Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.01.2019.
18:10
Z. Mirković - Vesti A

"Mokranjac" najbolji u Beču

Zajednica srpskih klubova u Beču proglasila je Srpski kulturni centar "Stevan Mokranjac"za najbolji klub godine, na tradicionalnom prijemu povodom pravoslavne Nove godine, na kojem su dodeljene plakete i zahvalnice institucijama i pojedincima koji su obeležili 2018.

Z. Mirković
Ponosni: SKC "Stevan Mokranjac" s nagradom

Da su nagrade otišle u prave ruke potvrdio je aplauz kojim su pozdravljeni svi slavodobitnici dok im je priznanja uručivao Borislav Kapetanović, predsednik Zajednice.

- U prethodnoj godini Zajednica je imala manje aktivnosti, ali su zato klubovi postizali fantastične rezultate koji su za svaku pohvalu. Ova godina je počela obeležavanjem 45 godina postojanja SKUD Bambi, a sledi obeležavanje pet decenija postojanja kluba Jedinstvo. Posebno nas raduje što večeras vidimo veliki broj mladih ljudi, koji se sve više uključuju u rad udruženja, ali brojne osnivače današnjih klubova, aktiviste koji, evo, već 50 godina ne posustaju - istakao je Kapetanović.

Najviše priznanje za 2018. poneo je SKC "Stevan Mokranjac" koji je u 20 godina postojanja beležio izuzetne rezultate ne samo na austrijskoj već i na evropskoj sceni.
Saša Kostić, predsednik "Mokranjca", za "Vesti" kaže da su svi izuzetno ponosni, a on posebno jer je na čelu društva koje je drugi put dobilo plaketu za najbolji klub. Prethodni put je to bilo 2014.

- Naše društvo sve više raste i s pravom smo transformisani u Srpski kulturni centar. Očekujem u 2019. još više uspeha, još bolju organizaciju i još bolju saradnju sa ostalim klubovima - rekao je on.

Potpredsednik Saša Božinović dodaje da je zlatna plaketa potvrda uspešnog rada i postignutih rezultata u 2018.

- Prošla godina je bila jedna od najuspešnijih u istoriji "Mokranjca". Pored brojnih nastupa širom Austrije i Evrope, i na Smotri u Banjaluci je potvrđeno da smo i dalje u vrhu evropskog foklora.
Od pojedinaca u radu Zajednice prošle godine najviše se istakao dugogodišnji aktivista Dragan Kračunović.

Posebna zahvalnica za saradnju dodeljenja je Predstavništvu Republike Srpske u Austriji, a priznanje je primio direktor Mladen Filipović. On je pohvalio rad Zajednice srpskih klubova u Beču i istakao brojne primere pomoći koju Republika Srpska pruža klubovima. Filipović je zahvalio na priznanju i kazao da je RS otvorila novi vid saradnje sa dijasporom i da će Srpska još većim intenzitetom sarađivati sa rasejanjem.

Plaketa policiji

Kad je reč o institucijama zemlje domaćina, plaketu za izuzetnu saradnju dobila je Policijska uprava 10. bečkog okruga, u čije je ime priznanje primio načelnik Johan Vlašic.
Vlašic je otkrio da je gradišćanski Hrvat, čiji su preci u Austriju došli s Balkana pre 500 godina bežeći od Turaka. Ukazao je da je bitna saradnja policije sa srpskim klubovima jer to pokazuje da od čuvara reda ne treba imati strah, ali i da u njenim redovima ima mnogo kolega migrantskog porekla.

Dobro organizovani

Svečanosti su prisustvovali i Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Austriji, Jovan Alimpić namesnik SPC za Austriju, Franc Markus, predsednik 10. bečkog okruga, Renate Anderl, predsednica Radničke komore (AK), brojni predstavnici javnog i kulturnog života Beča, sponzori i predstavnici bečkih klubova.
Ambasador Rodić je istakao da su bečki klubovi i Zajednica primer dobrog organizovanja dijaspore koje daje i dobre rezultate.
Renate Anderl je navela brojne oblike saradnje Radničke komore i srpskih klubova i naglasila da je ta institucija otvorena za sve ljude bez obzira na državljanstvo i poreklo, pre svega radnicima u traženju prava. Ona je podsetila da se izbori za ovu instituciju održavaju u martu i pozvala na što veću izlaznost.

Godina jubileja

- Ove godina slavićemo pola veka od osnivanja KUD Jedinstvo iz Beča, a samim tim i 50 godina samoorganizovanja Srba u Austriji. Obeležićemo i 45 godina Zajednice srpskih klubova u Beču. Očekujemo u tome veliku pomoć svih institucija i grada Beča. Jedino su Radnička komora i Savez sindikata punih 50 godina pomagali naše klubove - kazao je Kapetanović.
On je dodao će u junu, ponosni domaćin 40. sportskih susreta dijaspore u Austriji biti Zajednica u Beču.

Razgalili srca

Da program dobije prijatnu atmosferu, svoj doprinos su dale muška i ženska pevačka grupa SKUD-a Bambi koje su razgalile srca prisutnih baš kao i orkestar Đorđa Davidovića. Posle zvaničnog programa druženje je nastavljeno uz srpske specijalitete i dobru muziku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online