Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.12.2018.
18:00
Z. M. A

Srbi slave Božić dva puta

Na ovogodišnjoj konferenciji "Razvoj božićne tradicije u istorijskim prostorima", održanoj u samostanu Getvajg, među 70 učesnika, episkop austrijsko-švajcarski Andrej i istoričar prof. dr Volfgang Rorbah govorili su o božićnim običajima Srba u Austriji.

Z.M
Srpski običaji: Paljenje badnjaka u porti hrama u Lincu

Na poziv Univerziteta Krems i organizacije Europa nostra Austria međunarodno priznati teolozi, istoričari razgovarali su o tradiciji i istorijskim korenima Božića.

Istoričar prof. dr Volfgang Rorbah, potpredsednik Austrijsko-srpskog društva je govoreći o istorijskim korenima proslave Božića, istakao da postoji interesantan fenomen kod Srba u Austriji. Posebno u velikim gradovima Srbi sve češće slave Božić dva puta.

- Jedan do razloga je što je sve više mešovitih brakova između pravoslavnih Srba i Srpkinja i katoličkih Austrijanki i Austrijanaca. Samo u Beču je oko 45.000 takvih brakova. Posebno u porodicama sa višim obrazovanjem oba partnera se interesuju za verske tradicije drugog, a decu odgajaju u duhu obe tradicije - objasnio je on.

Rorbah je naglasio da zbog toga sve više Srba neguje jednako obe tradicije, a ta kulturna širina stvara međusobnu toleranciju i poštovanje i staje na put šovinističkim tendencijama.

Vladika Andrej je naglasio da je Božić slava koja je stvorila most među narodima, delovala protiv razdora i paralelnih društava. Prema njegovim rečima Božić "deluje" i na druge monoteističke vere, kao i ateiste, jer pre svega deca svih grupa žele božićne jelke. On je ukazao da je u Austriji božićna jelka nešto što se povezuje sa ovim praznikom, a stariji Srbi to ne poznaju na taj način, ali ipak slede tradiciju ovdašnjeg naroda. Prednost toga su dvostruka razmena poklona, ali i posete hramovima.

Takođe je konstatovano da gradske vlasti prihvataju dvostruko praznovanje i ostavljaju božićno osvetljenje i za vreme pravoslavnog
Božića.

Zahvalnost za pomoć

Episkop Andrej razgovarao je u Lincu sa biskupom Gornje Austrije Manfredom Šojerom o dijalogu Pravoslavne i Rimokatoličke crkve. Vladika Andrej je izrazio blagodarnost biskupu i sestrinskoj Rimokatoličkoj crkvi za neizmernu pomoć pruženu Srpskoj pravoslavnoj crkvi i vernicima oko pronalaska prigodnog bogoslužbenog mesta za Srpsku crkvenu opštinu u Gmundenu. Biskup Šojer je ukazao na važnost misije koju ima SPC na ovim prostorima. Sagovornici su evocirali uspomene na zaslužne ličnosti gornjo-austrijske biskupije koji su pomagali misiju srpske crkve, na prvom mestu na biskupa Maksimilijana Ajherna, nosioca ordena Svetog Save prvog stepena. Biskup Šojer je pokazao gostima i čuveni portret biskupa dr Rudolfa Hitmajera koji je tragično izgubio život povodom posete srpskim zarobljenicima u logoru Mauthauzen 1915.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online