Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.05.2019.
18:10
Z. Mirković - Vesti A

Brzo i lako do radne dozvole

Nova lista deficitarnih zanimanja je idealna prilika za rešavanje statusa, uz pomoć stručnjaka, ističe dr Filip Majer.

Z. Mirković
Uprošćavanje prodecure: Savetovanje u Udruženju Privileg

Advokat bečkog Udruženja Privileg dr Filip Majer savetuje da se iskoristi prilika koju pruža nova lista deficitarnih zanimanja za rešavanje statusa u Austriji. Majer je istakao da su novom listom povećane mogućnosti zapošljavanja u Austriji, jer je broj dodeljenih radnih dozvola znatno povećan u odnosu na prethodne godine.

- S obzirom na dodatne olakšice koje nastupaju, savetujem građanima koji su specijalizovani za neko od navedenih zanimanja, da iskoriste priliku za rešavanje svog statusa u Austriji. Prilike za to su trenutno više nego dobre - naglasio je ekspert za radno pravo.

On je nezaposlenima poručio da su prekvalifikacije posebno važne, a ako ih građanin dobije od Servisa za zapošljavanje (AMS) one mogu da vode ka direktnoj promeni poslovne delatnosti.

- U praksi se građani najčešće suočavaju s birokratskim komplikacijama, ali treba biti istrajan. Udruženje građana Privileg odnedavno nudi pomoć građanima pri prikupljanju dokumentacije i popunjavanju formulara - objasnio je advokat.

Upitan da li je pravna pomoć pri aplikaciji neophodna ili ne, rekao je da se pravna pomoć savetuje prilikom problema ili ukoliko neko ima iz nekih drugih razloga komplikovanu situaciju.

- Međutim, ponekada čak i najprostije stvari mogu zbuniti čoveka, posebno kada se radi o pravnoj terminologiji. Ukoliko želite da budete na sigurnoj strani, uvek potražite mišljenje stručnjaka. Podsetiću da je polovina austrijskih državljanstava protekle godine dodeljeno na pravni zahtev - podsetio je on.

Austrijska vlada objavila je spisak deficitarnih zanimanja, koji je proširen za 20 profesija. Takođe je reformisana i crveno-belo-crvena karta, koja se dodeljuje za doseljavanje stručne radne snage. Neke odredbe su ukinute, pa je tako promenjena potreba da se dokazuje lokalni smeštaj prilikom podnošenja zahteva. Minimalna visina plate takođe je prilagođena i za "ključnu radnu snagu".

Praksa je pokazala da je trenutno tražena minimalna zarada za korisnike crveno-belo-crvene karte postavljena previsoko. Do sada je važilo da osobe do 30 godina primaju 2.610 evra bruto mesečno, a reformom to je smanjeno na 2.088 evra. Za ključne radnike starije od 30 godina, do sada je minimum bio 3.132 evra bruto, a sada je utvrđen na 2.610 evra bruto.

Zahtev za crveno-belo-crvenu kartu mogu podneti osobe koje poseduju stručno obrazovanje iz jednog od deficitarnih zanimanja, koja poseduje ponudu za posao u Austriji sa propisanom minimalnom platom, te moraju sakupiti minimalan broj bodova u sistemu bodovanja za stručnjake u deficitarnim zanimanjima .

Kako izbeći birokratske zamke

Udruženje Privileg nudi građanima redovno savetovanja iz svih oblasti života. Posebno onih koji se tiču pravnih prepreka, birokratskih zamki vezano za njihov sistem.

Od bravara do optičara

Za 2019. godinu kao deficitarna važe sledeća zanimanja: metaloglodači, mašinski tehničari, izolateri, elektrotehničari-inženjeri energetike, konstruktori poljoprivredne mehanizacije, strugari, ostali tehničari energetike, inženjeri informacionih tehnologija, krovopokrivači, zavarivači, tehničari ostalih oblasti, ostali mašinski tehničari, ostali bravari, betonirci, tesari, elektromonteri, limari, automehaničari, alatničari, instalateri i monteri cevi, lakireri, građevinski stolari, keramičari, potkivači, tehničari elektronauke, teraceri, mašinski obrađivači drveta, diplomirane medicinske sestre/tehničari, građevinski limari, tehničari-inženjeri organizacije rada i industrijskog menadžmenta, autolimari za karoseriju i hladnjak, optičari, stolari za građevinsku stolariju i nameštaj, kuvari, podopolagači, mašinbravari, građevinski bravari, elektrotehničari elektromehanike, inženjeri organizacije rada, plastičari, građevinski inženjeri, ekonomisti za obradu zarade, tehničari niskogradnje...

 

POVEZANE VESTI

AUSTRIJA Nećemo ustaše!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online