Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.01.2019.
00:55
Z. Mirković - Vesti A

Savindan proslavljen u Beču: Recitovala deca bivših učenika

Srbi u Beču su svečano proslavili Savindan i prisetili se značaja Svetog Save po srpski narod, ma gde živeo. U Sabornom hramu Svetog Save liturgiju je služio episkop austrijsko-švajcarski Andrej sa bečkim sveštenstvom.

Z. Mirković - Vesti
Vladika pozdravlja mališane: Priredba u eparhijskoj sali

Obraćajući se vernicima u prepunom hramu, vladika je istakao da sve Srbe, ma gde živeli, spaja Sveti Sava.

- U Švajcarskoj naša deca žive u delovima u kojima se govori različiti jezik. Tamo možete čuti da govore različitim akcentom, ali svu tu našu srpsku decu Sveti Sava ujedinjuje - podvukao je on.
Posle blagosiljanja slavskih znamenja i podele svetosavskih paketića mališanima, u svečanoj sali episkopa deca, đaci veronauke, recitovala su i pevala o Svetom Savi, u prisustvu vladike, ambasadora Srbije Nebojše Rodića i ponosnih roditelja.

Među prisutnima bio je i trogodišnji Mateja Gavrić, čiji su roditelji Branimir I Ivana bili kumovi slave.

- Nama je vrlo važno da naše dete odrasta u svetosavskom duhu. Sveti Sava je jedna od naših najvažnijih istorijskih ličnosti koji je radio na našem produhovljenju, ali i ujedinjenju. Zbog toga nam je važno, kao roditeljima, da Mateja zna ko je bio Sveti Sava i koji značaj ima po Srbe - rekao je Branimir za "Vesti".

Dečje recitacije slušao je i Petar Vujičić, veroučitelj koji je odskoro u penziji, koji je zajedno sa rođakom Olgicom Ilić, članicom Kola srpskih sestara, bio ponosan na broj mališana koji se okupio da recituje i peva o Svetom Savi.

Kaže da je, kad je počinjao da radi kao veroučitelj u Beču, malo dece dolazilo na proslavu Savindana i da je broj stalno rastao.

- Ponosan sam što danas o značaju Svetog Save govore deca đaka kojima sam predavao.
Svetosavska akademija je održana u sali VHS 22 uz prisustvo ambasadora Rodić, izaslanika Vojske Srbije Slobodanka Lazića, vojnog ataše BiH Duška Matića, predstavnik vladajuće Narodne partije Austrije iz 22. bečkog okruga Zorana Ilić i velikog broja vernika. Akademija je počela lomljenjem slavskog kolača uz prisustvo kumova, porodice Gavrić.

Program je vodila glumica Ljiljana Blagojević, koja je bila jedini učesnik koji ne živi u Beču. Naime, prvi put posle više godina u programu su učestvovali gotovo samo umetnici koji žive u Beču. Bez gostiju iz otadžbine pokazali su da Srbi u Beču imaju kvalitetne horove, pevače i posebno decu koja neguju srpsku pesmu i kulturu.

Svetosavsku besedu održao je sveštenik Gajo Gajić koji je naglasio da su veoma bitni jedinstvo crkve i naroda i da je poruka Svetog Save bila da je najsvetija dužnost očuvanje jedinstva.
Zatim je Marija Živković recitovala o životu Svetog Save, a posle nje je nastupio Mali hor SPKD Prosvjete u Beču. U programu je učestvovao i Eparhijski mešoviti hor "Kornelije Stanković" pod dirigentskom palicom Biserke Vasić. Potom se publici predstavio i Dečji hor eparhije, a posle toga publiku je oduševio nastup pevačke grupe i narodnog orkestra iz Beča.

Svečana akademija, kako to priliči, završena je zajedničkim pevanjem Svetosavske himne, a istaknuto je i da je ovogodišnja proslava Savindana održana u godini kada Srpska pravoslavna crkva slavi 800 godina autokefalnosti.

Z. Mirković - Vesti
Duhovni početak u Beču: Prota Slobodan Milunović
Z. Mirković

Počasni gost

Počasni gost hramovne slave bio je protojerej-stavrofor Slobodan Milunović iz Minhena. On je rekao da je iz više razloga odlučio da Savindan provede baš u Beču.

- Moj duhovni početak bio je upravo u Beču 1969. godine u Hramu Svetog Save, kad sam rukopoložen od tadašnjeg episkopa Lavrentija, zbog čega sam posebno vezan za ovu crkvu i glavni grad Austrije. Takođe, nastojnik Sabornog hrama Filip Milunović je moj bratanac. Treći razlog je to što je, kada sam bio sveštenik u Diseldorfu, moj duhovni otac bio prota Dobrivoje Čilerdžić, otac vladike Andreja.

Z. Mirković - Vesti
Dečji eparhijski hor

Mađar voli Svetog Savu

U pozdravnoj reči na Svetosavskoj akademiji vladika Andrej je kazao da Svetog Savu veoma poštuju i druge nacije. S tim u vezi ispričao priču koju je nedavno čuo od veroučitelja iz Subotice, gde je jedan učenik, čiji roditelji su Mađari, tražio da pohađa pravoslavnu veronauku.

- Roditelji su ostali bez teksta i čak su dete odveli kod psihologa, a tamo je izjavio da želi na pravoslavnu veronauku jer voli Svetog Savu - kazao je episkop.

Z. Mirković - Vesti
Mali hor Prosvjete


 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online