Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.02.2019.
18:26
Z. Mirković - Vesti A

Zimska bajka mladih umetnika

U organizaciji Kluba mladih umetnika SPKD Prosvjeta Austrija održano je sedmo po redu Veče mladih pisaca, ovaj put, pod motom Zimska bajka. Prijatnu atmosferu restorana Kros u centru Beča dodatno su ugrejale duboke misli i lepi stihovi mladih književnika.

Z. Mirković
Predrag Vrcelj recituje "Gavrana"

Klub mladih umetnika, koji uspešno vode prof. Vesna Špirić i inženjer Uroš Uljarević, deo je bečkog odbora SPKD Prosvjeta i godinama realizuje različite projekte iz oblasti umetnosti i kulture ima i važan cilj očuvanja i promocije srpske kulture i tradicije.

- Ovaj događaj postaje tradicija. Tradicija koju svi s nestrpljenjem očekuju. Svako veče je do sada bilo posebno na svoj način i svako hodajući kući posle događaja odnese poruku ljubavi i nadahnuća, a to je upravo cilj ovih večeri. To treba da bude i suština života svakog od nas. Širiti ljubav i pozitivne vibracije na bilo koji način u svakom trenutku - kaže organizatorka Vesna Špirić.
Kristina Tomić iz Kluba mladih umetnika je ponovo preuzela ulogu voditelja i vodila publiku kroz ovu lepu zimsku bajku.

Z. Mirković
Kristina Tomić, Milan Krstev i Luka Milojković

Ljubitelji stihova su uživali u rečima mladih autora o ljubavi, emocijama, smislu života, pobednicima, patriotizmu i slavi. Čuli su se i stihovi domaćih i svetskih književnika Borhesa, Edgara Alana Poa, baskijskog pesnika Alfreda Kuerva Barera, ali i Arsena Dedića.
Sjajni muzičar i virtuoz na gitari Luka Milojković je svakog izvođača pratio kreativnim instrumentalnim improvizacijama.

Nikola Prerad, student prava, publiku je oduševio sjajnim recitovanjem poeme "Gavran" Edgara Alana Poa. Osamnaest dugih strofa Prerad je izveo bez čitanja, izražajno i bez pada u dikciji.
Posle nastupa svakog izvođača sledila je kratka analiza i diskusija o poruci dela, inspiraciji i ličnim motivima autora.

Z. Mirković
Organizatori: Uroš Uljarević i Vesna Špirić

Poklon citati

Za sve prisutne su već tradicionalno bili pripremljeni pokloni u vidu citata poznatih autora koje je dobio svaki posetilac. Posle izvođačkog dela večeri druženje je nastavljeno uz muziku i pesmu.

Moć i magija

- Reči imaju moć, a stihovi posebnu magiju - da inspirišu, da izmame osmeh, omame i osnaže, a u hladnim zimskim danima da ugreju dušu i pokrenu troma tela. Zahvalan sam svim našim članovima i učesnicima i smatram velikom privilegijom što u Beču postoji jaka srpska zajednica koja promoviše kulturu, umetnost i tradiciju - kazao je Uroš Uljarević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online