Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.02.2019.
18:10
Z. Mirković - Vesti A

Prijateljstva postala jača

Srpski kulturni centar "Stevan Mokranjac" iz Beča održao je, sa prijateljima, prvi koncert u ovoj godini. U goste najtrofenijem društvu u Evropi došli su SKSK Sloga iz Štutgarta, SKSK "Barili" iz Braunaua i KUD Mladost iz Leoberzdorfa.

Z. Mirković
Nove koreografije: "Mokranjac" na sceni

"Mokranjac" je u punoj sali VHS Langenfeldgase, predstavio sve uzraste folklorne sekcije, koji su kao i gosti pokazali svu raskoš i lepotu srpskih igara.

Posebno je prvi izvođački ansambl SKSK Sloga iz Štutgarta još jednom potvrdio da pripada samom vrhu srpskog folklora u Evropi. "Barili" iz Braunaua je posle dužeg vremena ponovo došao u goste "Mokranjcu", a nastup u Beču im je još jedno iskustvo više. KUD Mladost se predstavio svojim prvim ansamblom. Pod vođstvom Velibora Todića igrači iz Leoberzdorfa prikazuju da dobro rade i da se dugogodišnji kvalitet održava.

Srećko Sofranić, umetnički rukovodilac Sloge iz Štutgarta, kaže da za njegovo društvo odaziv na poziv "Mokranjca" predstavlja izuzetno zadovoljstvo jer su doživeli odličan prijem i izvrsnu organizaciju boravka u glavnom gradu Austrije. Naime, po dolasku bila je organizovana žurka za članove dva društva.

- Moram da napomenem da prijateljstvo naša dva društva traje godinama, a ova poseta još više učvršćuje naše veze. Mogli smo da vidimo kako na delu funkcioniše jedno od najvećih i najuspešnijih društva u Evropi. Zahvaljujem kolegi Miloradu i igračima "Mokranjca", kao i upravi na izuzetnom prijemu i naše druženje ćemo nastaviti, ali sledeći put kod nas u Štutgartu - poručio je Sofranić.

- Ovaj koncert je potvrda dobre saradnje s "Mokranjcem", a bio je i prilika za novo druženje članova - ističe Velibor Todić, umetnički rukovodilac Mladosti iz Leoberzdofa.

Predsednik "Mokranjca" Saša Kostić je zahvalio gostima na učešću i uz priklodne poklone koje im je uručio još je jednom naglasio da u ovoj godini njegovo društvo očekuje puno obaveza.
- Nadam se iskreno da će ovo biti jedna od najuspešnijih godina "Mokranjca" - kazao je on.
Posle priredbe prisutni su se do sitnih sati družili uz orkestar Zmajevi.

Sticanje iskustva

Velibor Spasojević, predsednik "Barilija", nije krio oduševljenje učešćem na kocertu "Mokranjca" i ističe da je za njegov mladi ansambl izuzetna čast što su deo programa.
- Tako se stiče iskustvo, ali iznad svega sklapaju nova prijateljstva. "Mokranjac" je brend srpskog folklora u dijaspori i bilo nam je zadovoljstvo da smo bili deo ovog prelepog događaja - kazao je on dodajući da će "Mokranjac" 23. marta biti gost koncerta koji "Barili" organizuje u Braunauu.

Pripreme za smotre

Što se domaćina tiče, više od 150 dece "Mokranjca" učestvovalo je u programu na oduševljenje roditelja i prijatelja. Prvi ansambal je izveo dve koreografije "Gnjilane" Slobodanke Seje Rac i "Vranjsko Polje" Milorada Runja.
Runjo navodi da je ovo sve u sklopu priprema za predstojeću Smotru srpskog foklora u Austriji, ali i Evropsku smotru koja će se održati u junu u Beogradu, a na kojoj društvo iz Beča očekuje da opravda svoje dosadašnje uspehe i bude u samom vrhu srpskog folklora u Evropi.
- Spremamo nove koreografije koje će "Mokranjac" izvesti na takmičenjima - dodaje Milorad Runjo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online