Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.05.2019.
21:43
D. Pašić - Vesti A

Platon Banjalučki okupio zemljake

Velikomučenik Platon Banjalučki, krsna slava udruženja "Nikola Tesla" iz Linca, okupio je više od 100 gostiju u prostorijama kluba. Domaćinima je bilo posebno zadovoljstvo što su na slavskom ručku bili predstavnici diplomatije i Ministarstva Republike Srbije i Republike Srpske, zajedno sa pitomcima Vojne i Policijske akademije iz Beograda.

D. Pašić - Vesti
Predsednik "Tesle" i protojerej stavrofor Dragan Mićić lome slavski kolač

Nisu izostali ni članovi drugih srpskih udruženja iz Gornje Austrije, klubova "Vuk Karadžić" iz Štajera, Bosiljak iz Velsa, kao i predstavnici iz Linca, Ostrog i Mlava, Zajednice srpskih klubova Gornje Austrije i predsednik Saveza Srba Austrije Darko Jurišić. Slavski kolač i žito je osveštao protojerej stavrofor Dragan Mićić, čestitajući u besedi svim članovima udruženja slavu, uz želje da se i dalje okupljaju oko Platona Banjalučkog i da ih prati zdravlje i sreća.

U ime kluba, za vreme slavskog ručka, predsednik Radenko Drinić je svima poželeo dobrodošlicu:
- Zadovoljstvo je videti nas u ovolikom broju. U ime kluba "Nikola Tesla" zahvalan sam svima koji su sa nama, posebno predstavnicima Republike Srbije i Republike Srpske. Srbija je naša majka, pa je razumljivo što su nam lica ozarena kad imamo priliku da ugostimo njene zvaničnike. Isto je i sa predstavnicima Republike Srpske, na čelu sa Mladenom Filipovićem, koji je često naš gost. Raduje nas i mogućnost još veće saradnje s maticama pa bih iskoristio i ovu priliku da vas pozovem da se zajedno okupimo oko istih projekata.

On se posebno zahvalio i sponzorima, poput Vinarije Mikić, kao i svim predstavnicima i članovima drugih srpskih udruženja, koji su bila na slavi.

Nadahnuto je od Platonu Banjalučkom govorio i ambasador Republike Srbije u Beču, Nebojša Rodić, koji je istakao da nije slučajno što je baš on zaštitnik srpskog udruženja iz Linca.
- Koliko mi je poznato, prilikom odluke koji će svetac biti zaštitnik ovog prelepog udruženja bile su tri ceduljice na stolu. Izvučen je Platon Banjalučki i to nije bilo slučajno. Njegov životni put bio je prepun izazova i prepreka, ali je suština je da je uvek verovao u istinu, pa zato nije ni čudno što nas je okupio ovde - kazao je ambasador Rodić, čestitajući slavu članovima "Tesle".

Zadovoljstvo što je upoznao klub iz Linca izrazio je i državni sekretar u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije Nenad Nedić. On se u ime delegacije iz Srbije zahvalio domaćinima na dočeku.

Svi prisutni su izrazili posebnu zahvalnost članovima kluba koji su pokazali velilku gostoljubivost. Pripremljena je bogata slavska trpeza, a gosti su kako i priliči srpskim običajima na ulazu u prostorije kluba dočekani sa pogačom.

Neraskidive veze

Mladen Filipović, koji je na čelu kancelarije Republike Srpske u Beču, istakao je da je svaki dolazak i susret sa članovima "Tesle" za njega još jedan dokaz zajedništva i neraskidive veze matice i dijaspore.
"Rođen sam u Sarajevu, ali moja familija i ja, kao i većina srpskih porodica, morali smo da bežimo odande. Živeo sam u Nemačkoj, Kanadi, poslednjih osam godina sam u Beču. Ovde u Austriji je suština priče da srpska zajednica ima šansu da se još više poveže s maticom, što zbog blizine, što zbog mogućnosti ekonomske saradnje. Treba da radimo na tome, ali moramo još više da sarađujemo. Crkva nam je veliki oslonac, pa su ovakva okupljanja ujedno i odlična prilika da se još više ujedinimo i vidimo šta možemo da promenimo nabolje - poručio je Filipović.

Zahvalnost domaćinima

Pitomci Vojne akademije, predstavnici udruženja nastradalih logoraša Mauthauzena i članovi diplomatije i Vlade Republike Srbije su bili oduševljeni dočekom u srpskom klubu.
- Svaka čast domaćinima, koji su se svojski potrudili da nas dočekaju kao najrođenije. Hvala im od srca - kazala je Milena Antić, pripadnica Vojne akademije.
Kao i svakog prvog vikenda u mesecu maju, u zloglasnom nacističkom logoru Mauthauzen iz Drugog svetskog rata, nedaleko od Linca, održana je komemoracija na dan njegovog oslobađanja. I ovog puta su predstavnici Republike Srbije i Republike Srpske položili vence na spomenik srpskim i jugoslovenskim žrtvama, a zatim se uputili na slavu u prostorije srpskog kluba iz Linca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online