Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.10.2018.
04:00
Z. M. - Vesti A

Jedan program za dopunske škole

U Londonu je nedavno održana dvodnevna radionica o metodama predavanja srpskog jezika u dijaspori. Radionicu su organizovali predstavnici Radne grupe za srpski jezik u Velikoj Britaniji, a skup su finansirali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Srpski savet Velike Britanije.

Z. M.
Predložena nova rešenja: Učesnici radionice

Učesnici su bili predavači i nastavnici srpskog jezika iz Velike Britanije, Austrije, Holandije, SAD i Švajcarske i predstavnici Azbukuma - Centra za srpski jezik i kulturu, firme koja ima akreditaciju Ministarstva prosvete Srbije. Azbukum od 1995. godine organizuje kurseve i kreira nastavne materijale za strane državljane koji žive, uče ili rade u Srbiji.

- Mislim da su ovakvi stručni skupovi prava prilika da svi koji predajemo srpski jezik u našem milionskom rasejanju iznesemo svoje viđenje i podelimo pedagoška iskustva. Radionica je bila prava prilika za razgovor u pronalaženju novih, savremenih metoda i oblika rada, udžbenika i nastavnih sredstava, kako bi naši učenici bolje savladali i s više motivacije naučili srpski jezik - istakla je Svetlana Matić, profesorka iz Beča.

Nov i zabavan model

Nataša Milićević Dobromirov, direktorka Centra Azbukum ocenuje da je radionica prelomni trenutak u kojem se susreću dijaspora, željna adekvatnih programa srpskog i Centar Azbukum koji više od 20 godina razvija programe i specifičnu metodiku rada na srpskom jeziku.

- Poseban je izazov savladati prepreke sa kojima se sreću predavači srpskog jezika van Srbije. Iznaći pravi put je veliki izazov. Centar Azbukum je podelio model programa srpskog i sistema rada koji bi lako mogao da se primeni u dijaspori i to tako da svako dete koje živi van Srbije uči jedinstven program i savladava jezik lako, na zabavan način i bez prepreka. Kombinacijom nastavnih materijala Azbukuma i nove onlajn Azbukumove platforme i predavači i đaci dobiće nov pristup i dinamičnu nastavu - ukazala je ona.

Ona je navela da su naučna istraživanja pokazala da samo dete koje dobro vlada maternjim jezikom može lako da savlada i svaki drugi strani jezik.

- Zbog toga je važno raditi na podizanju svesti i kod roditelja da šalju decu u srpske škole. Očuvanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta u rasejanju povezano je s negovanjem i očuvanjem srpskog jezika, a ujedno i pravi put u borbi protiv asimilacije. Zahvaljujem organizatorima na pozivu i nadam se da će ovakvih susreta biti više u budućnosti - dodala je ona.

Violeta Brakus iz Švajcarske, koja je kao najveću nastavnu prepreku navela neadekvatne udžbenike i zastarelu didaktičko-metodičku aparaturu, iznela je slična iskustva.

- Prva sam, posle čuvene dr Smiljke Vasić, koja je krajem 60-ih i tokom 70-ih godina prošlog veka testirala decu naših radnika na privremenom radu u Francuskoj, osoba koja je testirala decu u frankofonskom okruženju (romanska Švajcarska). Bili su to testovi za ispitivanje govora, artikulacije, brzine čitanja i pisanja sa Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora iz Beograda. Morala sam da primenim testove koji se rade u otadžbini jer do dana današnjeg naši stručnjaci se nisu pozabavili testovima za đake u dijaspori - objasnila je ona.

Dve godine priprema

Miloš Stefanović, član Radne grupe za srpski jezik u Velikoj Britaniji, kaže da nije nikakva tajna da im je bilo potrebno više od dve godine da u delo sprovedu Radionicu za srpski jezik.

- Bilo je potrebno uložiti mnogo truda da se kockice sklope, uključujući pojačanu saradnju sa Azbukumom u sferi koncipiranja programa jezika za decu i mlade u dijaspori, pojačanu saradnju s postojećim školama jezika u Velikoj Britaniji, Evropi i SAD, kao i podršku ministarstava kulture i prosvete iz Srbije. Radionica je samo početak dugog procesa u kojem nam valja animirati što veći broj roditelja i njihove dece, obnoviti i obučiti nastavni kadar itd. Kroz sistematski rad s Azbukumom, prvi put imamo mogućnost da deca i mladi savladaju srpski jezik tako da im potencijalno omogući da studiraju na srpskim univerzitetima ili da se poslovno angažuju u Srbiji - najavio je Stefanović.

Ali, ako sva ta naša nastojanja ostanu isključivo u uskim naučnim krugovima, takve inicijative budu kao kapi u moru i zato Brakusova smatra da su ovakvi stručni susreti neophodni i da je neophodna standardizacija učenja srpskog u dijaspori.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online