Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 26.03.2019.
18:14
Z. Mirković - Vesti A

Krivci nisu odgovarali za zločin

Srbi u Austriji i njihovi austrijski prijatelji na dostojanstven način odali su počast žrtvama NATO agresije na SRJ i podsetili međunarodnu zajednicu na zločin koji je zapadna vojna alijansa počinila napadajući bivšu Jugoslaviju.

Z. Mirković
"Prvoborac": Jelica Redžić na protestu u Beču

Austrijsko-srpski pokret solidarnosti, povodom 20. godišnjice početka NATO bombardovanja, organizovao je prikazivanje filma "Težina lanaca" Borisa Malagurskog, zatim diskusije o NATO zločinu i kao što je činio i prethodne dve decenije, okupljanje u centru Beča.

Pomen je u nedelju uveče počeo okupljanjem na trgu ispred sedišta predsednika i austrijske vlade, odakle se povorka, kroz ulice strogog centra, uputila ka trgu Štefansplac, gde su Srbi tokom NATO agresije protestovali 78 dana. Oni su noseći parole protiv NATO agresije pokušavali da skrenu pažnju austrijske javnosti na zločin koji je počinjen pre 20 godina, a da za njega niko nije odgovarao.

Brojni govornici, na završnici, ukazali su da je NATO prekršio međunarodno pravo svojom intervencijom, koja je bila vođena pod plaštom humanitarne akcije. Brojnim prolaznicima, a među njima i velikom broju turista sa svih strana sveta, deljeni su leci sa deklaracijom u kojoj je ukazivano na događaj koji je bio prvi rat za novi svetski poredak.

"Istorija još nije ispisana do kraja, jer pravi krivci još nisu odgovarali za svoj zločin", dodaje se u deklaraciji.

Z. Mirković
Zapad uz Albance: Protest na Štefansplacu

Sa skupa na Štefansplacu upućeni su i zahtevi austrijskoj vladi, u kojima se pre svega traži da Beč ne ignoriše ustavnu obavezu da bude neutralan i da mora da poštuje međunarodno pravo, a tako i Rezoluciju 1244. U deklaraciji se navodi da i dalje dominira crno-bela slika, Zapad sebi pripisuje ulogu policajca koji se brine o humanosti i redu, dok se Srbija, tadašnja SR Jugoslavija, i dalje prikazuje kao agresor, što ne odgovara realnosti.

Podsetili su da je na osnovu Rezolucije UN 1244 i Kumanovskog sporazuma okončana agresija i da ta rezolucija predviđa da je Kosovo i Metohija deo Srbije.

"Ta rezolucija je i dalje na snazi i može se menjati samo novom odlukom Saveta bezbednosti UN. Predstavnici privremenih institucija na Kosovu proglasili su 2008. jednostrano nezavisnost, što su zapadne sile i brojne druge države, među kojima i Austrija, u kratkom roku priznale. Radilo se o tome da se ostvari pravi cilj rata, a to je da se razori jedna zemlja koja nije želela da se potčini neoliberalno svetskom poretku", istaknuto je u deklaraciji.

Vređao Jelicu

Tokom okupljanja na Štefansplacu dogodio se i incident, kada je jedan od prolaznika provocirao okupljene i čak napao Jelicu Redžić, koja od prvog protesta pa i 20 godina kasnije, nosila na sebi zastavu bivše Jugoslavije i u ruci fotografiju Slobodana Miloševića. Prolaznik joj je iz ruke istrgnuo sliku Miloševića i vređao je, na šta je policija odmah reagovala.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.03.2019. 12:14
"...napadajući bivšu Jugoslaviju." О чему причају ови Југо-печалбари? Нападнути су СРБИ бивше југославије а не Југославија. Нашли сте одлично место где да кукумавчете да вам неко обнови Југу. Мало нам је којекаквог олоша који копа јаму Србима, по целом Балкану. Сад се поново окупљају и Српске самоубице.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online