Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.12.2018.
18:15
Z. M. A

Austrija sreće Srbiju

Bečki odbor Prosvjete je mesec decembar posvetio kulturnim vezama Srbije i Austrije, projektom "Austrija sreće Srbiju", koji je obuhvatio saradnju sa velikim brojem partnerskih organizacija u obe zemlje.

Z.M
Vesela atmosfera kod Bečkih poeta

U tri povezane manifestacije u Beču, održane u bečkoj Galeriji klavira i prostorijama udruženja Bečke poete, okupio se veliki broj učesnika i brojna publika. Svojim prisustvom ovaj program je podržao i Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Austriji, koji je pohvalio rad Prosvjete.

Koncert Težina sveta bio je prvi u nizu programa i poseban događaj za brojnu publiku. Saradnja sa organizacijom KIBU (Komponisten interpreten Burgenland) bila je odlična, zahvaljujući, njihovoj predstavnici Božani Mejdl Brajić. Kao solisti na koncertu nastupili su Nataša Jović Trivić, prvakinja Beogradske opere, mladi burgenlandski bariton Peter Luka, vokalni ansambl Oedenburger, pod upravom Emanuela Šmelcera Ciringera i Beogradski kamerni orkestar "Ljubica Marić" kojim je dirigovao Rade Pejčić, umetnički vođa orkestra.

Iste večeri je predstavljen i rad Instituta za srpsku kulturu iz Prištine, sa sedištem u Leposaviću. Predstavnice Instituta su kao posebne gošće nagrađene velikim aplauzom.

Z.M
Predstavnici Niša, domaćini i ambasador Rodić

U Galeriji klavira održana je prezentacija poslovnih i kulturnih potencijala grada Niša. Niš - najveći srpski grad posle Beograda, predstavljen je kao prava prestonica šarma, kulture, kulinarstva i dobrog duha, a sve to u saradnji sa niškim kulturnim društvom i projektom Vetrenjača.

Gosti Prosvjete bili su Marija Mandić, Slađana Ostojić, Dušan i Miodrag Miljković, članovi Vetrenjače, koji su nadahnuto predstavili kulturne, turističke, medijske i privredne potencijale grada na Nišavi.

Program je održan uz muzičku pratnju sjajnog bečkog, a niškog basiste Nenada Vasilića, čije su džez obrade melodija južne Srbije očarale publiku. Na koktelu su služeni ukusni niški specijaliteti spremljeni u bečkom restoranu Niški merak, a publika je videla i film: "Dragutin Matić - Oko sokolovo" režisera iz Niša, Miodraga Miljkovića, koji je pobudio mnoge emocije prisutnih i pozdravljen je pravim ovacijama.

Vesela atmosfera kod Bečkih poeta

U prostorijama udruženja Bečke poete predstavljena je talentovana književnica Aleksandra Mihajlović iz Srbije. Mihajlovićeva, inače stipendista austrijskog projekta Artists in residence, je uz podršku članice Prosvjete Aleksandre Gagić, govorila o svojim romanima "Zapričavanje Zavaravanje Zavirivanje" i "Kroz prstohvat cimeta". Publiku su pozdravili Mirel Tomas, predsednica Bečkih poeta i prof. Srđan Mijaković, predsednik Prosvjete, koji je na srpskom i nemačkom jeziku govorio o projektu.
Posle promocije, druženje je nastavljeno uz zakusku i muziku, a kako su Bečke poete poznate po veseloj atmosferi i kao dobri domaćini, obeležavanje završetka ovog uspešnog Prosvjetinog projekta je potrajalo do duboko u noć.

Poziv na koncert

Srđan Mijaković je pozvao na Srpski novogodišnji koncert u Beču, koji će 13. januara Prosvjeta organizovati osmi put, a gostovaće Bilja Krstić i Bistrik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online