Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.05.2018.
19:19
E. V. A

"Vesti" predstavljaju učesnike evropske smotre folklora u Banjaluci

Kulturno-umetničko društvo "Knez Lazar" iz Gmundena u Austriji gotovo i da nije propustilo nijedno veće takmičenje folklora.

Vesti
KUD "Knez Lazar" - Gmunden

Evropska smotra u Banjaluci će biti deveto učešće na ovoj manifestaciji. Zapravo već su imali uspeha u Banjaluci jer su pre tri godine osvojili bronzanu plaketu. U Beču su iste godine i mlađi članovi KUD-a iz grada na obalama jezera Traunze na Dečjoj evropskoj smotri srebrnu plaketu.

Na austrijskim smotrama su do sada osvojili četiri srebrne i tri bronzane plakete u kategoriji izvođačkih ansambala. Društvo ima 180 članova, a u Banjaluci će se predstaviti koreografijom "Šic-mic Micika", igre okoline Niša čiji je autor Zvezdan Đurić. Umetnički rukovodilac kluba iz Gmundena je već godinama Dragiša - Gica Vasiljević.

Vesti
 

SNKSK Sloga - Štutgart

Srpsko-nemački kulturni i sportski klub Sloga, osnovan je 1978. u Štutgartu, ima oko 180 članova i učestvuje već godina na Evropskim smotrama. Trenutno se svi u klubu pripremaju za veliki jubilarni koncert koji će se održati 16. 12. 2018. u Štutgartu. Folklornu sekciju čine tri ansambla sa više od 80 igrača, a za njih se brinu dva umetnička rukovodioca.

Sloga Štutgart će se na ovogodišnjoj Evropskoj smotri u Banjaluci predstaviti sa koreografijom "Reče čiča da me ženi" - Koledarski običaji i igre iz okoline Niša. Autor koreografije je Milorad Runjo, a umetnički rukovodilac Srećko Sofranić.

Vesti
 

KUD "Sveti Sava" - Cug

Kulturno-umetničko društvo "Sveti Sava" iz Cuga u Švajcarskoj osnovano je 1982. godine kao sekcija Jugoslovenskog kluba Cug . Od 1990. godine društvo je promenilo ime u KUD "Sveti Sava". Činjenica da društvo postoji više decenija svrstava ga među najstarija u Švajcarskoj.

Nastupali su na raznim zabavama, folklorijadama naših udruženja i na gradskim manifestacijama u Cugu. Cilj društva je da neguje srpsku tradiciju i prenosi je svim generacijama u dijaspori.
U Banjaluci na Evropskoj smotri srpskog folklora KUD "Sveti Sava" iz Cuga će odigrati koreografiju "Igre iz Dimitrovgrada", koreografa Zvezdana Đurića, dok je autor muzičkog aranžmana Darko Ćitić, a umetnički rukovodilac Strahinja Nešović.

Vesti
 

SKU "Rastko" - Minhen

Srpsko kulturno udruženje "Rastko" iz Minhena, osnovano je 2007. godine. Udruženje ima 87 igrača podeljenih u tri ansambla - dečji, omladinski i izvođački, naravno uz ansambl sastavljen od roditelja. Udruženje njeguje srpski jezik, kulturu i običaje srpskog naroda.

U sastavu Udruženja je aktivan i orkestar.

Nastup u Banjaluci biće drugo učešće ovog udruženja na Evropskoj smotri. U Banjaluci gde će SKU "Rastko" izvesti koreografiju "Dubočke kraljice". Koreograf je Bora Talevski iz Beograda, a umetnički rukovodilac je Aleksa Malić.

Vesti
 

Srpski centar Štutgart

Srpski centar Štutgart osnovali su 1. januara 2015. članovi dva društva. Danas klub ima više od 300 članova u četiri ansambla - bambini grupi, srednjem pripremnom ansamblu, prvom izvođačkom ansamblu i grupi veterana. Moto kluba je: "Nisam ja, nisi ti - nego smo zauvek mi"
Na Smotru u Banjaluku Srpski centar Štutgart ide sa ukupno 124 člana, od kojih će 70 učestvovati u programu.

Ponos kluba je omladina koja je rođena u inostranstvu u drugoj i čak trećoj generaciji, a voli folklor, tradiciju i naše običaje.

Srednji pripremni ansambl će takođe nastupati revijalno u Banjaluci. Pošto deca ove godine nisu imala svoju Evropsku smotru, u klubu su se dogovorili da Banjaluka i za njih bude doživljaj, pre svega jer su prethodne četiri godine bili prvaci Nemačke, a 2015. evropski prvaci svog uzrasta.
Srednji ansambl će revijalno nastupati sa koreografijom "Šetnala se džanum, Kuzum Stana" - Igre Vranjskog Polja.

Koreograf je Saša Bogunović, umetnički rukovodilac Saša Vićentijević, muzički aranžman je uradio Zdravko Ranisavljević, a predsednica je Darinka Vićentijević.

Vesti
 

KUD Ras - Lucern

Kulturno-umetničko društvo Ras iz Lucerna osnovano je 2006. godine i jedno je od najmlađih u Švajcarskoj. Od osnivanja do danas, mnoge generacije mladih ljudi koje su prošle kroz ovo društvo zavolele su igre, pesme i običaje svoje matice Srbije. Osnovni cilj rada ovog društva je da omladinu izvede na pravi put uz očuvanje srpske kulture, tradicije i običaja kao i upoznavanje drugih naroda i njihovih kultura.

U sadašnjem sastavu folklora ima oko 60 članova od pet do 18 godina i oko 100 članova koji nisu igrači u folklornoj sekciji. Društvo je do sada nastupalo više puta na Smotri dečjeg folklora u Švajcarskoj i ima brojne nagrade, zlatne plakete, pohvale i pehare. Od osnivanja Rasa u klubu predsednik Milider Nerandžić i još neki članovi uprave.

Na Evropskoj smotri Ras će se predstaviti koreografijom Milorada Runja pod nazivom "A ja đavo, pa ga malo diram", autor muzičkog aranžmana je Darko Ćitić, a umetnički rukovodilac je Mirko Nerandžić.

POVEZANE VESTI

FRANCUSKA Oro je naš život
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online