Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.12.2018.
20:10
Z. M. A

Najluđe priče srpske istorije

U organizaciji bečkog odbora SPKD Prosvjeta održano je književno veče sa Vladom Arsićem, književnikom i novinarom iz Srbije, koji je predstavio svoja dela.

Z. M.
Domaćin sa gostom iz Beograda

Književno veče je održano u okviru Prosvjetine višegodišnje tribine, Susreti i razgovori, a imalo je naziv njegove nove knjige "Neviđena Srbija - najluđe storije iz naše istorije".

Ovim programom je Prosvjeta, želela da obeleži i 100 godina od stvaranja Kraljevine SHS, potonje Jugoslavije.

Prisutne je pozdravio otac Slaviša Božić, sveštenik Crkve Vaskrsenja Hristovog, a kroz program je vodio i odlomke iz Arsićevih knjiga čitao Srđan Mijalković, predsednik bečkog odbora Prosvjete.

Ljubitelji književnosti u Beču imali su priliku da se upoznaju sa delima Vlade Arsića, koji se među čitaocima, prethodnih godina, smatra jednim od najpopularnijih autora istorijskih romana.

U prvom delu promocije Arsić se najpre osvrnuo na prethodna dela: roman "Kad zvona zaneme", koji se bavi najvećim pogromom u istoriji moderne Srbije - epidemijom pegavog tifusa koja je 1915. godine odnela više od 200.000 žrtava. Zatim je govorio o romanu "Brodolom" koji je nedavno doživeo i peto izdanje, i romanu "Noć arhangela" koji se treću godinu zaredom svrstava među najčešće pozajmljivane knjige u mreži javnih biblioteka.

Potom je publika "zaplovila" nepoznatom Srbijom, zbirkom najneobičnijih priča o događajima koji su zabeleženi na području naše zemlje, a od kojih bi se mnoge mogle svrstati i u rubriku Verovali ili ne. Pisac je nasumice birao priče iz knjige, recimo, koji to grad u Srbiji decenijama ima zgradu Železničke stanice, a da nikada nije dobio prugu. Zatim je govorio o nastanku priča, odnosno svedočio o tome da li je do njih stizao "rudareći" po arhivama nekim drugim povodom ili osluškujući narodna predanja koja se i danas mogu čuti u pojedinim delovima zemlje.

Promocija je završena pitanjima čitalaca na koje je Arsić rado odgovarao, svaki put dodajući i neki šaljiv komentar ili dosetku u vezi sa samim događajem.

Razgovor s publikom

O stvaralaštvu Vlade Arsića nadahnuto je govorio i Dragoslav Paunović, publicista iz Beograda. Posle promocije Arsić je dugo razgovarao sa prisutnima i potpisivao knjige, a publika je bila više nego zadovoljna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online