Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.08.2018.
18:13
O. Đoković - Vesti A

Iz kolevke u kolo

Aleksandra Aki Milošević ima svega 25 godina, a "vodi" 700 članova KUD Biseri iz pariskog predgrađa Dransi, uključujući i roditelje. Hej, nije mala stvar, znati da udariš rukom u sto i da te svi slušaju.

Uz to, Aleksandri osmeh ne silazi sa lica i vidi se da joj mnogo dobro prolazi to gazdovanje na koje je izabrana glasanjem, dakle, poštenije ni ne može da bude.

- Poreklom sam iz Ripnja, a rođena u Parizu. Obavljam državni posao u Ministarstvu za školstvo, tu nema malo hoću malo neću, tu se radi savesno "do daske" - počinje nabrajanja ljupka Aleksandra.

Najmasovniji u Francuskoj

Biseri broje 270 igrača u raznim kategorijama, najmasovniji je KUD u Francuskoj.
- A sa njihovim roditeljima, koji su takođe naši članovi, ukupno nas je 700. Na to smo mnogo ponosni - kaže Aleksandra.

Dugo vremena dom KUD Bisera bio je parisko predgrađe Kretej. Upravo je tu Aleksandra počela svoje prve folklorne igračke aktivnosti.

- A sve zbog želje da bih se družila sa našim ljudima, sa vršnjacima. Ima i tradicije, kulture, srpskog jezika, svetlo je ime Srbija i meni je sve to bilo lepše i privlačnije od odlazaka u kafiće, izlazaka sa Francuzima, koje, da me neko krivo ne shvati, takođe mnogo volim - seća se "prva dama"
Bisera.

Ipak, kolo je svuda i uvek najbolji mamac. Ako u sebi imaš srpske krvi - ne možeš mu odoleti, što Aleksandra ovako razrađuje:

- Čini mi se da naša deca čim prohodaju znaju da igraju kolo. Valjda nam je to u krvi. A i smatram da bi svako naše dete trebalo da zna da igra kolo. Kolo smo svi mi.
U KUD Biseri se uči nadgradnja na osnovne kolo-koračiće, posebno su koreografije izazovne, a i oduševljavajuće kad se savladaju.

- Jeste, probe su naporne, ali i nisu kad se zna da se sve to voli - važe Aleksandra.
U KUD Biseri je zapisano osnovno i za svakoga obavezno pravilo, ovako glasi:
- Isključivo srpski jezik!

Predsednica Aleksandra nikad nije izgovorila, a nikad ni pomislila da je najsjajniji biser Bisera. Ona je samo vredno vežbala, slušala savete iskusnijih, poštovala starije, pa sada kaže:

- Za mene je čika Mile Jablanović, najveća legenda Bisera. Iako je bivši predsednik stalno je uz nas, često ga viđamo, daje nam savete, zaista, uvek je u Biserima, kao da je i sada čelnik. Ja mu se divim.

Skupe nošnje

Oduvek su nabavke nošnje za sve naše KUD-ove najveći kamen spoticanja. A, je li, ništa lepše od vezene nošnje koja na pozornici kao magnet privlači svačiji pogled iz publike.

- Danas se teško nađe originalni vez. Pokušavamo na sve načine, raspitujemo se, razletimo se, nabavljamo usitno i ukrupno. Mnogo su skupe nošnje - mala je tužbalica čelnice Bisera.

Za aktivnosti Bisera, uz što masovnije članstvo, treba imati ideje i mnogo volje, posebno je na visokoj ceni entuzijazam, ali ako je kasica prazna, ne treba kriti, mora nešto da zaškripi.

- Zato mi sami sebe finansiramo. Članarina se plaća, a poštapalica su nam igranke, sa bifeom, na kojim se ponešto zaradi. Sakupi se za najbitnije.

Poznato je da je gradić Dransi jedna od baza srpske dijaspore, od Pariza udaljen osam kilometara, ali niko od članova, bez obzira gde živi, ne broji kilometre, svima je važno da se okupe u Biserima i da se vole.

Svaka grupa ima svoje rasporede i opredeljenja, a velika nam je olakšica što smo od Opštine Dransi dobili Srpsku kuću, tu održavamo pevačke probe, okupljamo se, roštiljamo. Kod nas je ustaljeno i da svaka grupa organizuje svoje izlete. U stvari, svi smo mi jedna složna porodica - zaključuje predsednica Aleksandra.

Evropsko zlato

Svaka grupa iz KUD Biseri, po preciznom rasporedu ima svoje termine za probe, a ovako su se rasporedili "učitelji":
Goran Jablanović je umetnički rukovodilac igračkog ansambla, predizvođački ansambli vode Ognjen Marković, Marko Jovanović i Aleksandra Milošević, koja jedva iz sebe iscedi da "igra, trenira i predsednikuje".

Na čelu omladinaca su Darko Jovanović i Aleksandra Milošević, a dečjeg ansambla Ognjen Marković. Za školu folklora zaduženi su Miljana Milenković i Kristina Đorđević, dok "leptirići" ne skidaju pogled sa trenera Danijele Bogosavljević i Valentine Strainović. U Biserima je aktivna i sekcija veterana i prosto je neverovatno kojom brzinom i veštinom im noga nogu sustiže, kako pluća mogu da im izdrže i koliko im se srce užari.

Još je Aleksandra razdragano istakla da su nedavno, u Banjaluci, na Evropskoj smotri folklora dijaspore, njeni Biseri osvojili srebrnu plaketu, a primili i nagradu za najboljeg muškog solistu.
- Ognjen Marković, 26-godišnji igrač, nije samo naše, već i evropsko zlato - ocenjuje Aleksandra.

U pohode zemljacima u Kanadi

- Volimo mi da se krećemo po Evropi, da upoznajemo zemlje i naše zemljake. Za oktobar nam je u planu kanadska turneja. Idemo u Toronto kod KUD "Bata Marčetić" i u Kičiner kod KUD Sinđelić - najavljuje Aleksandra.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online