Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.10.2018.
19:00
Đ. Barović - Vesti A

Kosovo očaralo i rasplakalo Italijane

U prepunim bioskopskim salama Primavera u Vićenci i Domu kulture u Milanu prikazan je dokumentarni film Borisa Malagurskog "Kosovo - momenat u civilizaciji".

Lična arhiva
Boris Malagurski, Stefan Popović i Dragana Milošević

Ovo je ujedno bila i italijanska premijera ovog dokumentaca koji bi trebalo da bude prikazan u svim zemljama Evrope, a zatim i ostatku sveta.

Na obe projekcije prisustvovali su autor i režiser filma, predstavnici Konzulata Srbije i SPC, zvaničnici opština Vićenca i Milano, ali i predstavnici brojnih srpskih udruženja i njihovi italijanski prijatelji.

Organizatori ove premijere, udruženje Sloga iz Vićence i Basana del grapa, uz podršku parohije "Sveti Luka" iz Vićence i Uprave za dijasporu i Srbe u regionu, po završetku svake projekcije organizovali su i tribine na kojima je većina Italijana bila zgrožena činjenicom da najveći deo podataka nije imala priliku da čuje ili pročita u zapadnim medijima.

Dragana Milošević, člana KUD Sloga i prevodilac zahvaljujući kojoj je film titlovan na italijanski, ističe za "Vesti" da je Malagurski svetu poslao jasnu sliku prave istine u južnoj srpskoj pokrajini.

- Nepravdu i nesreću našeg naroda prikazao je ubedljivo i dostojanstveno, bez preteranog sentimentalizma - istakla je Miloševićeva i dodala da je posebno dirljivo bilo obraćanje predstavnika opštine Vićenca Simone Sioto pošto je odgledala film.

Nude pomoć

Posle projekcije razvila se diskusija sa režiserom Borisom Malagurskim i Stefanom Popovićem, koji je kroz priču o svom detinjstvu u filmu zapravo predstavio srpsku kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji.

- Naše ljude, ali i Italije najviše je zanimalo kakva je sudbina srpskih manastira i kako Srbi na Kosovu žive. Jedan od Italijana bio je toliko ljut da je povikao kako je sramota što je dozvoljeno da se 2004. dozvoli egzodus Srba, a da ni on ni mnogi drugi Italijani nisu imali nijedan medij da saznaju pravu istinu - prenosi Dragana Milošević i dodaje da je posle projekcije veliki broj Srba, ali i Italijana izrazilo želju da novčano pomognu srpski živalj na Kosmetu.

Lična arhiva
Prepuna sala u Vićenci


- Na gospođu Sioto je film ostavio toliko snažan utisak da je obećala da će što pre posetiti Kosmet kako bi i svojim očima uživala u našoj istorijskoj baštini, a nama poručila da čuvamo svoje nasleđe i neprocenjivo blago koje imamo - kaže Dragana Milošević.

Ništa manje emotivno nije bilo ni sledeće večeri prilikom projekcije filma u Milanu.

U publici je bilo mnogo Italijana, ali i Srba koji žive u Milanu i okolini. Interesovanje je bilo veliko, pa su bile prisutne i manje grupe iz Đenove, Koma, Pjaćence, Bergama i drugih mesta na severu Italije.

- Italijani su posebno emotivno reagovali na sekvence koje pokazuju lepotu srpskih manastira s vekovima očuvanim freskama, ali i divljaštvo iz 2004. kad su paljenje i rušene srpske crkve i kuće, skrnavljeni grobovi... Najviše emocija su izazvali snimci freske Simonide sa izbušenim očima i obaranje krsta sa crkava - ističe Dragana Milošević.

Prisustvovali su i Nebojša Vušurović, generalni konzul Srbije u Milanu i Ivan Lorencin, vicekonzul.

Zahvalni dijaspori

Posle projekcije u Milanu, režiser Boris Malagurski je objasnio kako i zbog čega je snimljen film, kao i zbog čega mu je zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju, a Stefan Popović je pričao o humanitarnom radu i o tome koliko Srbi na Kosovu cene spremnost da im se pomogne, a posebno to što ih dijaspora nije zaboravila.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online