Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.10.2017.
19:07
Đ. Barović - Vesti A

Glas dijaspore u "Vestima" (3): Nema strategije prema rasejanju

Stane Ribič, predsednik Zajednice Srba u Slovačkoj, za "Vesti" kaže da je predlagao da Srbe u matici proglase nacionalnom manjinom jer nacionalne manjine imaju veća prava u Srbiji nego Srbi. On smatra da premijerka Ana Brnabić neće doneti ništa novo, ni lepo jer joj to neće ni dozvoliti.

commons.wikimedia.org/Justraveling.com
Glavni grad Slovačke Bratislava

- Izabrana je na to mesto da bismo dokazali da naš sistem dodvoravanja nema granica. U stanju smo sve da prodamo. Tužan sam zbog toga. Nažalost, Srbija već godinama, ako ne i decenijama, na funkcije od visokog državnog značaja bira osobe koje nisu prošle nikakve kriterijume, nisu se dokazali da su sposobni i vredni da upravljaju državom i da vode narod u prosperitet. Krajnje je vreme da se ukine partijski parlamentarizam i uvede regionalni, da se pojave ljudi koji će se boriti za napredak svog regiona i koji će direktno odgovarati biračkom telu.

Ribič navodi da mu smeta što Srbija nema nacionalnu strategiju i nema nameru ni da je donese.

- Smeta mi što zbog toga niko ne odgovara, a trebalo bi. Smeta mi što niko ne brine o mladima, o deci, sportu, zdravstvu. Smeta mi što penzioneri bukvalno umiru od gladi, a trinaestogodišnjaci puše travu. Smeta mi što radnici kod privatnika nemaju pravo na bolovanje, što deca nemaju dečji dodatak, što hiljade mladih beže iz Srbije, a mi pišemo kako opada nezaposlenost. Smeta mi laž i licemerje u svim sferama društva.

Povodom pitanja lakšeg glasanja, povoljnijih uslova investiranja, nostrifikacija diplome kaže da "kada želite nešto da promenite, onda zasučete rukave" i to uradite.

- To je nemoguće u Srbiji verovatno zato što to nekome ne odgovara. Apsurdno je da u zemljama gde živimo možemo da razgovaramo i sa ministrom i sa gradonačelnikom, a ja sam ovde pet godina bezuspešno pokušavao da se sretnem sa gradonačelnikom.

Ne treba nam predstavnik u Skupštini

- Protivnik sam da imamo predstavnika u Skupštini Srbije. To se organizuje drugačije. Nama je potreban novac za ono što radimo i da svojim radom odgovaramo Srbiji. Ne može se do bekonačnosti sve raditi iz ljubavi. Dođemo do granice kada dalje više ne ide, kad naš rad prelazi neki nivo gde treba da učestvuje država, pa makar i logistikom. Stvari su se nabolje promenile u odnosu od pre dvadesetak godina, ali to nije ni dva odsto od onoga kakve bi morale da budu.

On smatra da srpsko rasejanje tu nema nikakvu odgovornost.

- Shvatite da smo mi koji živimo u inostranstvu pravi ambasadori Srbije. Nisu to ambasade. Država Srbija morala bi maksimalno da pomaže da ta propaganda bude još bolja, ali realnost je sasvim drugačija. Činjenica da je ukinuto Ministarstvo za dijasporu pokazuje šta država misli o dijaspori i koliko je ceni. Dijaspora svojim uplatama, koje nisu male, još kako-tako održava socijalni mir države. Svojim novcem popunjavamo sve ono što bi Srbija bila dužna da daje svojim građanima.

Ribič navodi da "demokratija" u Srbiji ima sasvim neko drugo značenje.

- Predlagao sam da Srbe proglase nacionalnom manjinom jer nacionalne manjine imaju veća prava u Srbiji nego Srbi, dobijaju više finansijskih sredstava za održavanje svoje kulture, više se o njima brinu itd. Sramota je da naša deca ne uče gde su im pradedovi ostavili kosti, a u Rumuniji, Mađarskoj, Slovačkoj, Austriji je sahranjeno više od 50.000 Srba. O tome se ne priča, a ni ne uči u školama. To je zabranjena istorija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online