Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.05.2018.
18:22
Z. M. A

"Vesti" predstavljaju učesnike evropske smotre folklora u Banjaluci

Najstariji naš klub u Austriji Jedinstvo iz Beča i ove godine će se takmičiti na Evropskoj smotri srpskog folklora koja se odžava u Banjaluci. Na Smotri kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji Jedinstvo se kvalifikovalo za Evropsku smotru osvojivši sedmo mesto.

Z. Mirković
 

KUD Jedinstvo - Beč

Inače klub Jedinstvo osnovan je 1970. i inicirao je osnivanje Zajednice srpskih klubova u Beču, ali i Saveza na nivou Austrije i pokrenuo je osnivanje fudbalske lige, ali i zajedničkih takmičenja, među kojima je i Smotra.

U svojoj dugoj istoriji klub je učestvovao u više navrata na Evropskoj smotri, a na austrijskoj je godinama zauzimao prva mesta.
U Banjaluci će Jedinstvo izvesti koreografiju "Napi mi se goste more" - slavski običaj iz okoline Bujanovca, koreografa Milorada Runje. Umetnički rukovodilac je Vladimir Mijucić.

Z. Mirković
 

KUD Opanak - Salcburg

Kulturno-umetničko društvo Opanak iz Salcburga osnovano je 10. marta 2010. Od tada pa do danas svi okupljeni u društvu, stekli su priznato i poznato ime u svetu kulture, kako među udruženjima, tako i kod raznih institucija. Oni kroz pesmu i igru predstavljaju i kulturna dobra i lepote naše zemlje, a veoma se ponose saradnjom s javnim servisima (naš RTS i Austrijska nacionalna televizija ORF) uz čiju su pomoć snimili reportažu o opanku i Volfangu Amadeusu Mocartu. Ovaj projekat je nosio naziv "Opanak u Mocartovom gradu".

Opanak ima 80 članova, koji su raspoređeni u četiri grupe u zavisnosti od uzrasta. Gostovali su u više evropskih zemalja i na brojnim festivalima, na primer u Pragu i San Remu. Učestvovali su na svim Smotrama u Austriji, u svim uzrastima i ostvarili odlične rezultate, a ove godine su osvojili srebrnu plaketu i specijalnu nagradu za najbolju novu koreografiju.
Na Evropskoj smotri u Banjaluci izvešće koreografiju "Beogradska posavina", Ljubomira Vujčina, u aranžmanu Milenka Martića, a folklor je pripremao umetnički rukovodilac Marko Arsić.

Z. Mirković
 

KUD Biseri Dransi

Kulturno-umetničko društvo Biseri iz Dransija osnovano je daleke 1976. godine kao sportski klub. Prijavljeno je 3. novembra 1978. godine pod imenom 25. maj. Pod uticajem okolnosti društvo je menjalo i ime i delatnost. Dopunska škola je redovno radila i okupljala veliki broj dece, a 1984. godine uprava kluba je odlučila da osnuje folklornu grupu. Tadašnja učiteljica dopunske škole gospođa Zorica Kamidžorac je u tome mnogo pomogla. Folklorna grupa pod novim imenom KUD Biseri je osnovana početkom oktobra 1984.

Bilo je dosta poteškoća da bi se opstalo među velikom masom folklornih ansambala koji su u to vreme postojali u Francuskoj. Menjali su se umetnički rukovodioci, menjale se generacije dece i mladih, a uspesi su bili sve veći. Izvođački ansambl učestvuje na regionalnim i Evropskim smotrama od 1996. Društvo danas ima više od 260 članova podeljenih u sedam folklornih i dve pevačke sekcije. U Banjaluci će izvesti "Igre i pesme iz Svrljiške kotline", koreografa Milorada Lonića. Predsednik Bisera je Aleksandra Milošević, umetnički rukovodilac Goran Jablanović.

Z. Mirković
 

SKSC Šumadija Hajlbron

U Hajlbronu gradu na jugu Nemačke, nedaleko od Štutgarta već 40 godina postoji SKSC Šumadija. U klupskim prostorijama sastaju se mladi i stariji koji žele da očuvaju tradiciju i kulturu i druže se sa zemljacima. Pored folklorne u klubu postoji i fudbalska sekcija. Folklorna sekcija SKSC Šumadija Hajlbron postoji od 1984. godine. Prvi ansambal Šumadije ima oko 30 aktivnih članova, a ukupno se folklorna sekcija sastoji od tri grupe. Šumadija je više puta osvajala zlatnu plaketu na smotrama u Nemačkoj i na evropskim takmičenjima.

Posle trogodišnje pauze ansambl se 2010. vratio na folklornu scenu i zablistao starim sjajem. Sada sa veoma mladom postavom i koreografijom "Vrazitu in Kobišnica" - Igre iz Negotina, ansambl Šumadija želi da se prikaže u što boljem izdanju na Evropskoj smotri u Banjaluci, gradu odakle potiče dosta igrača. Koreograf ove igre je Marko Ljubojević, a umetnički rukovodilac ansambla je Nikola Stanković.

Igrači ovog ansambla nisu samo iz Hajlbrona, nego i iz okolnih mesta, udaljenih i do 150 kilometara.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online