Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.02.2019.
18:17
Z. Mirković - Vesti A

Policija rešila spor u Savezu Srba?

Predsedništvo Saveza Srba u Austriji, koje je izabrano maja 2016. godine, a koje predvodi Darko Jurišić, održalo je nedavno sednicu u Salcburgu na kojoj je saopšteno da su austrijske vlasti okončale višegodišnju "dramu" u krovnoj organizaciji srpskih klubova i udruženja i konstatovale da je rukovodstvo oko Jurišića jedino legalno. U zapisniku sa sednice, u koji su "Vesti" imale uvid, navodi se da posle takvog rešenja austrijske policije zadužene za registraciju udruženja, predsedništvo može da donosi validne odluke.

Z.M.
Podrška Jurišiću: Sastanak u Traunu u martu 2018.

Da podsetimo, grupa oko Bobana Đurića nije priznala skupštinu koja je održana u Gmundenu 21. maja 2016. godine, tvrdeći da nije bilo kvoruma. Ta grupa je sebe 2017. prijavila kao novoizabrano rukovodstvo Saveza. Posle toga je spor dve grupe završio u policiji, uz više skupština sa obe strane i optužbe o "zadržavanju arhive, pečata, konto računa i bankomat karte".

Sada Predsedništvo Saveza Srba u Austriji, koje predvodi Darko Jurišić, tvrdi da je sve rešeno da je Savez konačno izašao iz krize, te može da se posveti svojim aktivnostima. Ovo rukovodstvo ima podršku četiri zajednice srpskih klubova u Austriji - Donja Austrija, Beč, Salcburg i Gornja Austrija, a prethodni veći sastanak imali su u Traunu u martu prošle godine.
Na sastanku u Salcburgu u predsedništvo su kooptirani Dragan Arsić za blagajnika, a za zamenika sekretara Jagoda Dekić.

Dogovoreno je da član Saveza može biti svaki klub, koji je član pokrajinske zajednice uz ostavljanje mogućnosti da i druga udruženja mogu biti članovi ako ih Savez primi uz dvotrećinsku većinu posle dve godine njihovog postojanja. Klub koji želi da pristupi mora popuniti pristupnicu uz potpis pokrajinske zajednice i imenovati predstavnika koji će ga zastupati.
Takođe je dogovoreno da se skupština Saveza, gde će se razmatrati pristupnice i doneti odluka o novom rukovodstvu, održi 30. novembra.

Na sednici su razmotrene i predstojeće aktivnosti, kao što je 36. smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, čiji je domaćin Zajednica Donje Austrije, a koja će se održati 30. marta u Obervaltersdorfu.

Discipline u kojima će se takmičiti učesnici su folklor (srednji i stariji uzrast), muzika (solisti i grupa instrumentalista), izvorno pevanje (solo i grupe), recitacije, literarni radovi, likovna umetnost. U propozicijama je promenjeno bodovanje instrumentalnog i vokalnog kvaliteta izvođenja kad je reč o tome da li je folklor nastupao uz pratnju orkestra ili uz matricu.

Boban Đurić: Nemam komentar

Lična arhiva
 

Boban Đurić je na molbu "Vesti" da prokomentariše tvrdnje iznete na sastanku u Salcburgu kratko porukom odgovorio: "Nemam komentar."

Vidovdanske igre u Beču

Bilo je reči i o 40. Vidovdanskim sportskim igrama, koje će biti održane 22. juna u Beču.
Upućen je poziv svim zajednicama i klubovima da se angažuju i u što većem broju učestvuju na sportskim igrama. Poziv je posebno upućen starim aktivistima da se odazovu radi jubileja i izdavanja monografije "40 godina Radničkih sportskih igara".

Dečji kviz u Lincu

Dečji kviz znanja i revija kulture Saveza, koji prošle godine, prvi put nije održan, zakazan je za 23. novembra, a domaćin će biti KUD Ostrog iz Linca.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online