Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.11.2018.
20:10
Ž. Marković - Vesti A

"Zmaj" se širi Forarlbergom

Kulturno-umetničko društvo "Jovan Jovanović Zmaj" iz Feldkirha u pokrajini Forarlberg organizovalo je zabavu povodom 19 godina od formiranja udruženja. Sala u gradiću Vajler bila je prepuna, a gosti, među kojima su bili zemljaci koji žive i rade u susednoj Švajcarskoj, pomno su pratili nastupe folkloraša "Zmaja" i pozdravljali aplauzima svaki njihov korak na bini.

Ž. Marković
Igre iz Resave: Prvi ansambl KUD "J.J. Zmaj"

Program je otvorila ženska pevačka grupa, a potom su na binu stupili najmlađi. Dečji ansambl je izveo dve koreografije, a srednja grupa koja je nastupala posle njih, jednu igru više. Kraj folklornog dela programa bio je rezervisan za prvi ansambl koji je izveo Igre iz Resave.

- Danas slavimo 19. godinu postojanja kluba. Svake jeseni u novembru organizujemo zabavu na kojoj nastupaju naša deca. Ovo društvo okuplja oko 50 porodica. Imamo 70-ak igrača koji su raspodeljeni u tri ansambla - malu, srednju i veliku grupu. Sledeći veći nastup nam je takmičenje na austrijskoj smotri sledeće godine u martu i nadamo se učešću na Evopskoj smotri u Beogradu - kaže Vladan Čačić, predsednik KUD "Jovan Jovanović Zmaj" iz Feldkirha.

Srđan Krstić, umetnički rukovodilac i koreograf u "Zmaju" jedan je i od osnivača kluba.
- Evo slavimo večeras 19. rođendan. Uz mlađi uzrast, srednji i prvi ansambl pokušavamo da okupimo i veterane, širimo se na teritoriji Forarlberga, tako da smo dobili sale za održavanje proba i u Volfurtu i u Rankvilu. Trudimo se da obuhvatimo ceo Forarlberg - zadovoljan je do sada učinjenim Krstić.

Posle nastupa folkloraša predsednik Vladan Čačić je pozvao sponzore na binu da bi im uručio zahvalnice i prigodne poklone. Potom je proglasio i najbolje folkloraše: najbolji kolovođa je Mihael Janković, najbolja igračica Dragana Jović i najbolji igrač Aleks Čačić. Posebnu nagradu dobila je Slobodanka Bona, koja je spremila najbolje kolače.
Inače, gosti su mogli da kupe pripremljene slatkiše - kolače, torte i palačinke, a odgovorne za prodaju bile su imenjakinje Sanja Obrenović i Sanja Kulić obe iz Zvornika.

Divno je sa zemljacima

- Supruga Jelena, sin Miloš, ćerka Andreja i ja došli smo na zabavu da tako damo podršku klubu iz Feldkirha. Lepo se provodimo, divan je osećaj, jer smo među našim ljudima. Vikendom je druženje sa prijateljima nešto najlepše što može da bude ovde u dijaspori, jer smo ostalim danima zauzeti na poslu i malo ima vremena za druženja - kaže Dejan Lazić iz Šida koji živi u Bregencu u Forarlbergu.

Gosti

Među gostima na zabavi bili su i sveštenici, jerej Nikola Balović iz Feldkirha i jerej Goran Erić iz Bregenca. Sa druge strane granice stigli su Radisav Đokić, predsednik Udruženja Majevičana u Švajcarskoj, Savo Mitrović, predsednik Fudbalskog kluba Republika Srpska iz Ciriha i Milisav Đurić, predsednik Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online