Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.05.2019.
01:00
Z. Mirković - Vesti A

"Srpski" se slavi i u tuđini

U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve širom Austrije, uz prisustvo značajnog broja vernika, proslavljen je najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Z. Mirković
Kao u Košnici: Hram Vaskrsenja Hristova

Sva tri hrama u Beču bila su prepuna vernika, a stvarale su se i gužve jer su crkve bile tesne da prime sve koji su došli da prisustvuju službama. Slično je bilo i u Lincu, Kufštajnu i drugim gradovima.

U Beču su u ponoć između subote i nedelje u hramovima Svetog Save, Uspenije Presvete Bogorodice i Vaskresenja Hristova vernici su prisustvovali bdenju i pratili tradicionalni ophod oko crkve.

Slavljenje Vaskrsa počelo je jutarnjim liturgijama u nedelju, na sam dan praznika, kojima je ponovo prisustvovao veliki broj vernika jer je, za razliku od prošle godine, Vaskrs pao nedelju dana posle katoličkog Uskrsa pa deca nisu bila na raspustu i naši zemljaci su za praznik ostali u Austriji.

Posle su podeljena vaskršnja jaja, a proslavljanje je nastavljeno tradicionalnim međusobnim tucanjem ofarbanim jajima i pozdravom: "Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse!"

Među okupljenima u Hramu Vaskrsenja Hristova, u 2. bečkom okrugu, jedan od najmlađih bio je Danijel Eandru koji je došao s roditeljima.

Po završetku liturgija u svakom hramu su se vernici pričestili, a kasnije je slavlje nastavljeno prazničnim trpezama u krugu porodice. Na trpezi se našla i vaskršnja pečenica, koju su mnogi, već tradicionalno, pripremali na javnim mestima predviđenim za roštiljanje u Beču.

Stevana Perića iz Beča zatekli smo u Sabornom hramu Svetog Save koji je kazao da je za njega Vaskrs praznik koji mora da se proslavi gde god se našao.

- Voleo bih da je bilo moguće da imam slobodne dane pa da sam praznik proslavio u otadžbini, gde je svakako najlepše, a i pečenica najbolje miriše i prija. Ali kad to nije moguće, svakako ne propuštam ni u Beču da na "srpski" način proslavim vaskrsenje Hristovo - ističe Stevan.
Poznati privrednik Živojin Trifunović, koji je zbog obaveza često u Srbiji, proslavio je Vaskrs u Beču.

- Ovde sam slavio jer mi je cela porodica u Austriji - naveo je Trifunović koji kao dobar domaćin podelio bogatu trpezu sa prijateljima.

Kolo i pesma uz Bambi

Kulturno-sportsko društvo Bambi uveličalo je svojim prisustvom u srpskim nošnjama proslavu Vaskrsa.

- Zahvaljujući odličnoj saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, dogovoreno je da naši članovi u nošnjama praznik učine još lepšim i bližim otadžbini - istakao je Aleksandar Stanković, predsednik Bambija.

Slavlje u crkvenoj sali, u 17. bečkom okrugu, počelo je tako što su članovi folklorne sekcije poveli kolo, a posle toga, uz pesmu, delili šarena vaskršnja jaja svim prisutnima.

Štrahe čestitao

Pravoslavni Uskrs nisu zaboravili ni austrijski političari, a Hajnc-Kristijan Štrahe, vicekancelar i lider Slobodarske partije (FPOe), kao i prethodnih godina, i ove je čestitao Vaskrs pravoslavcima, na svom Fejsbuk profilu. Sa "Vaistinu vaskrse" Štrahe se obratio pravoslavcima.

Poslanik srpskog porekla u bečkoj skupštini Nemanja Damnjanović proslavio je Uskrs u svom domu po srpskoj tradiciji. On je u goste pozvao kumove Mihaela i Suzanu Novak sa kojima je podelio bogatu trpezu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online