bi da dođu pod udar sankcija EU, ali ne i države članice Unije.

Evropska komisija i zemlje članice EU ne žele da istinski otvore pitanje utaje poreza jer bi morale da odgovore zašto se najveći poreski rajevi nalaze upravo u Uniji. Održavajući "rupe u zakonu" EU omogućava da najbogatiji ne plaćaju poreze, dok ostali stežu kaiš zbog državnih deficita, a prosveta i zdravstvo na primer spadaju na prosjački štap i naređuje im se da budu rentabilni.

Holandija je, na primer, treća po redu destinacija za one koji izbegavaju plaćanje poreza u SAD. Tu je Island, pa Malta, zatim Luksemburg koji živi od prave industrije utaje poreza čiji je ključni graditelj niko drugi do sadašnji predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker. Takođe, tu je i Velika Britanija koja kontroliše ostrvske poreske rajeve.

Kočničari u srcu Evrope

Pravila funkcionisanja EU su takva da odluka o strožoj poreskoj politici može da se donese samo jednoglasno. Eva Žoli, francuska poslanica u EP i nekadašnji francuski istražni sudija, upozorila je juče da zemlje kao Luksemburg, Holandija, Irska, Velika Britanija sa Kajmanskim i Bermudskim ostrvima, već 40 godina sprečavaju da se bilo šta izmeni.

"Mi znamo šta treba da uradimo u zemljama kao što su Luksemburg, Holandija, Irska, Velika Britanija", rekla je ona i predložila da iz rasprave na temu poreza i glasanja o promeni politike - pomenute zemlje budu isključene. Time bi, međutim, bio prekršen Ugovor o funkcionisanju EU skrojen upravo po njihovoj meri.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online