Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.12.2018.
18:10
Z. Mirković - Vesti A

Migranti su deo Favoritena

Zajednički projekat Zajednice srpskih klubova u Beču i Magistrata 17 zaduženog za integraciju završen je prezentacijom knjižice "Mi smo Beč - Kada smo pre 50 godina došli - istorija migracije u Favoritenu".

Z. M.
Deca poreklom iz celog sveta: Pune prostorije zajednice

U prostorijama Zajednice okupila su se deca škole Sonvend-kampus, koja su učestvovala u ovom projektu. Stana Ćuskić iz KUD "Branko Radičević" i Nikola Poljak iz nevladine organizacije Mitten in Favoriten čitali su odlomke iz knjižice koja je nastala na osnovu priča dece migrantskog porekla.

Deca su ispričala svoju priču, to jest odakle su roditelji došli u Beč i kako se osećaju u Austriji, posebno u 10. bečkoj opštini.

Na početku druženja Franc Markus, predsednik 10. bečke opštine (Favoriten) je ukazao da se radi o najvećoj bečkoj opštini, koja je sa 202.000 stanovnika veća od glavnog grada Švajcarske - Berna. On je rekao da je Favoriten uvek bio okrug s najvećim udelom migranata.

- Nekada su to bili radnici iz Češke i Slovačke. Oni su radili u našoj fabrici za izradu cigli. Da nije bilo njih ne bi ni imali današnju Ringštrase, glavnu ulicu u centru grada, kao i sva zdanja oko nje. Ta zdanja su pravljena ciglama iz fabrike u Favoritenu. Naši radnici su doprineli lepom izgledu Beča - kazao je Markus.

On je dodao da su krajem 60-ih i početkom 70-ih godina Beč ponovo trebali radnici i da je došla prva generacija gastarbajtera, pretežno iz bivše Jugoslavije i Turske.
Markus je ukazao i na veliki doprinos preduzetnika migrantskog porekla po bečku privredu.

- Voleo bih da imamo statistiku koliko migranti preduzetnici doprinose našoj privredi, privredi Favoritena. Radi se o srednjim i malim preduzćima koji daju značajan doprinos. Bolje je da imamo preduzeća koja rade neko da imamo prazne lokale - objasnio je on.
Tokom projekta članovi Zajednice, "prvi" migranti našeg porekla obilazili su škole i đacima pričali kako je to bilo kada su se doselili u Austriju pre 50 godina.

Koje probleme su imali, kako su stanovali, kako živeli i kako se družili, negujući svoju kulturu, ali se ujedno integrišući u austrijsko društvo.

- Ovakvi projekti su veoma važni jer njima predstavljamo priču naših migranata, koja stanovništvu često nije poznata, i zbog toga imaju predrasude. To je namenjeno pre svega za Austrijance, koji su imali priliku da čuju životne priče gastarbajtera - kazao je Borislav Kapetanović, predsednik Zajednice.

Promocija knjige: Nikola Poljak

Zainteresovane i druge opštine

Borislav Kapetanović je naglasio da je projekat završen uspešno i da su za njega interesovanje već pokazale i druge bečke opštine.

- Planiramo da ovaj projekat razvijemo i s drugim bečkim opštinama u kojima imamo naše klubove - najavio je on.

Svi učili kolo

Posle prezentacije knjige o migraciji prisutnoj deci Stana Ćuskić i Aleksandr Novaković, koreograf i SKC "Stevan Mokranjac" prikazali su lepote srpskog folklora, od nošnji do koraka narodnih igara iz Srbije.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online