Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.04.2019.
18:10 >> 09:50h
Z. Mirković - Vesti A

Od Kuduza do Montevidea

Udruženje A:Kultura iz Beča organizovalo je uspešno Koncert filmske muzike sa Balkana, koji je prisutne vratilo u dobra stara vremena, ali i ulepšao sadašnjost, jer su se prisetili pesama za koje neki nisu ni znali da su poslužile kao muzička podloga za filmove ili serije.

Z. Mirković
Nezaboravno veče: Vojin Ćetković i ostali učesnici programa

Idejni tvorac koncerta Milorad Samardžija doveo je goste iz Srbije glumce Vojina Ćetkovića, Jovanu Stojiljković, Nebojšu Milovanovića, ali i kompozitora i muzičara Nešu Milosavljevića Galiju.

Učestvovalo je desetak sjajnih muzičkih umetnika članova orkestra A:Muzika – Krunoslav Bagarić, Branko Bako Jovanović, Jovan Torbica, Milan Paležnica, Momir Moka Marijoković, Aleksandar Arabađiev, Bokica Bocili, Emir Radišević, sa solistima Fernandom Hernandezom, Aleksandrom Milovanović i Samardžijom.

Kroz prelep i dobro osmišljeni program u pozorišnoj dvorani Teater Akzent vodili su Jadranka Janković i Nikola Prerad kao i glumica, specijalni gost Jovana Stojiljković.

– Uz nezaboravne melodije i pesme setili smo se scena iz poznatih kao i iz pomalo zaboravljenih filmova i serija. Filmovi “Kuduz”, “Zone Zamfirova” sko 1 & 2″, “Montevideo”, “Južni vetar”… i drugi. Serije: “Ubice mog oca”, “Moj rođak sa sela”, “Ranjeni orao”, “Jutro će promeniti sve” … itd. Autori, režiseri i kompozitori – Emir Kusturica, Zdravko Šotra, Darko Bajić, Miroslav Lekić, Goran Bregović, Željko Joksimović, Neša Galija, Vojkan Borisavljević, Bajaga i Loša i mnogi drugi… Vratili smo se u neka srećna vremena kada smo omiljene filmove gledali po nekoliko puta. Veče je bilo puno sjajne muzike, divnih odabranih pesama, fantastične glume i humora. Dirljiv umetnički, scenski, muzičko-filmski susret sa prošlim i sadašnjim vremenom – objasnio je Samardžija.

Z. Mirković
 

Vojin Ćetković je na svojstven umetnički način govorio stihove “Santa Maria della Salute” i “Među javom i med snom”, Jovana Stojiljković je vodeći program približavala temu publici i uveliko bila “most” u najlepšem smislu reči između izvođača i uživalaca. Nebojša Milanović je govorio “Majstori, majstori” i “Ovo i ono” na radost i oduševljenje publike koja je smehom i reakcijama zdušno pokazivala koliko je uživala u nastupu. Muzičar i kompozitor Neša Galija je izveo poznate numere iz filmova “Propast Trećeg rajha” i u finalnoj sceni koncerta “Pobegulju” i “Zone Zamfirsko”, muziku za koju je dobitnik nagrade na festivalu filma u Valensiji u Španiji.

Inače, koncert je bio rasprodat i trajao je više od tri sata, a vreme je, zbog odlične atmosfere, kako je istakla publika, “proletelo”.

– Ovo je bilo predivno veče. Nešto sasvim novo i jedinstveno. Tako nešto bi nam trebalo češće – rekao je Zoran Petrašinović.

Sa sličnim emocijama otišli su svi zviždući ili pevajući melodije u kojima su uživali tokom koncerta, a na koje su privremeno zaboravili živeći daleko od matice.

Z. Mirković
 

Za sve ukuse

U tematski odabranim muzičko-scenskim numerama nastupili su predstavnici i A:Hora pod dirigentskom palicom Daniela Liana i uz učešće tenora Fernanda Hernandeza, kao i predstavnici Pevnice pri Hramu rođenja Presvete Bogorodice i pevačke grupe KSD Bambi Beč pod upravom Aleksandra Saše Stankovića.

Pesme za sva vremena

– Svedoci smo da su pojedine pesme iz popularnih filmova i serija postale pravi muzički hitovi koji traju decenijama. Postale su deo naše scene, kulture i svakodnevice a da toga ponekad nismo niti svesni. Imali smo prilike da čujemo pesme i melodije koje su, zahvaljujući sjajnim autorima i izvođačima, prešle u nezaborav – kazao je Samardžija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online