Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.01.2019.
20:15
D. Pašić A

Srbi pomažu Austriji: Sneg ruši kuće

Prethodnih nedelju dana u srednjim i zapadnim delovima Austrije sve je u znaku snega koji je u većem delu pokrajina Salcburg, Štajerska, Tirol i Forarlberg je gotovo paralisao svakodnevni život. Nažalost, desetak turista je i poginulo u snežnim lavinama. S druge strane, samo je u jednom delu Gornje Austrije, onom koji se graniči sa Salcburgom i Štajerskom, sneg izazvao probleme, pogotovo u saobraćaju, ali i brojnim turistima koji borave u zimskim centirma. Najviše su ugroženi krovovi kuća i zgrada i to je prioritet u ovom momentu jer pod težinom snega preti velika opasnost da se objekti uruše.

Lična arhiva
Sneg se neprestano čisti: Jovo Jeremić (desno) na terenu

Građani su različito dočekali sneg. Najviše su oduševljena deca, koja uživaju u zimskim čarolijama. Ali, mnogi mališani su izostali sa časova jer su putevi do škola bili neprohodni.
Brojne spasilačke službe, najviše vatrogasci, gotovo da ne znaju za predah. Na terenu su i radnici zaposleni firmama zaduženim za čišćenje snega. Veliki broj naših zemljaka našao se na terenu.

- Gotovo nestvarno deluje kolika je visina snega. Kod Salcburga, u mestu Hof, čistili smo s krova 150 santimetara snega. Kao da smo bili na krovu sveta - u šali kaže Jovo Jeremić, čija je firma iz Linca bila angažovana za rad na terenu.

Brojni problemi su zadesili i vozače, pogotovo kamiona. Već danima većina šlepera je na "početnim pozicijama" jer ne postoji ni minimum uslova da se krene na put:

- U mojoj firmi pauza je za novogodišnje praznike dve nedelje, tako da samo donekle izbegli ovo nevreme. Kolege mi se javljaju i šalju slike sa terena. Zaista sve deluje nestvarno jer odavno nije bilo ovoliko snega - preneo na nam je Jugoslav Marjanović, koji će morati da produži odmor.
Bračni par Jovica i Cica Klasanović žive u poznatoj banji Bad Išl ispod Alpa u Gornjoj Austriji.

Preneli su nam da u samom gradu nema mnogo snega:

- Kod nas nije toliki sneg koliko se govori. Ljudi na terenu se plaše lavina, pa su gotovo sve puteve u ovom delu Austrije zatvorili. To su pravci ka Ebenzeu i deo prema Bad Auze. Kod nas u Bad Išlu je sneg oko pola metra, ne veći - kazao nam je Jovica.
Brojno stanovništvo u ovom delu Gornje Austrije, uprkos problemima, nalazi način da se opusti. Karolina Polak iz Ebenzea je na najbolji način dočarala kolika je visina snega.

Stižu nove padavine

Prognoze govore da se od danas očekuju nove padavine. Meteorolozi najavljuju sneg od Donje Austrije pa do najzapadnije pokrajine, Forarlberg, što je više od 400 kilometara vazdušne linije. Najveća je bojazan od lavine, pa u najugroženijim delovima i dalje važi najveći stepen opasnosti peti nivo.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online